FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugalsko gospodarstvo palo 1,2 posto

LISABON, 7. rujna 2012. (Hina/AFP) - Portugalsko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazali su u petak konačni podaci državnog ureda za statistiku.

Time je INE potvrdio prvu procjenu o BDP-u, objavljenu u kolovozu.

Kao glavni razlog pada u statističkom uredu navode smanjenje domaće potražnje, za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ulaganja su pala 18,7 posto.

Potrošnja domaćinstava smanjila se na godišnjoj razini 5,9 posto a javna potrošnja 3,9 posto.

Izvoz, nekadašnja svijetla točka portugalskog gospodarstva, ponovo je zabilježio rast, ali nešto sporijim tempom, za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestio je INE. U prethodnom tromjesečju porastao ze 7,9 posto.

Objava podataka vremenski se podudarila s posjetom međunarodnih revizora Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke, koji u Lisabonu ocjenjuju napredak vlade u provedbi zacrtanog smanjenja potrošnje i gospodarskih reformi iz programa pomoći vrijednog 78 milijardi eura.

Portugalsko je gospodarstvo zbog smanjenja potrošnje i problema u ostalim zemljama eurozone palo više nego što se očekivalo i sve su manje šanse da će vlada uspjeti smanjiti proračunski manjak u ovoj godini na 4,5 posto, kao što je zacrtano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙