FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija obećala Kacinu da neće bojkotirati Kosovo

BEOGRAD/LJUBLJANA, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, koji se nalazi u trodnevnom posjetu Beogradu, izjavio je u srijedu kako je postignut dogovor sa Srbijom o predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, što bi moglo značiti da se Srbija ubuduće neće protiviti nazočnosti Kosova na međunarodnim konferencijama.

"Dogovor o tome kako će se predstavljati Kosovo postignut je ", rekao je Kacin novinarima u Beogradu nakon razgovora s predsjednikom srbijanskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

"Svi s kojima sam se sastao tijekom posjeta predani su tome da naprave pomak i sudjeluju na međunarodnim skupovima na kojima su nazočni i predstavnici Prištine", izjavio je Kacin.

"Prepustio bih vremenu da vidite Srbiju na tim skupovima, izolacija nikome ne koristi, Srbija mora preuzeti odgovornost", kazao je izvjestitelj EP-a.

Podsjetio je kako je jedan od političkih kriterija za dobivanje datuma za početak pregovora s EU za Srbiju puna provedba dogovorenoga u dijalogu Srbije i Kosova, ali da je najava najviših predstavnika Srbije da su spremni za nastavak dijaloga s Kosovom na najvišoj političkoj razini također izuzetno važna.

U telefonskom razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA), Kacinov pomoćnik Andrej Lavter je rekao da su razgovori Kacina sa članovima nove srbijanske vlade i samim predsjednikom vlade Ivicom Dačićem u Srbiji bili "obećavajući" i da je tom prilikom čuo "ono što je želio čuti".

Kacin je od Dačića i drugih članova vlade čuo više obećanja koja namjerava provjeriti za mjesec dana, kad ponovo bude posjetio Beograd u okviru posjeta izaslanstva Europskog parlamenta, ustvrdio je Lavter za STA.

Kacinu je u Beogradu rečeno da će biti promijenjen naputak prema kojemu su predstavcnici Srbije bojkotirali međunarodne regionalne konferencije ako su na njima nazočni i predstavnici Kosova.

Srbija bi prema tom obećanju ubuduće sudjelovala na takvim sastancima, pojasnio je Lavter.

Dodao je da je Kacin i prijašnjih godina vlasti u Begradu upozoravao da nesudjelovanjem na takvim susretima najviše gubi sama.

Što se tiče približavanja Srbije Europskoj uniji i početka pregoovra, Kacin je od potpredsjednice vlade Suzane Grubješić, koja je zadužena za europske integracije, dobio uvjeravanja da nova vlada Srbije ubuduće neće najavljivati nikakve datume niti s tim u svezi obećanja domaćoj javnosti, nego da će se prihvatiti zadaća potrebnih za postizanje tog cilja, ustvrdio je za STA Kacinov pomoćnik Lavter.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙