FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno trgovanje uoči objave BDP-a

ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje suzdržano trgovanje uoči objave prve procjene bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju, a i na svjetskim tržištima vlada oprez dok se čeka govor predsjednika Feda u Jackson Holeu.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex ineks jučer je oslabio 0,22 posto, na 1.678 bodova, a Crobex10 0,15 posto, na 911 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,1 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna manje nego dan prije.

„Teško je procijeniti kako će se danas kretati tržište, s obzirom na neizvjesnost na inozemnim burzama dok investitori čekaju govor predsjednika Feda. S domaće se scene, pak, čeka podatak o BDP-u za drugo tromjesečje. U svakom slučaju, trgovat će se oprezno“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica osjetno pale, nakon nekoliko dana stagnacije, jer su ulagači zauzeli defanzivne pozicije uoči dugo očekivanog govora predsjednika Feda Bena Bernankea u petak.

Dow Jones indeks pao je 0,81 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,78, a Nasdaq indeks 1,05 posto.

Pad S&P 500 indeks ispod razine od 1.400 bodova po prvi puta od 6. kolovoza posljedica je nesklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama uoči govora predsjednika američke središnje banke u Jackson Holeu.

Još donedavno mnogi su ulagači očekivali da će Bernanke na tom skupu središnjih bankara najaviti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuo rast gospodarstva, no sada više nisu tako sigurni.

Nakon niza dobrih makroekonomskih podataka koji ukazuju na stabilnost američkog gospodarstva, vjeruje se da će Fed pričekati nove pokazatelje prije nego što se odluči na akciju.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu, a zbog slabljenja industrijske proizvodnje, potrošnje i izvoza, očekuje se veći pad gospodarstva nego u prva tri mjeseca ove godine, kada je iznosio 1,3 posto.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u drugom tromjesečju oslabilo 2,3 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 2 do 2,9 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to najveći pad gospodarstva od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP potonuo 2,5 posto.

„U zadnje vrijeme nema optimističnih vijesti. Vidjet ćemo kako će tržište reagirati na objavu podatka o BDP-u, i hoće li uopće, s obzirom na slabu likvidnost“, zaključuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙