FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4:30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4:30 sati.

MOSTAR

Ustavni sud BiH poništio je prijeporne odredbe Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine prema kojim su se njezini građani, koji žive u drugim državama a s kojima BiH nema potpisane bilateralna ugovore, morali odreći jednoga od državljanstava. Nakon što Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije u zadanome roku ispoštovala odluku suda iz studenog prošle godine kojim su proglašene neustavnim odredbe zakona, Ustavni sud BiH je točke 17. i 39. proglasio ništavnim, priopćeno je iz Ustavnoga suda BiH. Zahtjev za preispitivanje tih odredbi zakona uputio je predsjedatelj BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović. Po tim odredbama državljanstvo BiH se gubilo dragovoljnim stjecanjem drugog državljanstva ako BiH s tom zemljom nema sklopljen bilateralni ugovor te ako se građani BiH o tome ne izjasne u roku od petnaest godina od donošenja Zakona o državljanstvu BiH. Te su sada odredbe stavljene izvan snage a ta odluka stupit će na snagu s objavom u Službenom listu BiH. Predsjedništvo BiH je bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu BiH s Hrvatskom ratificiralo u listopadu 2011. godine na što se čekalo četiri godine zbog protivljenja bivšeg bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Harisa Silajdžića.

VATIKAN

Ishod odvojene istrage koju su proveli vatikanski kardinali za papu Benedikta XVI. neće se koristiti kao sudski dokazi na suđenju bivšem Papinu sobaru Paolu Gabrieleu koje je u subotu počelo u Vatikanu, objavile su agencije. Sudski proces temeljit će se samo na istrazi koju su proveli vatikanski glavni tužitelji i vatikanska policija. Gabriele (46) je optužen da je mjesecima fotokopirao desetke povjerljivih dokumenata Pape i njegovih suradnika. Pod kodnim imenom "Maria" proslijeđivao ih je potom novinaru Gianluigiju Nuzziju koji ih je upotrijebio u knjizi "Sua santita" (Njegova Svetost), otkrivajući suparništvo i snažni animozitet, posebice spram drugog čovjeka Vatikana kardinala Tarcisia Bertonea. Bivši sobar priznao je krivnju. U ispitivanjima objasnio je da je djelovao kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana. Smatrao je da Papa nije dovoljno obaviješten te je želio vratiti Crkvu "na pravi put". Gabriele je za vrijeme suđenja u palači državnog suda djelovao opušteno i mirno. Nije bio u pratnji policije, a u sudnici su se nalazila samo dva žandara. Sljedeće ročište u procesu koji se vodi zbog odavanja povjerljivih informacija iz Vatikana, održat će se 2. listopada.

KIJEV

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koja je u zatvoru u video poruci je pozvala Ukrajince da svrgnu vladu predsjednika Viktora Janukoviča na parlementarnim izborima idućeg mjeseca. Poruku su snimili odvjetnici Julije Timošenko u bolnici u gradu Harkovu gdje je posljednjih mejseci bila na liječenju zbog bolova u leđima. Timošenko je pripremljenu poruku govorila u kameru dok su stražari mlako pokušavali zaustaviti snimanje. "Obraćam se svima! Ako ne razumijete da kriminal i mafija sada upravljaju Ukrajinom onda vas kasnije ništa neće zaštititi", rekla je na snimci koju je u subotu objavila njena stranka. Bivša čelnica narančaste revolucije pozvala je Ukrajince da se "dignu i zbace ovu kriminalnu vladu na izborima" 28. listopada. Ona je također svoju svakodnevicu opisala kao "pakao" dodavši da je to upravo ono što je Janukovič htio. Na izborima Timošenko vodi ujedinjenu oporbenu stranku koja je glavni izazivač vladajućoj Stranci regija Viktora Janukoviča. Julija Timošenko izdržava kaznu od sedam godina zatvora zbog navodne zlouporabe vlasti, što je presuda koju su zapadne zemlje osudile i koja je dovela do drastičnog pogoršanja odnosa Ukrajine s Europskom unijom.

WINNIPEG

Najmlađi zatvorenik i posljednji Zapadnjak u američkoj vojnoj bazi Guantanamu Omar Khadr u subotu je poslan u rodnu Kanadu na odsluženje ostatka zatvorske kazne, potvrdila je kanadska vlada. Kanadski ministar javne sigurnosti Vic Toews rekao je da je Khadr, kojemu je bilo 15 godina kad je 2002. zarobljen kao borac u Afganistanu, avionom prebačen u vojnu bazu u Trentonu u kanadskoj pokrajini Ontariju, a zatim u zatvor Millhaven. Američki sud za ratne zločine ga je 2010. osudio na 40 godina zatvora premda je postojala nagodba da će odslužiti manju kaznu nakon što prizna da je bio pripadnik Al Kaide koji je ubio američkog vojnika.

Khadrov slučaj je bio kontroverzan i u Kanadi i u inozemstvo s obzirom na dob u kojoj je bio zarobljen te na prirodu njegova zatočenja i ispitivanja a i zbog nevoljkosti kanadskih vlasti da bude zatočen na njihovom teritoriju.

WASHINGTON

Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak nije dopustio privatnoj kineskoj kompaniji gradnju vjetroturbina u blizini mornaričke vojne baze u Oregonu iz razloga nacionalne sigurnosti a kompanija je najavila da će tu odluku osporiti na sudu. Rijedak predsjednički nalog da se obustavi neko strano ulaganje prvi je takav u posljednje 22 godine a dolazi u razdoblju predizborne kampanje u kojoj Obamin protukandidat Mitt Romney predsjednika optužuje da je "mekan" spram Kine.

Tvrtka Ralls Corp. koja postavlja vjetroturbine kineskog proizvođača Sany Group ima četiri projekta gradnje vjetroelektrane u blizini zaštićenog zračnog prostora mornaričke baze za obuku u rukovanje oružanim sustavima, po navodima Obamine administracije. "Postoje vjerodostojni pokazatelji koji me navode na vjerovanje" da bi Ralls Corp, Sany Group i dvojica čelnika Sany Groupa koji posjeduju Ralls "mogli djelovati na način koji narušava nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država", rekao je Obama pri objavi odluke.

BELFAST

Oko 30.000 protestanata obilježilo je u subotu stogodišnjicu potpisivanja Ulsterskog zavjeta, jednog od najvažnijih događaja u povijesti britanske pokrajine Sjeverne Irske. Osam organizacija protestanskih unionista u povorci je prošlo kroz Belfast obilježavajući dan kada je pola milijuna njihovih predaka potpisalo Ulsterski zavjet, dokument s kojim su se usprotivili samostalnoj irskoj vlasti. Iako su tri desetljeća sukoba između većinom katoličkih nacionalista i probritanskih protestanata uglavnom okončana mirovnim sporazumom iz 1998. godine, posljednjih se godina bilježi više slučajeva sporadičnog nasilja, a mnogo manja povorka prošle je godine izazvala tri noći nereda na ulicama. Većina parada u Sjevernoj Irskoj svake godine protekne mirno ali nasilje često izbije kada povorke prolaze blizu područja druge zajednice. Oko katoličke crkve u Belfastu razmještene su stotine policajaca dok je 2000 protestanata mirno prolazilo pored nje no oni bi preko te potencijalno osjetljive točke trebali još jednom proći tijekom večeri. Sudionici povorke išli su u zgradu gradske skupštine u Belfastu, gdje je zavjet 1912. potpisan, i potom su 10 kilometara marširali u Stormont, sjedište sjevernoirske vlade, gdje su održane vjerske službe, glazbeni i plesni program.

PRAG

Češka policija u subotu je izvijestila da je uhitila pet članova grupe koja je distribuirala alkohol pomiješan s većom količinom metanola, nakon trovanja najmanje 26 osoba od početka rujna. Policija je uhitila muškarca i ženu u predijelu Karlovyh Vary i još tri muškarca u Moravskoj, rekla je glasnogovornica policije, dodavši kako je zaplijenjeno oko 360 litara alkohola pomiješanog s metanolom. "Uglavnom se radilo o rakiji od marelica, distribuiranoj u vinskim buteljama bez ikakve etikete", rekla je. Uhićeni su toksičnu i po život opasnu mješavinu metanola i etanola proizveli krajem kolovoza. Načelnik policije Martin Cervicek rekao je kako je na češko tržište u prodaju pušteno oko 15.000 litara spomenutog alkohola. Više desetaka ljudi je hospitalizirano diljem zemlje, a neki su još uvijek u vrlo teškom stanju.

PEKING

Kineska raketa u subotu je uspješno lansirala u orbitu venezuelski satelit za promatranje Zemlje, objavili su državni mediji u Pekingu. Satelit, nazvan "generalisimus Francisco de Miranda" prema velikanu venezuelske borbe za neovisnost, lansiran je iz baze Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, pomoću rakete nosača "Dugi marš", navodi agencija Xinhua. Lansiranje dolazi četiri godine nakon što je prvi venezuelski satelit, nazvan "Simon Bolivar", izgrađen uz kinesku pomoć, također postavljen u orbitu uz pomoć kineske rakete. Prošle je godine Venezuela najavila da će se novi, 140 milijuna dolara vrijedan satelit, koristiti za praćenje pokreta vojske na granicama zemlje i ilegalnog rudarenja, te za istraživanje klimatskih promjena i okoliša.

WASHINGTON

Američka televizijska mreža Fox News ispričala se što je u izravnom prijenosu prikazala kako se jedan muškarac u bijegu pred policijom ustrijelio u glavu, izvijestio je BBC u subotu. Fox News je u petak iz helikoptera prenosio policijsku potjeru koja je počela u Phoenixu u Arizoni. Nakon što je više desetaka kilometara vozio po pustinji, vozač se zaustavio i istrčao na put, prislonio pištolj na glavu i ustrijelio se. Voditelj Shepard Smith se kasnije gledateljima ispričao što prijenos nije pravodobno prekinut. "Stvarno smo zabrljali", rekao je. "Svima nam je jako žao. Tome nije bilo mjesto na televiziji", rekao je Foxov voditelj Smith. Policija u Phoenixu je rekla da je potjera pokrenuta zbog moguće krađe automobila. Glasnogovornik policije je rekao da je muškarac optužen da je prijeteći oružjem oteo automobil jednom paru ispred restorana u 11 sati po lokalnom vremenu. Policija je našla automobil i započela potjeru u kojoj je vozač u bijegu ispalio nekoliko metaka prema policijskom vozilu. Niti jedan policajac nije ranjen. Vozilo je tijekom potjere sišlo s auotceste na neasfaltiranu cesto preko pustinje, na oko 110 kilometara od granice s Kalifornijom. "Izašao je iz automobila i ustrijelio se", rekao je glasnogovornik. Nastojanja da ga se održi na životu bila su neuspješna i umro je na licu mjesta.

PRAG - Jiri Sklenka, voditelj zaštitarske službe češkog predsjednika Vaclava Klausa kojeg je u petak napao muškarac s pištoljem na komprimirani zrak, izvijestio je u subotu da je zbog izgreda podnio ostavku na dužnost.

"Nisam bio u Hrastavi, ali preuzimam svoj dio odgovornosti pošto sam vidio snimku izgreda", rekao je Sklenka a prenijela je agencija CTK.

Klaus je u petak poslijepodne svečano puštao u promet novi most kada je mladić s pištoljem na komprimirani zrak, veoma sličnim pravom oružju, ispalio u njega iz neposredne blizine sedam plastičnih metaka.

NEW YORK/ZAGREB - Arthur Ochs Sulzberger, koji je vodio tvrtku nakladnika dnevnog lista The New York Times kroz tri desetljeća burnih promjena i kreirao plan razvoja u današnju modernu kompaniju, umro je u subotu u Southamptonu u državi New York nakon duge bolesti u dobi od 86 godina, objavila je njegova obitelj.

Sulzberger je bio treći u svojoj obiteljskoj liniji i drugi sa svojim prezimenom koji je od 1963. bio izdavač NY Timesa. Vodio je tvrtku 34 godine od vremena punog napona poslijeratne Amerike do zalaza 20. stoljeća, od razdoblja olovnog tiska i linotipa do rođenja digitalnog svijeta. Preuzeo je list kada je bio u financijskim teškoćama i pretvorio ga u medijsko carstvo vrijedno milijarde dolara. Tvrtku je preuzeo sa 100 milijuna dolara godišnjih prihoda 1963., a ostavio je sa 1.7 milijarde dolara 1997. Tijekom njegova mandata NY Times je dobio 31 Pulitzerovu nagradu, najuglednije novinarsko priznanje u SAD-u, prenose američki mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙