FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti.

ZAGREB - Projektiran i izgrađen u Hrvatskoj, katamaran "Millennium Diamond", svečano će biti predstavljen britanskoj javnosti i medijima inauguracijskom plovidbom Temzom u utorak, 4. rujna. "Millennium Diamond", najveći putnički turistički brod na Temzi, kapaciteta 599 putnika, projektirao je zagrebački Brodarski institut za engleskog naručitelja City Cruisesa, a izgrađen je u pulskom brodogradilištu "Tehnomontu", priopćeno je iz Brodarskog instituta. Na inauguracijskoj vožnji 4. rujna svečano će isploviti s Westminsterskog doka u 9,30 sati, a povratak je predviđen u 10,30 sati.

Suvremeno dizajnirani "Millenium Diamond" može razviti brzinu do 12,5 čvorova, a odlikuje ga mala potrošnja goriva zbog posebno oblikovanih asimetričnih trupova. Poseban je i po integriranom sustavu nadzora i upravljanja brodskim sustavima, automatskim prilagođavanjem gaza u uvjetima brze izmjene plime i oseke te ekološkim izvorima energije - solarnim panelima i biodizelskom gorivu.

LOS ANGELES - Sin Sylvestera Stallonea, 36-godišnji Sage, pronađen mrtav u srpnju u svojem domu u Los Angelesu, umro je od srčanog udara, objavljeno je iz ureda sudske medicine, ističući da nije bilo tragova droge u tijelu. Sage Stallone pronađen je mrtav kod kuće 13. srpnja a blizu njegova tijela otkriveni su lijekovi što je potaklo razne glasine o uzrocima njegove smrti. Po podacima službi sudske medicine okruga Los Angelesa, mladi čovjek koji je utjelovio Rockyja Balbou Juniora u filmu "Rocky V" iz 1990. , umro je zbog koronarne ateroskleroze, srčane bolesti koja nastaje u arterijama.

ŽENEVA - Četiri mjeseca pošto je odluka jedne UN-ove agencije o slanju računalne opreme u Iran i Sjevernu Koreju izazvala čuđenje, izbila je i svađa između glavnoga direktora i suspendiranog menadžera. U tužbi pred UN-ovim sudom menadžer optužuje Francisa Gurryja, Australca i šefa ženevske Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) da je tu opremu dao dvjema zemljama pod sankcijama u zamjenu za njihove glasove. Tužba još tvrdi da je Gurry namijenio položaje zemljama članicama koje su ga poduprle u kampanji 2008. i na čije glasove računa u kampanji 2014. WIPO je najbogatije tijelo UN-a i gotovo se u cijelosti samostalno financira, godišnji su mu prihodi veći od 300 milijuna dolara, a uglavnom zarađuje na patentima. Osnovan je u sedamdesetim godinama 20. stoljeća radi unapređivanja prava intelektualnog vlasništva, osobito u zemljama u razvoju.

LJUBLJANA - Sve više slovenskih gradova donosi općinske odluke kojima se zabranjuje uživanje alkohola na javnim površinama, što je vrlo čest način "zabave", posebno među mladima i u ljetnim mjesecima. Takvu zabranu, uz mogućnost da općinski redari prekršiteljima naplaćuju globe do 100 eura najprije je početkom ljeta donijela Ljubljana, a nakon toga Ptuj, Jesenice, Kranj i još neke manje općine. U tijeku je i postupak zabrane "gostionica na otvorenom" u Novom Mestu. Ovakve akcije pozdravilo je i ministarstvo zdravstva. Inicijativu za zabranu "pijančevanja" u gradskim parkovima i na drugim javnim površinama obično na lokalnoj razini pokreću udruge za mladež i za borbu protiv alkoholizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙