FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vulin: Institucije Srbije moraju ostati na Kosovu

BEOGRAD, 22. rujna 2012. (Hina) - Institucije Srbije moraju ostati na području Kosova, izjavio je u subotu u Banjaluci voditelj ureda srbijanske vlade za Kosovo Aleksandar Vulin, a prenose beogradski elektronički mediji.

Vulin je novinarima rekao kako "život na Kosovu i Metohiji ne bi bio moguć da nije Srbije i njenog konstantnog rada na poboljšanju životnih uvjeta".

Kao primjer je spomenuo srpsku enklavu Velika Hoča, selo s oko 700 stanovnika u općini Orahovac na jugu Kosova. Selo je poznato po 13 crkava, od kojih su neke iz 12. stoljeća.

"U Velikoj Hoči, primjerice, nezaposlenost je oko 80 posto. Ako Srbija ne bude imala svoje institucije i ne bude financirala život tih ljudi, oni će ili umrijeti od gladi ili napustiti te prostore”, ocijenio je Vulin i ustvrdio kako "ni jedno ni drugo nije prihvatljivo, niti može donijeti dobra ikome, pa ni međunarodnoj zajednici".

Vulin je rekao da "Srbija s velikom pozornošću i uvažavanjem promatra ono što joj govore predstavnici međunarodne zajednice", ali isto tako "da ima Ustav i Rezoluciju UN 1244 i to su njeni pravni okviri u kojima se kreće", kada je u pitanju Kosovo.

Vulin je, također, ustvrdio da Rezolucija 1244 UN-a "prepoznaje odgovarajuće institucije Srbije na području Kosova".

Aleksandar Vulin, bivši je suradnik supruge Slobodana Miloševića, Mirjane Marković, te suosnivač i glasnogovornik Jugoslavenske ljevice (JUL) koju je Marković vodila tijekom 1990-tih godina.

Na čelo vladina ureda za Kosovo, Vulin je došao nakon izbora kao član koalicijske liste Srpske napredne stranke, srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙