FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - >Pregled vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

BRUXELLES

Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger pozdravio je u petak potpisivanje načelnog sporazuma o izgradnji transjadranskog plinovoda između Italije, Grčke i Albanije, koji bi povezao sjeveroistok Grčke s jugom Italije preko Albanije. Taj sporazum predstavlja "još jednu važnu etapu prema našem cilju o dobivanju plina izravno iz kaspijske regije", rekao je Oettinger u priopćenju. Albanija, Italija i Grčka potpisale su u četvrtak u New Yorku, na marginama Opće skupštine UN-a, sporazum o izgradnji plinovoda kojim bi se trima zemljama trebao dopremati plin iz Kaspijskog jezera u Azerbajdžanu. Taj je plinovod jedan od ključnih projekata za jačanje neovisnosti Europe o ruskom plinu, a trebao bi prolaziti u blizini grčko-turske granice preko sjevera Grčke, potom kroz Albaniju, ispod Jadranskog mora do juga Italije.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec boravit će u ponedjeljak u posjetu Ruskoj Federaciji, najavilo je u petak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Erjavec i ruski ministar za veze i masovne komunikacije Nikolaj Nikoforov tom će prilikom govoriti o programu suradnje na području gospodarstva, tehnike i znanosti u vezi s predstojećim susretom odgovarajuće bilateralne komisije čije je 9. zasjedanje predviđeno za idući mjesec, a susrest će se i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim. Slovenski poslovni list "Finance" pisao je prošlog tjedna da bi prilikom Erjavčeva posjeta Moskvi mogle biti jasnije i stvari oko projekta gradnje plinovoda Južni tok čiji jedan dio prolazi kroz Sloveniju. List je podsjetio da Gazprom početak gradnje plinovoda očekuje uskoro, no da postoje pritisci iz Bruxellesa, odnosno lobiranje da Slovenija od suradnje u tom velikom projektu s ruskim Gazpromom odustane, zbog poznatih razlika u gledanju Europske komisije i Rusije oko toga tko smije koristiti infrastrukturu budućeg plinovoda, samo Gazprom ili i drugi dobavljači plina.

SARAJEVO

Kriza u Siriji po drugi put ove godine postala je povodom za sukobe među političarima u Bosni i Hercegovini, nakon što je predsjednik predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovog tjedna pozvao članice Ujedinjenih naroda da interveniraju u toj zemlji i spriječe humanitarnu katastrofu kakvu nisu bile spremne zaustaviti u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Srpski član predsjendištva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić u petak su osudili Izetbegovićev istup, okvalificiravši ga kao pokušaj "jednostranog" vođenja vanjske politike zemlje. Reagirajući na Izetbegovićev govor pred sudionicima zasjedanja opće skupštine Ujedinjenih naroda, Radmanović je medijima u BiH kazao kako predsjedništvo države uopće nije usvojilo platformu za istup predsjednika.

Za to je okrivio ministarstvo vanjskih poslova BiH, kojemu je na čelu Zlatko Lagumdžija, jer ono navodno nije na vrijeme dostavilo prijedlog platforme.

Lagumdžijinu ostavku upravo zbog Sirije još ranije su zatražile političke stranke iz RS koje državnog šefa diplomacije smatraju odgovornim zbog činjenice da je BiH krajem srpnja glasovala u UN-u za rezoluciju o Siriji kojom je osuđeno nasilje režima Bašara al-Asada nad vlastitim narodom.

ŽENEVA

Vijeće UN-a za ljudska prava (UNHRC) u petak je produžilo mandat svoje istrage ratnih zločina u Siriji, koji je trebao završiti krajem rujna, za još šest mjeseci.

Također je osudilo nasilje koje provode sirijske vladine snage u sukobu koji traje dulje od 18 mjeseci. Članice Vijeća usvojile su u Ženevi rezoluciju koju su predložile arapske države s 41 glasom za, tri protiv (Kina, Kuba i Rusija) i tri suzdržana. Sirijski veleposlanik Fajsal Habaz Hamui odbacio je tekst rezolucije nazvavši ga "visoko politiziranim i selektivnim" i optužio je islamske "teroriste" za potpirivanje nasilja u zemlji. U sklopu neovisne istrage, koja je pokrenuta prošle godine, ispitano je više od 1.100 žrtava, izbjeglica i prebjega. Istražno povjerenstvo, koje vodi Brazilac Paulo Pinheiro, nikad nije dobilo dopuštenje sirijskih vlasti da posjeti Siriju.

PEKING

Centralni komitet Kineske komunističke partije (CK KPK) u petak je iz članstva isključio Boa Xilaija, donedavna visokog dužnosnika kojemu će se suditi za korupciju, izvijestila je državna agencija Xinhua o novoj fazi skandala s ubojstvom koje je potreslo partiju prije kongresa koji će birati novo vodstvo. Boova supruga Gu Kailai, književnica i uspješna pravnica u kolovozu je osuđena na smrtnu kaznu s odgodom zbog ubojstva trovanjem britanskog poslovnog partnera Neila Heywooda, a izbacivanje Boa iz stranke te najava suđenja dio su operacije čišćenja partije od tog skandala prije kongresa 8. studenoga, pišu BBC i Reuters. CK KPK na istom je sastanku u petak odlučio pravosudnim tijelima proslijediti ranije naručeno partijsko izvješće o Bou. Istraga je pokazala da je 63-godišnji Bo kršio partijsku disciplinu i počinio pogreške koje obuhvaćaju korupciju, zloporabu ovlasti, mito i nezakonite odnose sa ženama. Bo je "počinio teške pogreške i snosi najveću odgovornost" iz doba kada je bio dužnosnik u Dalianu i Liaoningu te kada je bio ministar trgovine. "Postupanje Boa Xialija nanijelo je teške posljedice, teško naštetilo ugledu partije i države", stoji u vladinu priopćenju. Potezi CK KPK učinjeni su mjesec i po dana do kongresa na kojem se očekuje smjena središnjeg vodstva što se provodi svakih deset godina.

RIM

Dva najveća talijanska sindikata u petak su organizirali prosvjednu povorku kroz Rim zbog rezova premijera Marija Montija u javnoj potrošnji a u zemlji raste protivljenje politici štednje koja bi Italiju trebala izvući iz gospodarske krize. Štrajk je organiziran nakon što su se u Ateni i Madridu sukobili prosvjednici i policija i podudario se s radničkim nemirima u tvornici čelika ILVA na jugu Italije. "Ovdje smo kako bismo prosvjedovali protiv Montijevih politika jer su do sada samo činile da najslabiji plaćaju", rekao je sindikalist Pio Zappaterreno članovima sindikata CGIL u središtu Rima. Sveučilišni profesori, zaposlenici u javnom sektoru i djelatnici zdravstvenih službi u sindikatima CGIL i UIL trebaju obustaviti rad u znak potpore skupu kod Koloseja. Obustavi rada pridružuju se i djelatnici čistoće.

Rezovi potrošnje uvedeni su nakon nepopularnih mjera štednje i reforme sustava zapošljavanja i otpuštanja koji je izazvao oštro protivljenje i prosvjede sindikata ranije ove godine.

MARSEILLE

Skupina ljutitih stanovnika jednog predgrađa Marseillea prisilila je skupinu romskih obitelji da se isele iz svog privremenog naselja prije nego što je spalila sve što je ostalo za njima, javlja u petak TV mreža France 24 i lokalni mediji. Novine La Provence objavile su kako je pozvana policija da rastavi desetke stanovnika predgrađa od romskih obitelji, koje su napustile 15. okrug Marseillea "bez nasilja". Sve što je ostalo za Romima je skupljeno na hrpu i zapaljeno. Policija je priopćila da nije nikoga uhitila i da nije bilo nasilja. Lokalno stanovništvo je unaprijed upozorilo vlasti da će poduzeti akciju protiv otprilike 35 Roma koji su se tamo naselili prije nekoliko dana, navode novine. Ta akcija lokalnog stanovništa Marseillea došla je u vrijeme kritike na račun francuske novoizabrane socijalističke vlade zbog nastavka snažno kritizirane politike bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uklanjanju romskih naselja i vraćanju Roma u Rumunjsku i Bugarsku. Otprilike 15.000 Roma, koji su većinom iz Bugarske i Rumunjske, trenutačno živi u privremenim naseljima diljem Francuske.

LONDON

Čini se da se novi i potencijalno fatalni virus koji izaziva simptome slične SARS-u a koji je prošlog tjedna otkriven kod pacijenta u Londonu ne širi lako s osobe na osobu, izvijestila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Virus je do sada odnio život jednog Saudijca, a pacijent iz Katara u kritičnom je stanju.

"Prema dosadašnjim informacijama čini se da se novi korona virus ne može lako prenijeti s osobe na osobu", navodi se u priopćenju. SZO je u nedjelju izdao globalno upozorenje kazavši da je novi virus zarazio 49-ogodišnjaka iz Katara koji je nedavno bio u Saudijskoj Arabiji, u kojoj jer drugi čovjek umro od istog virusa.

Kataranin je u kritičnom stanju u jednoj londonskoj bolnici. Od tada nema zabilježenih novih slučajeva zaraze. Novi virus dijele neke simptome sa SARS-om koji se 2002. pojavio u Kini i odnio oko osam tisuća života u svijetu. Kod oba pacijenta otkazali su bubrezi. "S obzirom na ozbiljnost dva slučaja čija je dijagnoza laboratorijski potvrđena, SZO nastavlja pratiti stanje kako bi primjereno odgovorio i pružio potporu državama članicama" navodi se u priopćenju.

Stručnjaci iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti smatraju da se bolest možda prenosi sa životinja.

TIKRIT

Najmanje 12 policajaca je poginulo u sukobu s naoružanim osobama koje su u četvrtak navečer preuzele kontrolu nad zatvorom u Tikritu, na sjeveru Iraka, doznaje se u petak iz službenih izvora. "Najmanje 12 policajaca je poginulo u tom napadu", precizirao je pomoćnik guvernera provincije Salahedine Ahmed Abdul Jabar i dodao da su napad iskoristili zatvorenici, njih 83, koji su pobjegli iz zatvora. Izvor blizak policiji je kazao da su snage sigurnosti vratile kontrolu nad zatvorom te da su napadači predali svoje oružje. Zbog tog je napada u Tikritu uveden policijski sat. Tikrit se nalazi na oko 160 kilometara sjeverno od Bagdada i rodni je grad bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

MINNEAPOLIS

Muškarac koji je izgubio posao u tvrtki za prometnu signalizaciju u Minneapolisu, u američkoj saveznoj državi Minnesoti, vratio se u četvrtak na na svoje bivše radno mjesto i ubio četiri osobe a potom i sebe. Napad se dogodio u Minneapolisu u tvrtki Accent Signage Systems u četvrtak popodne, po priopćenju minneapoliske policije. Osumnjičeni napadač je identificiran kao 36-godišnji Andrew Engeldinger koji je nedavno u toj tvrtki izgubio posao, izvijestio je list Minneapolis Star Tribune.

U pucnjavi su ranjene još četiri osobe od kojih su tri u kritičnom stanju, piropćeno je iz bolnice u kojoj su žrtve smještene. U pucnjavi su ranjena dvojica menadžera tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙