FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MOSKVA

Rusija ne vidi dokaze da je svrha iranskog nuklearnog programa razvoj nuklearnog oružja, izjavio je u četvrtak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je novinska agencija Interfax. "Mi, kao i ranije, ne vidimo znakove da postoji vojna dimenzija iranskog nuklearnog programa. Nema znakova", rekao je Rjabkov. Ruski dužnosnici u prošlosti su davali slične komentare, ali se čini da je izjava Rjabkova htjela naglasiti zabrinutost Moskve glede mogućnosti da Izrael pokrene napade na iranska nuklearna postrojenja, piše Reuters. Zapad vjeruje da su ta postrojenja dio programa za razvijanje nuklearnog oružja.

BELFAST

Sjevernoirski premijer i njegov zamjenik razgovarali su s političarima i čelnicima probritanskog Narančastog reda u pokušaju da prekinu sektaško nasilje koje vlada Belfastom zadnja tri dana. Šezdesetpetorica policajaca ozlijeđena su braneći se od napada benzinskim bombama, petardama, kamenjem i bocama. Nasilje je izbilo u nedjelju nakon što je katolički nacionalistički bend ušao u područje u koje protestantske skupine odnedavno ne smiju ući. Mjesna policija upozorila je u utorak da će netko poginuti ako se brzo ne pronađe rješenje za parade. "Ljudi moraju poštivati vladavinu prava", rekao je zamjenik premijera Martin McGuinness novinarima nakon razgovora u srijedu kasno navečer. U suprotnom "siju sjeme budućih sukoba u našem društvu i čine veliku pogrešku", dodao je. Premijer Peter Robinson, čija protestantska Demokratska unionistička stranka (DUP) dijeli vlast s McGuinnessovim nacionalističkim Sinn Feinom, pozvao je obje zajednice da se povuku i poštuju pravo na održavanje parada.

FRANKFURT

Prva njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa otkazala je u četvrtak oko 50 letova zbog poremećaja vezanih uz štrajk njezina osoblja na komercijalnim letovima koje se priprema za 24-satni štrajk u petak u cijeloj zemlji. U četvrtak su otkazani domaći letovi, ali i europski kao Dublin-Frankfurt ili Muenchen-Rim, te međukontinentalni kao Frankfurt-New York, Muenchen-Hong Kong, objavljeno je. Sindikat UFO najavio je u srijedu navečer 24-satni štrajk u zračnim lukama Frankfurta, koja je prvo zračno čvorište Lufthanse i treća najveća zračna luka u Europi. Štrajkat će se i u Berlinu, Muenchenu, Duesseldorfu, Stuttgartu i Hamburgu te je Lufthansa odlučila otkazati dvije trećine od 1.800 letova planiranih za petak.

SARAJEVO

Prijedlozi ustavnih promjena koje su u parlamentarnu proceduru do sada uputile neke od najvećih političkih stranaka u toj zemlji neprihvatljivi su sa stajališta provedbe presude Europskog suda za ljudska prava, koji je ocijenio da BiH krši prava nacionalnih manjina, ocijenio je Dervo Sejdić, koji je zajedno s Jakobom Fincijem zbog entičke diskriminacije tužio svoju državu europskom sudu. U intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Sjedić je posebice kritizirao prijedloge izmjena ustava koje su u parlament poslali Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i HDZ BiH. "Prijedlog SDP-a i HDZ-a BiH je neprihvatljiv jer produbljuje etničku podjelu u BiH, proizvodi dodatnu diskriminaciju i u biti se ne bavi provedbom presude suda u Strasbourgu", ocijenio je Sejdić ustvrdivši kako SDP i HDZ BiH svojim prijedlozima samo učvršćuju postojeće podjele u zemlji.

LJUBLJANA

Dvije najveće slovenske banke, Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), koje su u većinskom vlasništvu države, imaju 2,7 milijardi eura loših i vrlo rizičnih kreditnih plasmana, prema povjerljivom izvješću središnje banke koje su u četvrtak prenijeli slovenski mediji. Riječ je o izvješću što ga je prije tjedan dana premijer Janez Janša dao državnom odvjetništvu i ministarstvu unutarnjih poslova, uz poziv da što prije ispitaju sumnje o mogućoj šteti nanesenoj državnoj imovini u poslovanju tih banaka. Prema izvješću središnje banke, bilanca NLB-a opterećena je s 2,091 izuzetno slabih kreditnih plasmana, pa ona može računati samo na povrat manjeg dijela novca ako unovči jamstva. Najveći dio vjerojatno nenaplativih kredita odnosi se na građevinske tvrtke koje su završile u stečaju ili postupku prisilne naplate dugovanja. Nekad najveće slovensko građevinsko poduzeće SCT tako NLB-u duguje 187 milijuna eura, a građevinska tvrtka Primorje 100 milijuna. Među najvećim dužnicima su i mariborski financijski fond "Zvon 1", koji je osnovala tamošnja nadbiskupija, a koji najvećoj slovenskoj banci duguje 115 milijuna eura, te telekomunikacijska tvrtka T-2 s kreditom od 88 milijuna eura.

ANKARA

Dvadesetpetorica turskih vojnika poginula su, a četvorica su ozlijeđena u snažnoj eksploziji koja je u srijedu navečer razorila vojno skladište streljiva u Afyonu na zapadu zemlje, objavile su turske vlasti, dodajući da je najvjerojatnije riječ o nesretnom slučaju. "Poginulo je 25 vojnika, a četvorica su ozlijeđena", kaže se u priopćenju turske vojske objavljenom na internetu. U priopćenju se dodaje da je istraga u tijeku. Ministar za zaštitu okoliša i šume Veysel Eroglu rekao je da najvjerojatnije riječ o nesreći i isključio mogućnost kurdskog terorističkog napada. "Uvjeren sam da je riječ o nesreći koja se dogodila prilikom slaganja ručnih granata... to nije sabotaža", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙