FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje na kraju tjedna

ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran završetak ovotjednog trgovanja, jer nema važnijih poslovnih vijesti, a ni s inozemnih burzi ne stižu jasne smjernice.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,55 posto, na 1.703 boda, dok je Crobex10 porastao 0,29 posto, na 946 bodova.

Od početak tjedna Crobex je u minusu 0,8 posto, dok je Crobex10 u plusu 1 posto.

Redovni promet iznosio je jučer 11,2 milijuna kuna, što je otprilike 6,5 milijuna manje nego dan prije.

„Kraj tjedna mogao bi na domaćem tržištu biti miran, jer nema važnijih poslovnih vijesti, a ni s inozemnih burzi ne stižu jasne smjernice. No, nadam se da će indeksi imati pozitivni predznak“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon niza podataka koji pokazuju da industrijska aktivnost u najvećim svjetskim gospodarstvima slabi.

Dow Jones indeks ojačao je 0,14 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,05, a Nasdaq indeks 0,21 posto.

Svi jučer objavljeni makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine i eurozone do SAD-a, pokazali su da industrijska aktivnost slabi.

Ipak, cijene dionica na azijskim i europskim burzama jutros su porasle jer se ulagači nadaju da će monetarne mjere, koje su posljednjih tjedana uvele europska i japanska središnja banka, kao i američki Fed, potaknuti rast gospodarstava.

„Danas nema važnijih makroekonomski objava, pa bi u fokusu investitora na inozemnim burzama mogli biti načini rješavanje dužničke krize u eurozoni. U principu, zasad nema vijesti koje bi znatnije utjecale na smjer kretanja burzi u svijetu“, zaključuje Bešević.

Od poslovnih vijesti, Dalekovod je jučer potkraj trgovanja izvijestio da je počeo projekt izgradnja dva dalekovoda u Ukrajini u kojem će graditi dionicu za koju je potpisao ugovor počekom prošle godine, a vrijednost posla iznosi 71 milijun eura.

Inače, na Zagrebačkoj burzi danas počinje trgovanje strukturiranim vrijednosnim papirima, indeksnim certifikatima te turbo-long i turbo-short certifikatima na indeks DAX.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙