FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK nezadovoljan AZTN-ovom objavom odluke protiv osječkih obrtnika - pekara

ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) izrazila je danas nezadovoljstvo javnom objavom nepravomoćnog rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) da su Obrtnička komora Osječko-baranjske županije, Udruženje obrtnika Osijek i 17 obrtnika – pekara narušili tržišno natjecanje.

HOK u priopćenju ocjenjuje da AZTN nije smio dati u javnost rješenje po kojem su osječki obrtnici - pekari "16. veljače 2011. godine na sastanku Sekcije pekara Udruženja obrtnika Osijek sklopili zabranjeni sporazum jer su utvrdili orijentacijsku cijenu bijelog kruha u iznosu od 8 kuna", jer se radi o pritisku na hrvatsko sudstvo i medije, budući da je u tijeku upravni spor.

Objavu nepravomoćnog rješenja, koje su prenijeli gotovo svi hrvatski mediji, a time i dovođenje u zabludu potrošača, smatramo neprofesionalnim činom AZTN-a, kojim se čini nesaglediva šteta ugledu obrtnika, Udruženja obrtnika Osijek i HOK-u, kaže se u priopćenju.

Posebno se to odnosi na medijske objave u kojima se govori o "udruživanju obrtnika u kartel", što smatramo uvredljivim za naše članove, obrtnike – pekare iz Osijeka, stoji u priopćenju.

HOK tvrdi da su pekari na jednoj od sjednica u svojem Udruženju obrtnika raspravljali o visokim troškovima poslovanja te o opstanku u situaciji sve većih ulaznih troškova, zbog čega su "pojedini razmišljali o podizanju cijena".

Takav način rasprave i rješavanja problema obrtnika ima uporište u Statutu Udruženja i Zakonu o obrtu, tvrdi HOK, a radi se o redovnim sastancima sekcija ili cehova u komorskom sustavu. Osim toga, dijelovi zapisnika sa sastanka nikako se ne mogu smatrati obvezujućim sporazumom sudionika sastanka, smatra HOK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙