FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko gospodarstvo još otporno na krizu; rizici ipak značajni

BERLIN, 10. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Njemačko gospodarstvo još uvijek raste ali njegove izglede sve više pomućuju značajni rizici vezani za dužničku krizu, upozorilo je u petak ministarstvo gospodarstva.

"U teškom gospodarskom okruženju njemačko gospodarstvo i dalje pokazuje priličnu snagu", istaknuo je ministarstvo u najnovijem mjesečnom izvješću.

"Očekuje se da će BDP ponovo umjereno porasti u drugom tromjesečju, kao što signaliziraju raspoloživi pokazatelji osobne potrošnje i vanjske trgovine", navodi se u priopćenju.

"Usprkos tome, nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju, zamah će zamjeno usporiti, s obzirom na slabiji međunarodni trend. Uteg je i dalje dužnička kriza u nizu zemalja eurozone, što potpiruje neizvjesnost", napominju u ministarstvu.

"Dugoročnije prognoze za njemačko gospodarstvo zasada ostaju oprezne i opterećene značajnim rizicima", zaključuju u ministarstvu.

U prvom tromjesečju njemačko je gospodarstvo poraslo 0,5 posto dok su mnogi njemački partneri u eurozoni zaglibili u recesiju.

Stoga i njemački izvoz posustaje i neki analitičari drže da bi u drugom tromjesečju gospodarstvo moglo stagnirati.

Niz novijih ekonomskih pokazatelja zaista potvrđuje ocjene o posustajanju pa je tako njemački izvoz u lipnju pao 1,5 posto, nakon 4,1-postotnog rasta u svibnju. Najveći je uteg bio upravo pad izvoza u preostalih 16 članica eurozone, pokazali su podaci statističkog ureda Destatisa.

Uvoz, pokazatelj domaće potražnje, također je pao u lipnju, i to 2,9 posto.

Pad potražnje pogađa industriju i prerađivački sektor, koji čine kičmu njemačkog gospodarstva, pokazali su odvojeni podaci ministarstva gospodarstva.

Tako su industrijske narudžbe u lipnju pale za neočekivano snažnih 1,7 posto, a industrijska proizvodnja za 0,9 posto.

Oštro se smanjio i broj registriranih novih automobila u u srpnju a silazni trend bilježi i promet u maloprodaji, dok nezaposlenost ponovo raste, što bi moglo nagristi osobnu potrošnju.

Službeni podaci o gospodarskim aktivnostima u drugom tromjesečju bit će objavljeni idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙