FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medijski napisi o ECB-ovu planu kupovina obveznica dodatno pritisnuli euro

LONDON, 25. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima ponovo oslabio zbog novih medijskih napisa da odvjetnici njemačke središnje banke Bundesbank ispituju zakonitost plana Europske središnje banke (ECB) o kupovini obveznica, povrh pritisaka koje mu stvaraju neizvjesnosti u vezi Španjolske i Grčke.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,15 posto, na 1,2915 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na 1,2886 dolara.

Jedinstvena europska valuta u sličnom je postotku bila na gubitku i prema jenu, kliznuvši na 100,40 jena, dok je prema franku ostala nepromijenjena, na 1,2089 franka za euro.

Dolar je pak skliznuo prema jenu za 0,1 posto i njime se trgovalo po 77,80 jena.

Njemački visokotiražni list Bild objavio je da bi se pred Europskim sudom pravde (ECJ) moglo naći pitanje krši li ECB-ov najavljeni plan kupovina obveznica zabranu izravnog financiranja državnih deficita u Europskoj uniji.

Premda tek rijetki analitičari ocjenjuju mogućim takav ishod, upozoravaju da su novi medijski napisi istaknuli nejedinstvo među političarima.

"To se ne može mjeriti s važnosti odluke njemačkog ustavnog suda. No, kad najvažnija središnja banka u eurozoni iskazuje skepsu, to nije ohrabrenje inozemnim ulagačima da drže eure", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC.

Uteg euru predstavlja i oklijevanje Španjolske da zatraži sveobuhvatni paket pomoći, što je preduvjet za uključivanje u ECB-ov program kupovina državnih obveznica. Dok Madrid ne podnese zahtjev za pomoći, euro će vjerojatno slabjeti, kažu analitičari.

Prošli tjedan euro je dosegnuo najvišu razinu u četiri i pol mjeseca prema dolaru od 1,31729 dolara, zbog optimizma u vezi najave ECB-ova plana kupovina obveznica i agresivnijeg ublažavanja monetarne politike u SAD-u.

Jedinstvenu valutu pritišću istodobno brige hoće li Grčka moći ispuniti zacrtane ciljeve u sklopu dogovorenog paketa pomoći. S obzirom da se procjenjuje da su potrebe za financiranjem dvostruko veće nego se prvotno očekivalo, Grčka bi mogla zatražiti reprogramiranje duga po državnim obveznicama koje su u posjedu ECB-a, kazao je pomoćnik grčkog ministra financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙