FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schulz: Izjava da Srbija treba priznati Kosovo 'realna i pragmatična'

BEOGRAD, 13. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kazao je za beogradski "Blic" od četvrtka kako je njegova nedavna izjava da Srbija treba priznati Kosovo ukoliko želi postati članica EU njegova individualna procjena, utemeljena na realnosti i pragmatizmu, dodajući da je to " za mnoge očigledno".

Odgovarajući na upit novinara da dodatno objasni sadržaj svoje izjave predsjednik Europskog parlamenta rekao je kako je tom izjavom "samo istaknuo nedosljednost koja postoji unutar EU" budući da su pojedine članice priznale Kosovo, dok ih pet to još nije uradilo.

"Da bih bio potpuno jasan, niti sam u poziciji niti želim postavljati dodatne uvjete. Već sam rekao da tu vrstu odluka prepuštam diplomatima, pregovaračima, vladama", kazao je Schulz komentirajući izjavu danu povodom prošlotjednog posjeta srbijanskog premijera Ivice Dačića Bruxellesu.

Na upit što znači njegova izjava da se na "kraju puta očekuje pomirenje i međusobno priznanje Srbije i Kosova u okviru EU" on je kazao kako je time "mislio da u budućnosti vidi i Srbiju i Kosovo u EU" te da će se "na kraju tog procesa morati naći način za sporazumno, obostrano priznanje".

Što se tiče mogućih novih uvjeta Srbiji za dobivanje datuma početka pregovora, Schulz je kratko kazao da su "svi uvjeti već poznati", a oni su u sferi reforme pravosudnog sustava, borbe protiv korupcije, gospodarskih reformi, do toga da Srbija treba igrati vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Na upit o tome je li realno da Srbija dobije datum prije 2013. predsjednik Europskog parlamenta za "Blic" je rekao kako se "iskreno nada da će tako biti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙