FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba traži izvanrednu sjednicu zbog Janšinih izjava o nesolventnosti

LJUBLJANA, 7. rujna 2012.(Hina) - Zbog upozorenja premijera Janeza Janše da bi Slovenija idućeg mjeseca mogla postati insolventna, najveća slovenska oporbena stranka zatražila je u petak izvanredno zasjedanje parlamenta, a Janšu prozvala zbog "neodgovornih izjava".

Stranka Pozitivna Slovenija (PS), čiji je predsjednik ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, u zahtjevu za održavanje izvanredne sjednice, koju je u petak uputila predsjedniku parlamenta Gregoru Virantu, navela je da na sjednici koju bi trebalo održati u roku od dva tjedna treba raspravljati o financijskom stanju države, a premijera Janšu pozvati da ne daje "neodgovorne izjave".

U prijedlogu za održavanje sjednice PS navodi da parlament treba pozvati premijera da prilikom javnih nastupa predstavlja "realnu sliku" o stanju u Sloveniji budući da je njegova prošlotjedna izjava o mogućoj insolventnosti Slovenije u listopadu u međunarodnim medijima protumačena kao najava "bankrota".

"Premijer bi na svom položaju trebao nastupati odgovorno i suzdržano te brinuti da se smiri međunarodna zajednica i financijska tržišta ili da dade ostavku ako to ne može", predlaže Jankovićeva stranka.

Predsjednik zastupničkog kluba Pozitivne Slovenije Jani Moederndorfer izjavio je u petak na konferenciji za novinare u Ljubljani da nije riječ o tome da pozivaju Janšu na ostavku i da su spremni na konstruktivnu suradnju s vladom, ali da im nije poznato da je Slovenija u tako teškoj situaciji kako tumači premijer te da stvari treba razjasniti.

U raspravi o stanju u državi i potrebnoj sanaciji slovenskog bankarskog sustava, na Slovenskoj televiziji u četvrtak navečer, Janković je rekao da Janša svojim alarmantnim izjavama ruši kreditni rejting države kao premijer, onako kako je to činio i lani kad je agitirao protiv potrebnih strukturnih reformi prijašnjeg premijera. Janković je ustvrdio da po njegovu saznanju sadašnja vlada ne uspijeva smanjiti proračunski deficit kako je obećavala te je Janšinu vladu optužio da je pogrešnom gospodarskom politikom dovela do toga da je Slovenija zemlja s najvećim padom investicija u Europskoj uniji.

Janša je pak u svojoj izjavi za televiziju rekao da rejting Slovenije kod kreditnih agencija pada jer postoji "raskol" između vladinih koalicijskih stranaka i oporbe, te da oporba ne dopušta unošenje zlatnog fiskalnog pravila u slovenski ustav, što bi se stanje na financijskim tržištima za Sloveniju popravilo pa bi mogla refinancirati svoj dug uz odgovarajuće kamate. Janša je ustvrdio da je oporba početkom godine obećala da će dati glasove za unošenje fiskalnog pravila u ustav, ali da se predomislila nakon što je Janša najavio progon kriminalnih aktivnosti u slovenskim bankama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙