FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Švedska vlada u četvrtak je švedskom parlamentu uputila prijedlog zakona kojim se predlaže ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju EU, a u prijedlogu se izvješćuje o sveobuhvatnom radu Hrvatske na reformama i o rezultatima pregovora, priopćeno je u četvrtak iz švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Nakon opsežnog rada na reformama i temeljne preobrazbe društva Hrvatska je sada spremna poštovati pravnu stečevinu EU-a i postati članica Europske unije od 1. srpnja 2013., prema priopćenju. "Hrvatsko članstvo nije važno samo za Hrvatsku, već i za balkansku regiju kao i cijelu Uniju", rekao je ministar vanjskih poslova Carl Bildt u jednom komentaru, dodajući da je "hrvatski ulazak u EU-u time važan signal čitavoj regiji".

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za novinsku agenciju SRNA da će srpski zastupnici u državnom parlamentu zaustaviti ratifikaciju sporazuma o granici Tuđman-Izetbegović s Hrvatskom, ističući da je nezadovoljan razgraničenjem na rijeci Uni. Sporazum o granici nikada nije ratificiran u parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Da bi bio prihvaćen, mora imati potporu većine zastupnika iz oba bosanskohercegovačka entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, što je sada po Dodikovim najavama neizgledno budući njegova stranka ima većinu zastupnika iz tog entiteta.

BEJRUT - Više od 29.000 osoba, velikom većinom civila, ubijeno je u nasilju u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada polovicom ožujka 2011., izvijestio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava. "Do srijede, 19. rujna, najmanje 20.755 civila, 1148 dezertera i 8095 vojnika ubijeno je u Siriji od izbijanja pobune", istaknuo je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koji se oslanja na mrežu militanata, odvjetnika i liječnika po cijeloj Siriji. Po podacima UN-a, broj mrtvih u Siriji iznosi više od 20.000.

BAGDAD - Irak je opovrgnuo u četvrtak izvješće jedne zapadne obavještajne službe da je Iran koristio irački zračni prostor za opskrbu snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada oružjem i vojnim osobljem. Iako optužbe da je Irak dopustio Iranu da šalje oružje Siriji nisu nove, u izvješću se navodi da je razmjer takvih pošiljki puno veći nego što je poznato javnosti zahvaljujući sporazumu između visokih iračkih i iranskih dužnosnika. Odbjegli irački potpredsjednik Tarik al Hašemi rekao je u nedjelju da Iran koristi irački zračni prostor za opskrbu Asadovih snaga, a da su tisuće boraca iračkih milicija su prešle granicu kako bi pomogli Siriji.

DEN HAAG - Šezdesetak zemalja i predstavnici Arapske lige okupili su se u četvrtak u Den Haagu kako bi pojačali i poboljšali koordinaciju sankcija protiv režima u Damasku. "Potrebna nam je snažna provedba, tako možemo napraviti razliku", kazao je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal u govoru na otvaranju sastanka radne skupine "Prijatelja Sirije" o sankcijama. Stručnjaci financijskog sektora bili su prisutni u Den Haagu kako bi razgovarali s diplomatima o mogućnostima povećanja financijskih sankcija, poput zamrzavanja imovine.

BIŠKEK - Rusija i Kirgistan potpisali su u četvrtak niz sporazuma, uključujući sporazum o ostanku ruskih vojnih baza u Kirgistanu, u sklopu posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina toj srednjoazijskoj zemlji, javljaju ruski mediji. Sporazum o "statusu i uvjetima ostanka ruskih vojnih baza u Kirgistanu" stupit će na snagu 2017. godine. Potpisan je na 15 godina s mogućim produženjem na još pet, a također određuju iznos koji će Rusija plaćati za baze, a koji nije otkriven. Između Moskve i Biškeka izbio je spor ranije ove godine oko plaćanja najamnine za četiri ruske vojne baze u Kirgistanu. Kirgistanski ministar obrane upozorio je u srpnju da će Biškek tražiti većinu najamninu.

SILIVRI -Sudski proces protiv 365 aktivnih i umirovljenih turskih časnika optuženih za pripremu državnog udara radi rušenja vlade nastale iz islamističkog pokreta, nastavljen je u četvrtak u predgrađu Istanbula, a izricanje presuda očekuje se do petka. Gotovo svih 250 vojnika koji su u pritvoru, suđenje je pratilo iz optuženičkih klupa, kao i nekoliko stotina promatrača, na sudu u Silivriju gdje je proces za urotu počeo u prosincu 2010. Na sudu će u četvrtak svaki optuženi dati završni iskaz, a presude se očekuju najkasnije u petak. Bivši general Cetin Dogan, bivši zapovjednik 1. armije, optužen da je "mozak" plana destabiliziranja osmišljenog 2003. s namjerom protjerivanja s vlasti Stranke pravde i razvoja, optužio je suce da progone vojnike Oca domovine Mustafe Kemala Ataturka i govorio o "nepravednom i nelegalnom procesu", aludirajući na islamističko podrijetlo vlade i vladavinu vjerske bratovštine propovjednika Fethulaha Gelena u pravosudnom aparatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙