FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni ponovno pritišće europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni ponovno je u utorak pritisnula europske dionice i preusmjerila ulagače prema relativno defanzivnim sektorima poput prehrambenog i energetskog.

Indeks Frankfurtske burze DAX oslabio je 0,1 posto na 7.404 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,2 posto i iznosio 3.489 bodova. Londonski FTSE zabilježio je pak blagi rast, za 0,1 posto, i iznosio je 5.841 bod.

Europska tržišta dionica bilježe uzlazni trend još otkada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi krajem srpnja obećao da će učiniti sve što treba kako bi zaštitio euro, te potom 6. rujna najavio plan kupnje državnih obveznica.

Optimizam je u utorak poljuljalo izvješće u njemačkim medijima da odvjetnici središnje banke Bundesbank provjeravaju zakonitost ECB-og plana kupnje obveznica. Prinosi na španjolske obveznice odmah su blago porasli budući da ulagače uznemiruje španjolsko odugovlačenje zahtjeva za pomoći.

"Krenuli smo u dobitonosne prodaje obveznica i dionica. Rast koji je potaknuo Draghi nije bio tek iznimka kratkog vijeka ali stvari se neće kretati pravocrtno. Stiže još puno loših vijesti. Njemačke obveznice trenutno se čine puno jeftinijima i nisu loše mjesto za parkiranje novca", rekao Emanuel Arbib iz tvrtke Integrated Asset Management.

Njemački prerađivač šećera Suedzucker bio je među vodećim dobitnicima, ojačavši 2,8 posto nakon što je povisio ciljane razine prodaje i dobiti.

Cijene dionica britanskog proizvođača pića Diageo također su porasle, i to 1,9 posto, nakon što su analitičari pozitivno ocijenili plan tvrtke o kupovini udjela u United Spirits of India.

Defanzivni sektor proizvodnje hrane i pića bio je najuspješniji u Europi i u prosjeku je ojačao 0,7 posto, nadmašivši bankovni i rudarski sektor koji više ovise o ciklusima gospodarskog rasta.

Među gubitnicima izdvajao se pak njemački dobavljač auto-dijelova Continental, čije su dionice pale 4,4 posto nakon što je dioničar Schaeffler prodao svoje dionice po cijeni od 77,50 eura, za ukupno oko 1,6 milijardi eura.

Tokijski Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,3 posto, na 9.091 bodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙