FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Državno odvjetništvo RH demantiralo je večeras sve prozivke koje je optuženi Ivo Sanader, gostujući jučer na HTV-u, uputio DORH-u, USKOK-u i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, kojega je prozvao da falsificira zapisnike kojima se bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a tereti u nizu antikorupcijskih postupaka. "Gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" Sanader je izrekao čitav niz neistinitih tvrdnji kojima se dovodi u pitanje zakonitost rada Državnog odvjetništva RH i njegova Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", upozorava DORH te podsjeća kako su neke od izrečenih neistina već ranije demantirane. DORH ističe kako je sastanak u Banskim dvorima na kojemu je, kako tvrdi optuženik, izdan "politički nalog" za njegov progon, sazvan unaprijed u vezi s pregovorima oko Poglavlja 23 i 24, a o čemu se, kako se napominje, i ranije upoznalo javnost kroz odgovore na novinarska pitanja. "Glavni državni odvjetnik nije ni od koga tražio mandat ili njegovo produženje, pa tako ni optuženog nije 'dva puta molio za produženje mandata', tvrdi DORH. Isto tako, ističe se, Mladen Bajić nije ni kao privatna osoba, ni kao dužnosnik državnoodvjetničke organizacije, pa tako ni kao glavni državni odvjetnik, poklonio optuženiku ni jednu jedinu sliku niti je ikada bio u njegovoj kući.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako u onome što je bivši premijer Ivo Sanader govorio u emisiji "Nedjeljom u dva", gdje je oštro napao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ne vidi elemente kaznenog djela te je izrazio uvjerenje da emisija, premda ima ozbiljne moralne i političke prijepore, neće utjecati na presudu. "Iskreno govoreći ne vjerujem da će emisija utjecati na one koji budu donosili odluku. Suci su profesionalci i s ovakvim mogućim utjecajem se moraju moći nositi. Mislim da će presuda biti zakonita i pravedna bez obzira na emisiju", rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" upitan je li se Sanader u tom intervjuu pokušao obračunati s Bajićem prije njegova izvješća u Saboru te uoči donošenja prve presude Sanaderu. Upitan vjeruje li u Sanaderovu tvrdnju kako ga je Bajić dva puta molio da mu produži mandat Josipović je uzvratio kako ne vidi "što je u tome nelegalno ako se čovjek natjecao za funkciju".

ZAGREB - Vlada je na danas održanoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju Dana žalosti u Republici Hrvatskoj u četvrtak, 4. listopada 2012. godine povodom smrti Borisa Šprema, predsjednika Hrvatskoga sabora, priopćeno je iz vlade. Vlada je Odluku o proglašenju Dana žalosti u Republici Hrvatskoj donijela na temelju Zakona o Vladi Republike Hrvatske. Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost. Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe.

ZAGREB - U povodu smrti predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić uputio je sućut vršitelju dužnosti predsjednika Sabora Josipu Leki. "Prigodom smrti gospodina Borisa Šprema, predsjednika Hrvatskoga sabora, u ime članova Hrvatske biskupske konferencije i u svoje osobno ime izražavam iskrenu kršćansku sućut popraćenu molitvom za pokojnika. Ujedno izražavam iskrenu sućut i njegovoj cijenjenoj obitelji, rodbini, prijateljima i svim suradnicima. Molim Gospodina da ništa od onoga dobroga što je učinio ne propadne, a da svima koji su ožalošćeni njegovom smrću udijeli utjehu i mir", stoji u sućuti.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko upisao se danas poslijepodne u knjigu žalosti koja je u povodu smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema od jutros otvorena u Hrvatskom saboru. "Boris Šprem bio je dobra duša i čovjek kulture i dijaloga", izjavio je Karamarko nakon što se upisao u knjigu žalosti. Prisjetio se 20-godišnjeg poznanstva i prijateljstva te ustvrdio da to što su pripadali različitim političkim opcijama ni u jednom trenutku nije utjecalo na njihov korektan prijateljski odnos. "Kad je otišao u bolnicu čuli smo se i razmijenili pokoju SMS poruku. Hrabrio sam ga, govorio mu da je najbolji i da treba voditi sjednice. Odgovarao mi je - Hvala ti, prijatelju! No, prije odlaska u Ameriku više mi nije odgovorio", prisjetio se Karamarko.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dodijelila je danas zajedno sa šefom Delegacije Europske unije, veleposlanikom Paulom Vandorenom tri nagrade Europske godine aktivnog starenja "Mladi u srcu". Marija Veltruski iz Slanog, Ivan Gianni Šegon iz Poreča i Ivan Svetopetrić iz Velike Gorice pobijedili su u konkurenciji 66 prijavljenih iz svih krajeva Hrvatske na natječaju za naj-seniora/naj-seniorku što su ga od 2. travnja do 10. rujna organizirali hrvatsko Ministarstvo socijalne politike i mladih i Delegacija EU-a u Hrvatskoj. "Velika mi je čast što je ministarstvo sudjelovalo u tako dobroj akciji jer su mi se stariji građani često obraćali s pitanjem 'Gdje smo mi?' budući da u nazivu ministarstva stoji samo riječ 'mladi'", rekla je ministrica Opačić. Izrazila je zadovoljstvo što se kroz natječaj pokazalo da starost može biti i lijepa i produktivna. Ocijenila je da je u nas lakše starijim osobama u većim gradovima koji imaju odgovarajuće zdravstvene i socijalne servise.

RIJEKA - U riječkome Kliničkome bolničkom centru predstavljen je danas novi uspješno izveden postupak operetivnog liječenja suženih krvnih žila razgradivim stentom. Takav tip stenta ugrađen je u suženu srčanu aortu 60-godišnjoj pacijentici prošlog petka. Žena se uspješno opravlja i osjeća se dobro. Kako je objasnio voditelj kardiokiruškog tima koji je izveo tu operaciju Željko Plazonić, prednost tog stenta jest u tome što se potpuno razgrađuje najdulje za dvije godine, a vrijednost je u tome što krvna žila nakon njegove razgradnje ostaje u stanju u kakvom je bila prije bolesti i suženja. Klasični stentovi, koji se upotrebljavaju pri operativnom liječenju suženih krvnih žila, načinjeni su od metala i ostaju u krvnim žilama do kraja života.

ŠIBENIK - Kornatari će ipak moći loviti ribu za osobne potrebe na području Nacionalnog parka Kornati, sažetak je dopisa koji je danas na adrese medija poslalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Sektor inspekcije zaštite prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, navodi se u priopćenju, ukinuo je odluku koju je 12. prosinca prošle godine donio inspektor Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode, a kojom je Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati zabranjeno izdavanje ribolovnih dozvola za ribolov u području nacionalnog parka na 12 mjeseci, odnosno za 2012. godinu. Odluka je ukinuta jer nije utemeljena na postojećim pozitivnim propisima, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša. Odgovor je to ministarstva na veliko negodovanje zbog uvođenja zabrane ribolova za osobne potrebe Kornatara, a koje su zajedno prošli tjedan na konferenciji za medije, izrazili Kornatari i načelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov. Najavili su čak i ustavnu tužbu ako ministarstvo ne prepozna da se takvom zabranom krše prava stanovnika Kornata.

KARLOVAC - Nakon ispitivanja na Županijskome državnom odvjetništvu (ŽDO) 35-godišnjem državljaninu BiH, osumnjičenom da je u travnju ove godine u Krstinji ubio Momčila Španovića (75), određen je 30-dnevni pritvor, potvrdio je sudac istrage Ivan Perković. Po riječima zamjenika županijskoga državnog odvjetnika Mladena Krajačića, pritvor mu je određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od bijega te zbog opasnosti od ponavljanja djela budući da je i prije osuđivan. Dodao je da je za daljnju istragu predložio više vještačenja i ispitivanja svjedoka. U vezi s velikim zanimanjem javnosti za motiv ubojstva, posebno kada se zna da je Španović u dvorištu pronađen mrtav s kapom s crvenom petokrakom, a mediji pišu i o vjerskom fanatizmu, Krajačić je rekao da će se i to provjeravati istragom, no, dodao je, po dosadašnjoj istrazi, te okolnosti nemaju veze s motivom kaznenog djela.

ČEPIN - Oko 200 srednjoškolaca koji putuju iz Čepina i njihovih roditelja prosvjedovali su danas u Čepinu zato što osječkome Gradskom prijevozu putnika (GPP) moraju platiti punu cijenu karte za prijevoz redovitih učenika. Po njihovim riječima, do desetak kilometara udaljenog Osijeka karta za učenike stoji 425 kuna na mjesec, a radnička 499 kuna, što oni ne mogu plaćati. Učenici su blokirali dva autobusa GPP-a koji su iz Osijeka došli u Čepin, tako da autobusi danas nisu vozili na toj relaciji. Direktor osječkoga GPP-a Igor Medić održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao kako mu je žao djece i roditelja i da razumije njihov bijes, ali ljutnja, dodao je, treba biti usmjerena "prema onome tko je doveo do toga". Istaknuo je da je GPP trgovačko društvo, a ne socijalna ustanova te da ne može poslovati na temelju naputka Ministarstva znanosti i obrazovanja, nego na temelju potpisanih ugovora. Učeničke karte ministarstvo bi trebalo subvencionirati sa 75 posto, pet posto županija, 10 posto općina Čepin i 10 posto učenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙