FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

CHARLOTTE

Demokratska stranka u četvrtak je službeno nominirala američkog predsjednika Baracka Obamu za predsjedničkog kandidata koji će se 6. studenog na predsjedničkim izborima suočiti s republikancem Mittom Romneyem. Obama je izabran premoćnom većinom na Nacionalnoj konvenciji u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. Bivši američki predsjednik Bill Clinton nešto ranije je u uzbudljivom govoru kojim je elektrificirao konvenciju snažno branio Obamino vođenje američkog gospodarstva i iznio detaljan napad na republikanca Romneya. Druželjubiv i pokazujući da je i 12 godina nakon što je napustio predsjednički ured još uvijek veliki govornik, Clinton je branio Obamine mjere možda i bolje od samog trenutnog stanovnika Bijele kuće. Obama, rekao je Clinton, ne može biti kriv za slabo gospodarstvo koje je naslijedio 2009. i on je postavio temelje za gospodarski oporavak, pod uvjetom da mu birači daju više vremena i ponovno ga izaberu 6. studenoga.

LJUBLJANA

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" da odnosi Slovenije s Hrvatskom mogu doprinijeti stabilnosti cijele regije, osvrćući se na problem Ljubljanske banke s kojim slovenska vlada povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om. Na pitanje kako Hrvatskoj susjedne države na zapadnom Balkanu gledaju na sporove između Slovenije i Hrvatske, Pusić je rekla da se sporovi rješavaju i podsjetila da su dvije vlade imenovale svoje financijske stručnjake koji traže rješenje za pitanje Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša, ali je dodala da Hrvatska prema zemljama u regiji koje se približavaju EU-u ima drukčiji pristup. "Iskreno rečeno, nama susjedne države boje se da ćemo im raditi ono što nama radi Slovenija", rekla je u razgovoru za "Dnevnik" od četvrtka.

DILI, Istočni Timor

Sjedinjene Države nisu prijetnja nijednoj zemlji u azijsko-pacifičkoj regiji, poručila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton tijekom regionalne turneje koju se doživljava kao odgovor na sve veći utjecaj Pekinga. Turnejom po šest zemalja u deset dana šalje se "jasna poruka da su Sjedinjene Države bile, jesu i bit će uvijek sila na Pacifiku", kazala je Clinton tijekom posjeta Istočnom Timoru, maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji koja ju je ugostila prvi put. "Nismo ovdje protiv bilo koje druge zemlje. Smatramo da su Azija i Pacifik dovoljno veliki da mnoge zemlje mogu sudjelovati u aktivnostima u regiji", dodala je, ponovivši sličan govor kao i onaj koji je održala na Cookovom Otočju prvog dana turneje u nedjelju. Upitana da komentira ponekad napete odnose između SAD-a i Kine, osobito kada je riječ o Siriji, Clinton je istaknula da dvije sile pokušavaju "postići najveću moguću suglasnost", ne odbijajući "iskren" dijalog.

MOSTAR

Prva kiša nakon višemjesečnog sušnog razdoblja zaustavila je širenje velikih požara u Hercegovini a gasitelji se nadaju da bi ih mogla u cijelosti ugasiti. Prema priopćenju Profesionalne vatrogasne postrojbe iz Mostara u posljednja 24 sata ova postrojba je imala tek tri intervencije što je značajno smanjenje u odnosu na samo nekoliko dana ranije kada su imali desetke intervencija dnevno. U priopćenju upućenom u četvrtak očekuje se da kiša ugasi požare na nepristupačnim terenima i da se stanje s požarima u cijelosti normalizira. Niža temperatura već je smanjila snagu požara i na ostalim područjima ugroženim vatrom na području Mostara, Jablanice, Konjica,Trebinja i istočne Hercegovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙