FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

LONDON - Britanski premijer David Cameron kazao je u ponedjeljak da je London ugostio uspješne i sigurne Olimpijske igre i zahvalio volonterima, vojsci i policiji što su OI pretvorili u uspješnu globalnu reklamu Velikoj Britaniji. Zabrinutost za sigurnost i prijetnje prosvjedima i napadima jako su mučili organizatore Igara, posebice pošto je ustanovljeno da nije angažirano dovoljno sigurnosnog osoblja, pa je u pomoć morala priskočiti vojska. Briga za sigurnost sudionika i gledatelja Igara bila je najveća mirodopska sigurnosna operacija u britanskoj povijesti. "Strast i profesionalizam volontera našli su partnera u fantastičnom radu oružanih snaga i policije koji su bili neumorni u jamčenju sigurnosti", kazao je Cameron. Premijer, čija se vlada našla pod kritikama u zemlji zbog iznimnih troškova organizacije, rekao je da su Igre pomogle da se Britanija pokaže u najboljem svjetlu pred ostatkom svijeta. Svrstavši se na treće mjesto iza SAD-a i Kine, Britanija je osvojila 29 zlatnih medalja, što joj je najbolji rezultat od 1908. godine. To je pomoglo skretanju pozornosti s najveće ekonomske krize od Velike depresije i sve veće nepopularnosti Cameronove vlade.

CHICAGO - Američki predsjednik Barack Obama nazvao je kongresnika Paula Ryana ideološkim liderom Republikanske stranke u Kongresu, u svom prvom komentaru na Ryanov izbor za republikanskog potpredsjedničkog kandidata na izborima 6. studenoga. "Jučer je moj protukandidat Mitt Romney izabrao svog partnera na listiću, ideološkog lidera republikanaca u Kongresu, Paula Ryana. Poznajem ga, čestitam mu i želim mu dobrodošlicu u izbornu utrku", rekao je Obama na skupu Demokratske stranke u Chicagu u nedjelju navečer. "On je pošten čovjek, obiteljski čovjek. Artikulirani je glasnogovornik političke vizije Mitta Romneyja. Ali to je vizija s kojom se nimalo ne slažem", kazao je Obama. Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima u studenome Mitt Romney izabrao je u subotu kongresnika Paula Ryana iz Wisconsina za svog potpredsjedničkog kandidata. Njih će se dvojica suprostavit će se predsjedniku Baracku Obami i potpredsjedniku Joeu Bidenu na izborima 6. studenoga. Iz Obamina izbornog stožera odmah su u subotu ocijenili da Ryan ima "radikalnu" i "lošu" gospodarsku viziju koja će omogućiti ponavljanje "katastrofalnih" grešaka.

SEUL - Ujedinjeni narodi su jako zabrinuti zbog humanitarne krize u Sjevernoj Koreji, nakon poplava i odrona uzrokovanih jakim oborinama u srpnju, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik te organizacije Ban Ki-moon. U poplavama je 169 ljudi poginulo, 400 je nestalo, 212.000 je raseljeno, a 650 četvornih kilometara obrađene površine je opustošeno u zemlji koja se i inače bori s nestašicom hrane, po podacima koje su objavili službeni mediji u Pjongjangu. "UN je jako zabrinut zbog humanitarnog stanja na sjeveru", rekao je glavni tajnik novinarima u prigodi posjeta Južnoj Koreji. "Napose nas zabrinjavaju zdravstveni problemi male djece i šteta koju uzrokuju suša i nedavne poplave", poručio je bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova. UN-ove službe ponudile su "nužnu pomoć i planiraju je povećati", rekao je. Ekipe UN-a i Crvenog križa posjetile su stradale u pokrajinama Sjeverni i Južni Pjongan, na zapadu zemlje, radi procjene štete i javljaju da je stanovnicima hitno potrebna voda za piće, hrana i lijekovi. UN je u studenome prošle godine objavio da hitnu pomoć u hrani trebaju tri od 24 milijuna stanovnika te zemlje. Sjeverna Koreja trpi kroničnu nestašicu hrane, a tlo je podložno poplavama zbog nekontrolirane sječe šuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙