FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO

Unatoč svim postojećim razlikama svi obični ljudi ujedinjeni su u želji za mirom, sigurnošću i blagostanjem a u dosezanju tog cilja politički i vjerski čelnici pozvani su raditi zajedno, kazao je u nedjelju u Sarajevu hrvatski predsjednik Ivo Josipović, na otvaranju Svjetskog susreta za mir Zajednice svetog Egidija, koja već 25 godina potiče ekumenizam kroz promoviranje duha Assisija. Skup religija i kultura u dijalogu pod geslom "Naša je budućnost živjeti zajedno" okupio je više stotina sudionika, predstavnika gotovo svih važnijih živih religija.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy pozdravio je skup rječima kako Sarajevo ostaje trajni simbol patnje ali i suživota dodajući kako se patnje ne smiju ponoviti a trajno jamstvo za to su vrijednosti ujedinjene Europe temeljene na civilizaciji zajedničkog življenja. "Bez Europske unije neće biti nikada, ponavljam nikada, trajnog mira na Balkanu", poručio je Van Rompuy u iznimno nadahnutom govoru oblježenom eurooptimizmom. Svjetski susret za mir u Sarajevu trajat će do 11. rujna a rad nastavlja kroz tridesetak panela na kojima će se rapravljati o izazovima gradnje mira i suradnje među religijama.

SARAJEVO

Povratak Hrvata koji su protjerani iz Bosne i Hercegovine tijekom rata mora se omogućiti a Hrvatska i BiH trebaju poticati i provoditi programe kojima će se to osigurati, rekli su u nedjelju u Sarajevu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Josipović i Puljić sastali su se uoči Svjetskog skupa za mir koji se održava u glavnom gradu BiH a Josipović je novinarima izjavio kako su i vrhbosanski nadbiskup baš kao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s kojim je razgovarao ranije tijekom dana inzistirali na pitanju povratka prognanih i izbjeglih. Kardinal Puljić kazao je kako se pitanje povratka posebice mora promatrati u svjetlu predstojećih lokalnih izbora u BiH koji se održavaju 7. listopada. "Važno nam je da i Hrvati u lokalnim zajednicama uđu u vlast kako bi se kroz legalne strukture mogli boriti za svoja prava a onda je veoma važna potpora Republike Hrvatske u programima koji podržavaju naš opstanak", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

MOSTAR

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy istaknuli su u nedjelju navečer na sastanku u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ne može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji bez provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci" koja zahtjeva i promjenu Ustava. Predstavnici Europske unije ponovili su upozorenje da BiH mora ukinuti diskriminaciju nacionalnih manjina u političkom životu, na temelju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Pri tome je predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy rekao da će Europska unija nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini na putu k europskim integracijama, ali i istaknuo da BiH mora uložiti dodatne napore u ispunjavanju obveza iz Mape puta na koje su se obvezali bosanskohercegovački političari krajem lipnja u Bruxellesu.

MOSTAR

Devenaesta godišnjica masakra koji je počinjen nad hrvatskim civilima u mjestu Grabovica sjeverno od Mostara obilježena je u nedjelju uz pozive da se rasvijetli jedan od najtežih zločina počinjenih u proteklom ratu u BiH. Brojna izaslanstva, među kojima je bio i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, položila su cvijeće i upalile svijeće ispred središnjeg spomen obilježja u Grabovici gdje su u noći na 9. rujna 1993. pripadnici Armije BiH pobili 33 hrvatska civila.

Svetu misu predvodio je župnik don Ivan Zovko koji je pozvao vjernike na oprost ali i da ne zaborave na svoje bližnje, žrtve protekloga rata. Obilježavanje 19. godišnjice likvidacije hrvatskih civila izvedene u sklopu akcije Armije BiH naziva 'Neretva 93' kojoj je cilj osvajanje Hercegovine organizirala je Udruga hrvatskih stradalnika "Grabovica 93". Za zločin u Grabovici do sada su na domaćim sudovima osuđena dvojica bivših pripadnika Armije BiH. Županijski sud u Mostaru nepravomoćno je osudio trojicu bivših pripadnika Armije BiH zbog ubojstva troje članova obitelji Zadro. Za zločin u Grabovici sudilo se bivšem ratnom načelniku Glavnog stožera Armije BiH, generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, no Haaški sud oslobodio ga je optužbi.

PRIŠTINA

Kosovo će u ponedjeljak svečano obilježiti stjecanje pune suverenosti nakon što Međunarodna upravljačka skupina (ISG) u Prištini objavi odluku o svom raspuštanju i prestanku nadzirane neovisnosti Kosova, četiri i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Srbije. ISG je najavio da će odluku o svom raspuštanju objaviti u ponedjeljak kasno poslijepodne, čime će se označiti "stupanje Kosova u punu suverenost". ISG je o završetku "međunarodnog nadzora" nad Kosovom odlučio početkom srpnja na sastanku u Beču. Cilj te međunarodne skupine, sastavljene od predstavnika 23 europske zemlje koje su priznale neovisnost Kosova, Turske i SAD-a, bila je puna provedba Sveobuhvatnog prijedloga za rješenje statusa Kosova, dokumenta koji je pripremio posebni izaslanik Ahtisaari, 26. ožujka 2007. Deklaracija o neovisnosti proglašena je 17. veljače 2008. godine.

LONDON

Izrael navodno razmišlja o aktiviranju elektromagnetskog pulsa (EMP) nad Iranom kako bi paralizirao njegove cjelokupne prometne i komunikacijske mreže i time zaustavio razvoj njegova nuklearnog programa, objavio u nedjelju The Sunday Times. List citira američkog obrambenog stručnjaka Billa Gertza koji je 29. kolovoza u svojoj video kronici na konzervativnoj internetskoj stranici The Washington Free Beacon izvijestio o "sve većoj zabrinutosti" američkih tajnih službi zbog mogućeg "izraelskog napada na Iran zahvaljujući nuklearnoj eksploziji na velikoj visini kako bi se poremetili svi elektronički uređaji u toj zemlji." Osim toga, američki novinar Joe Tuzara nedavno je u izraelskom desnom listu Israel National News upozorio da bi ubrzanje razvoja atomskog oružja u Iranu moglo potaknuti Izrael na preventivni napad elektromagnetskim pulsom. S druge strane, Uzi Rubin, koji je surađivao u razvoju izraelskog proturaketnog štita, istaknuo je za The Sunday Times da "korištenje atomskog oružja ne dolazi u obzir, čak i u nesmrtonosne svrhe kao što je EMP." "Postoje metode za stvaranje EMP-a s tla", dodao je.

ZAGREB/AMAN

Vođa jordanske ekstremističke skupine povezane s terorističkom mrežom Al Kaidom zaprijetio je u nedjelju da će izvesti "smrtonosne napade" u Siriji kako bi svrgnuo s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, prenose američki mediji. U govoru održanom pred skupinom prosvjednika ispred premijerova ureda u Amanu, Mohamad al-Šalabi, poznatiji kao Abu Sajaf, poručio je Asadu da "njegovi borci dolaze po njega", objavio je Fox News Channel. Abu Sajaf vođa je salafističke džihadističke skupine iz koje je poteklo nekoliko militanata povezanih s Al Kaidom koji su se borili protiv američkih snaga u Iraku i Afganistanu zadnjih deset godina. On sam osuđen je 2004. zbog planiranja napada na jordanske zračne baze s američkim instruktorima, no odslužio je kaznu i prošle je godine pušten iz zatvora. Njegova skupina ima nekoliko stotina aktivista.

KAIRO - Posrednik UN-a i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi doputovao je u nedjelju navečer u Kairo gdje će se sastati s dužnosnicima Arapske lige, a potom će nastaviti misiju u Damasku i Teheranu. To je prvi Brahimijev službeni posjet regiji otkad je dužnost posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige preuzeo od svog prethodnika Kofija Annana 1. rujna. U regiji će se zadržati tri dana.

PARIZ

Francuski predsjednik Francois Hollande, kojem od preuzimanja predsjedničke dužnosti popularnost neprestano opada, u nedjelju je najavio kako će donijeti plan oporavka za zemlju u razdoblju od iduće dvije godine, te istaknuo da njegova vlada u posljednja četiri mjeseca nije gubila vrijeme. "Cilj nam je plan oporavaka Francuske u dvije godine. U tom razdoblju treba donijeti plan politike zapošljavanja, konkurentnosti i smanjenja velikih javnih dugova", rekao je u intervjuu za televiziju TF1. "Neću u iduća četiri mjeseca učiniti ono što moji prethodnici nisu uspjeli u posljednjih pet ili deset godina! No smatram da sam u poziciji da se borim i ne želim se osvrtati unatrag. Prošlost se ne može zanemariti, no ja se namjeravam angažirati na budućnosti. Krivulju nezaposlenosti moramo izmijeniti u idućih godinu dana", kazao je Hollande. "Tijekom 2013. nećemo potrošiti ni eura više nego u 2012.", dodao je, najavivši niz mjera, uključujući rezanje potrošnje i dodatne poreze u vrijednosti od 30 milijardi eura. Također je kazao kako bi planirana gornja porezna stopa od 75 posto na godišnje prihode iznad milijun eura mogla biti ukinuta nakon dvije godine, prenio je BBC. U Francuskoj je, prema posljednjim podacima, nezaposleno tri milijuna građana.

BAGDAD

Najmanje je 71 osoba smrtno stradala u subotu i nedjelju u Iraku, a više od 350 ih je ozlijeđeno u nizu napada, među kojima je i napad na zgradu počasnog konzulata Francuske u Nasiriji, oko 300 km južno od Bagdada. Od početka rujna u nasilju i napadima u Iranu ubijena je 101 osoba. Većina napada počinjena je nedugo prije proglašenja smrtne presude sunitskom potpredsjedniku Tareku al-Hašemiju, kojem je suđeno u odsutnosti zbog navodne odgovornosti za dva ubojstva. Hašemi odbacuje optužbe te ističe kako je presuda donesena iz političkih razloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙