FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor izrazio je u petak u Zagrebu potporu Hrvatskoj u posljednjim pripremama za ulazak u EU i ohrabrio je da ispuni preostale obveze kako bi bila u potpunosti spremna za članstvo. "Hrvatska je postigla vrlo dobar napredak i Europska unija se doista raduje što će 1. srpnja 2013. postati punopravnom članicom", rekao je Andor u zajedničkoj izjavi za novinare s potpredsjednicom vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić. Povjerenik Andor razgovarao je s predstavnicima hrvatske vlade o naporima koje Hrvatska ulaže u posljednjim pripremama za članstvo u EU, s posebnim naglaskom na socijalna pitanja i zapošljavanje. "Ohrabrujemo Hrvatsku da pokrene reforme kako bi se potaknulo zapošljavanje i osnažila socijalna kohezija (...)", dodao je, istaknuvši da joj Europska unija u tome može pomoći sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. U prvih šest mjeseci članstva, Hrvatska će iz tog fonda imati na raspolaganju 60 milijuna eura.

SARAJEVO

Ugovor o granici između Hrvatske i BiH što su ga 1999. godine potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović teško će stupiti na snagu čak i ako ga Hrvatski sabor uskoro ratificira, jer među političkim strankama u parlamentu BiH nema suglasnosti potrebne za njegovo prihvaćanje u toj zemlji, prenijele su u petak banjalučke "Nezavisne novine". Ovom listu je potvrđeno kako niti jedan od klubova stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH do sada nije razmatrao prijedlog ratifikacije ugovora Tuđman-Izetbegović. Iz kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) rečeno je kako će u toj stranci konačan sud o prihvatljivosti ugovora donijeti kada se okončaju započeti pregovori o prijepornim pitanjima. "Samo razgraničenje nije diskutabilno, no diskutabilni su luka Ploče i Neumski zaljev. Dok ne vidimo čitav ugovor i čitav dogovor ne možemo ništa reći", izjavio je SDP-ov zastupnik Mirza Kušljugić.

BEOGRAD

Posebni izaslanik EU Miroslav Lajčak poručio je u petak u Beogradu kako nema bolje i pozitivnije perspektive za zemlje zapadnog Balkana od toga da, ako to žele, postanu dio Europske unije i NATO-a. "Čeka vas prazna stolica u EU. Pretvorite viziju što prije u realnost", poručio je on srbijanskim vlastima govoreći na Beogradskom sigurnosnom forumu čija je tema "Suočavanje s krizom: izazovi za demokraciju i sigurnost". "Ne treba biti opsjednut datumima, već se treba usmjeriti na bit - a to je da izgradite europsku realnost u svojim zemljama", kazao je Lajčak, koji je i potpredsjednik slovačke vlade. On je istaknuo kako "nije pitanje stići do članstva EU, već primijeniti europske standarde u svojim zemljama". Po njegovim riječima, posao EU-a i NATO-a je da podupiru zemlje zapadnog Balkana i održavaju živom njihovu perspektivu. "I to jest slučaj. Za zemlje zapadnog Balkana postoji vizija, budućnost i europska perspektiva", kazao je on.

WASHINGTON

Zadnjih nekoliko tjedana nije bilo najsretnije razdoblje za republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya no njegovi izgledi za pobjedu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima 6. studenoga još nisu ugašeni, smatraju republikanski analitičari. "Romney je upravo izašao iz jednog od najgorih mjeseci predsjedničke politike zadnjih godina i još se drži", kaže republikanski strateg Rich Galen. "Da sam jedan od suradnika (predsjednika Baracka Obame) u Chicagu upitao bih se što treba da se riješimo ovog? Naprosto ne odlazi". Romney se u proteklih mjesec dana suočio s posljedicama objave tajne snimke jednog od svojih nastupa u kojoj je otpisao gotovo polovicu američkog biračkog tijela kao one koji su na teret državnog proračuna, nesuglasicama u svom izbornom stožeru, promašajima na području vanjske politike i republikanskom konvencijom koja je prošla u sjeni uragana koji je zahvatio Floridu. Nakon toga Obama ne samo da bilježi blagu prednost pred Romneyem nego je njegova prednost upravo u ključnim saveznim državama poput Ohija, Virginije i Floride.

LJUBLJANA

Slovenska vlada planira otpuštanja u javnom sektoru i manje prilagodbe nekih poreza, što je vezano na novi rebalans ovogodišnjeg proračuna i donošenje proračunskih nacrta za iduće dvije godine, navode u petak slovenski mediji. Na proizvode i usluge za koje je do sada važila niža kamatna stopa od 8,5 posto stopa PDV-a će se povećati na 20 posto, ali ne i za hranu na koju će ostati 8,5 posto, a uvest će se i porez na nekretnine vrednije od 500.000 eura, navodi poslovni list "Finance" koji se poziva na izvore bliske vladi. Televizijska postaja POP-TV navodi da će biti povećane i sadašnje ekološke pristojbe.

BEOGRAD

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je za beogradski "Blic" od petka kako nema problema s tim da srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić dođe u Zagreb, ali da se mora distancirati od nekih stajališta. "Ja sam legalist, a Tomislav Nikolić je izabran voljom građana Srbije", rekla je Kosor istaknuvši da za nju nije problem da on dođe u Hrvatsku te da se suradnja dvije zemlje poslije kraćeg zastoja nastavi. "Ipak, kao građanka Hrvatske, očekujem da se Nikolić distancira od nekih svojih stavova iz prošlosti", rekla je Kosor za "Blic". Ona je naglasila da je veoma važno nastaviti suradnju između Srbije i Hrvatske, jer su dvije zemlje, kao susjedi, upućene jedna na drugu.

LJUBLJANA

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) snizio je u petak očekivanja u pogledu gospodarskog oporavka u ovoj i idućoj godini najavivši očekivani ovogodišnji pad BDP-a od dva posto. Prema analizama iz tzv. jesenskog izvješča UMAR-a, slovenski BDP u ovoj će godini pasti za dva posto, znatno više 0,9 postotnog pada, kolika je bila procjena UMAR-a iz proljetnog izvješća objavljenog prije šest mjeseci. Isto tako, umjesto ranije predviđenog rasta BDP-a od dva posto u 2012. godini, sada se predviđa njegov pad od 1,4 posto, dok bi ponovni "skromni rast" BDP-a, kojega je sada teško predvidjeti, uslijedio tek 2014. godine.

BERLIN

Njemački satirički mjesečnik "Titanic" odlučio doliti ulja na vatru u polemici o protuislamskom filmu i karikaturama proroka Muhameda, najavivši u broju od listopada fotomontažu Bettine Wulff koju grli muslimanski borac. Pošto je američki protuislamski film "Nedužnost muslimana" u posljednjih desetak dana izazvao nasilne prosvjede u brojnim muslimanskim zemljama, francuski satirički tjednik "Charlie Hebdo" objavio je u srijedu karikature proroka Muhameda. Objavljivanje tih karikatura francuski tjednik opravdao je slobodom izražavanja, ali taj su potez kritizirali politički čelnici diljem svijeta ocijenivši ga nepotrebnom provokacijom. Na naslovnici "Titanica" za listopad bit će fotomontaža Bettine Wulff, supruge bivšeg njemačkog predsjednika koju grli muslimanski borac s turbanom na glavi i nožem u ruci uz parodijski naslov: "Zapad se buni, Bettina Wulff snima film o Muhamedu". Taj broj časopisa, koji izlazi u 100.000 primjeraka mjesečno, pojavit će se 28. rujna u prodaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙