FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KABUL

Najmanje 14 ljudi, među kojima i tri NATO-ova vojnika, poginulo je u samoubilačkom atentatu u pokrajini Khost na istoku Afganistana, doznaje se iz lokalnih izvora. Za taj su napad odgovornost preuzeli talibani. Ured guvernera Khosta objavio je da je osim trojice vojnika NATO-a poginulo i deset Afganistanaca: šest civila i četiri policajca, među kojima zapovjednik lokalnih policijskih snaga. U napadu je smrtno stradao i afganistanski prevoditelj. Tri policajca i 37 civila su ranjena u napadu, prema istom izvoru. Nije objavljeno koje su nacionalnosti poginuli vojnici ISAF-a, ali većina NATO-ovih vojnika u toj regiji su Amerikanci.

BAGDAD

Rujan je bio najpogibeljniji mjesec u Iraku od kolovoza 2010. sa 365 mrtvih i 683 ranjenih, prema brojkama koje su u ponedjeljak prenijela iračka ministarstva zdravstva i unutarnjih poslova. Prema tim brojkama, 182 civila, 88 policajaca i 95 vojnika poginulo je u nasilju tijekom proteklog mjeseca. Među ranjenima ima 453 civila, 110 policajaca i 120 vojnika. To su najteži podaci od kolovoza 2010. kad je u nasilju poginulo 426 osoba. U nedjelju su u novom valu napada poginule najmanje 33 osobe.

MOSKVA

Moskovski sud odgodio je u ponedjeljak do 10. listopada razmatranje žalbe članica punkerske skupine Pussy Riot koje su osuđene na zatvorske kazne zbog prosvjednog nastupa u moskovskoj katedrali, javljaju ruski mediji. Takva je odluka donesena zbog toga što je jedna od osuđenih, Ekatarina Samucevič, otkazala svom odvjetničkom timu zbog, kako je rekla, razlike u stajalištima o slučaju. Samucevič nije željela ulaziti u detalje, ali je zatražila da joj se da vremena kako bi našla novog odvjetnika. Ostale članice Pussy Riota nisu imale primjedbi na to i rekle su da je taj potez u okviru njezinih prava. Međutim, tužitelji su ustvrdili da je to bila planirana akcija u svrhu odugovlačenja postupka.

CARACAS

Stotine tisuća pristaša venezuelanskog oporbenog čelnika Henriquea Caprilesa okupile su se u nedjelju navečer u središtu Caracasa na velikom mitingu, tjedan prije izbora na kojima će se Capriles suočiti sa sadašnjim predsjednikom Hugom Chavezom. Uz povike "Prijatelju Chavez, preostaje ti još samo tjedan dana", oporbeni kandidat je u kombiju defilirao duž avenije i pozdravljao okupljene. Izjavio da se radi o bez sumnje najvećem skupu u povijesti Caracasa i pozvao sve Venezuelance da ocjene rezultate Chavezovih godina na vlasti i da se opredijele za promjenu. Capriles (40) se sve češće pojavljuje u javnosti tijekom kampanje, za razliku od dosadašnjeg predsjednika, kojeg je oslabila borba s rakom.

SARAJEVO

Američka administracija potaknula je proces preustroja Federacije Bosne i Hercegovine čiji je cilj da se tijekom 2013. godine postigne dogovor o učinkovitijem ustroju tog bosanskohercegovačkog entiteta, ali i institucionalnoj ravnopravnosti hrvatskog naroda koji u njemu živi, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz". Pozivajući se na neimenovani no utjecajni diplomatski izvor uključen u cijeli proces, list tvrdi kako su pregovori o preustroju FBiH zapravo već počeli odnosno kako su SAD angažirale stručnjake koji bi trebali započeti rad na izradi konkretnih rješenja. Početkom naredne godine trebala bi biti organizirana međunarodna konferencija na kojoj će stručnjaci iznijeti svoje prijedloge, a na toj osnovi uslijedili bi pregovori s predsjednicima političkih stranaka i dužnosnicima u vlasti.

LJUBLJANA

Telekom Slovenije, osigurateljsko društvo Triglav i energetska kompanija Petrol prve su na listi tvrtki u većinskom vlasništvu države koje namjerava prodati slovenska vlada, piše u ponedjeljak ljubljansko "Delo". Slovenski parlament u petak je prihvatio zakon o Holdingu državne imovine (SDH), u čijem su portfelju dionice države u raznim poduzećima čija se ukupna vrijednost procjenjuje na desetak milijardi eura, a osnivanjem holdinga bit će moguća i brža prodaja dijela državne imovine koja je u vrijeme krize bila zastala, navodi vodeći slovenski dnevnik. Neslužbeno, navodi "Delo", vlada namjerava prodati svojih 74 posto dionica u Telekomu Slovenije. To burzovni analitičari zaključuju iz činjenice da je vrijednost dionice nacionalnog operatera na Ljubljanskoj burzi u mjesec dana porasla za 30 posto pa je državni portfelj dionica trenutačno vrijedan preko 370 milijuna eura, navodi list, dodajući da se kao potencijalni kupac najčešće spominje Deutsche Telekom.

TOKIO

Japanski premijer Yoshihiko Noda najavio je u ponedjeljak veliku rekonstrukciju vlade prije prijevremenih parlamentarnih izbora te usred diplomatskog sukoba s Kinom. Kao što je običaj u Japanu, njegova ekipa je dala skupnu ostavku prije nego je Noda najavio novi sastav vlade, uključujući osam članova dosadašnjeg kabineta i deset novih članova. Obnavljajući svoju ekipu, premijer se nada dobiti na popularnosti koja je opala nakon usvajanja zakona o povećanju poreza na potrošnju. Kako bi postigao usvajanje tog kontroverznog teksta, obećao je desnoj oporbi da će sazvati prijevremene parlamentarne izbore "u skoroj budućnosti".

TEHERAN

Iranske vlasti dopustile su nanovo pristup elektronskoj pošti Gmail, besplatnoj i relativno sigurnoj usluzi Googlea, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Mehr. Dužnosnik pri ministarstvu telekomunikacija Mohamad Reza Miri kazao je da je blokada Gmaila bila nenamjerna jer su vlasti željele samo pojačati restrikcije pristupu YouTubeu nakon emitiranja izvatka iz filma koji ocrnjuje islam i proroka Muhameda. "Nažalost još ne posjedujemo tehniku za razlikovanje te dvije usluge. Željeli smo blokirati YouTube ali Gmail je također bio blokiran, što nije bilo namjerno", kazao je on. "Aposlutno ne želimo da YouTube bude dostupan. Stoga ministarstvo telekomunikacija traži tehničko rješenje za rješavanje tog problema u kojem bi blokirali YouTube a Gmail bi ostao pristupačan", dodao je on. "To će se uskoro riješiti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙