FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša "ne računa" na potporu oporbe fiskalnom pravilu

LJUBLJANA, 22. kolovoza 2012.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da "ne računa" da dvije oporbene stranake podrže njegovu želju da se u ustav unese fiskalno pravilo o uravnoteženosti javnih financija kako bi Slovenija zaustavila pad svog kreditnog rejtinga.

"Unošenje fiskalnog pravila u ustav bio bi važan signal koji bismo poslali financijskim tržištima i ispunjenje obećanja koje smo dali potpisivanjem europskog fiskalnog pakta", rekao je Janša uoči ključnog sastanka čelnika parlamentrarnih stranaka na kojem će se razgovarati o mjerama koje Slovenija na jesen treba poduzeti kako bi zaustavila financijsku krizu i počela oporavak.

Unatoč vijestima o napetostima u svojoj petočlanoj koaliciji, Janša je rekao kako mu sada nisu problem koalicijske stranke jer su složne o mjerama koje treba poduzeti, ali da osobno "ne računa" da je za potrebne ustavne promjene moguće dobiti potporu dviju oporbenih stranaka, Pozitivne Slovenije (PS) i Socijalnih demokrata (SD) bez kojih u parlamentu ne može dobiti nužnu dvotrećinsku većinu za unošenje fiskalnog pravila u ustav.

Janša nije htio komentirati nagađanja koja su se pojavila u medijima, a govore da bi on kao sredstvo pritiska na oporbu bio spreman staviti na glasovanje povjerenje vladi, kako bi prisilio oporbu da razmisli o pristanku na neophodne mjere koje uz fiskalno pravilo uključuju i sanaciju vodećih banaka, te novi način raspolaganja državnom imovinom.

Janša isto tako nije želio komentirati navode poslovnog lista "Finance" koji je u srijedu objavio da u vladajućoj koaliciji razmišljaju o mogućnosti tehničke vlade koja bi na jesen izvela potrebne reforme i zaustavila produbljenje krize.

Upozorio je, međutim, na potrebu odlučnih promjena kako bi Slovenija prestala biti faktor "rizika za cijelu eurozonu" jer joj do sada nije uspjelo sniziti visok financijski deficit.

Na pitanje očekuje li na jesen političku krizu u državi i priprema li se njegova stranka za moguće izvanredne izbore, Janša je rekao da je Sloveniji potrebna politička stabilnost, ali da to "nije dovoljno". "Od vlade se očekuje da počne provoditi (potrebne) mjere", rekao je Janša, dodavši da žali što pokušaji dogovora s oporbom o tome dosad nisu urodili plodom.

(Hina) xfl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙