FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Markač" održat će se 18. rujna u Haagu, objavio je u srijedu Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY). U nalogu kojim saziva ročište žalbeni sudac Theodor Meron podsjeća da je zadnja statusna održana je 23. svibnja. Pravila Haaškoga suda nalažu da se u redovitim razmacima održavaju ročišta na kojima optužene ili osuđene osobe imaju priliku izjasniti se o uvjetima u pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim pitanjima. Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje, trebao bi se završiti do kraja godine kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu.

BRUXELLES - Pregovori između Europske unije i Turske "praktično su blokirani", rekao je u srijedu predsjednik EU-a Herman van Rompuy, pozivajući ipak na nastavak "intenzivnih kontakata" s Ankarom. "Moj je zaključak da su pregovori (s Turskom) o proširenju gotovo blokirani" zbog spora oko Cipra, jedne od 27 članica Unije, rekao je Van Rompuy na sastanku s veleposlanicima EU-a okupljenim u Bruxellesu. Turska ne priznaje Republiku Cipar, te od 1. srpnja bojkotira sve sastanke na visokoj razini s predsjedništvom EU-a koje u ovoj polovici godine obnaša Cipar. To se uvelike odražava na pristupne pregovore koje je Ankara započela 2005. Van Rompuy je ipak pozvao da se zadrže "strukturirani i intenzivni" odnosi s Turskom, kamo namjerava otputovati početkom 2013. godine.

ANKARA - Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da je predsjednik Bašar al Asad uspostavio "terorističku državu" u Siriji i izrazio je razočaranost zbog nedostatka međunarodnog konsenzusa oko tamošnje situacije. "Režim u Siriji prerastao je u terorističku državu", rekao je Erdogan i ponovno je osudio masovne pokolje koje država provodi nad svojim građanima. Ankara je imala dobre odnose s Asadovom administracijom, ali otkako je počela pobuna u Siriji prije 17 mjeseci Erdogan je postao jedan od najoštrijih Asadovih kritičara. Turska, koja je primila oko 80.000 sirijskih izbjeglica, više je puta zatražila uspostavu sigurne zone unutar Sirije, ali taj prijedlog nije naišao na razumijevanje međunarodne zajednice.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nazvao je u srijedu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija kako bi izrazio duboku zabrinutost zbog porasta napada na strane vojnike. Afganistanski vojnici ubili su najmanje 45 pripadnika ISAF-a ove godine, dok su ih u svih 12 mjeseci prošle godine ubili 35, što je povećalo nepovjerenje između stranih vojnika i afganistanskih snaga koje strani vojnici uvježbavaju. Rasmussen je u telefonskom razgovoru s Karzaijem ponovno potvrdio predanost misiji ISAF-a, rekla je njegova glasnogovornica Carmen Romero. "Međutim, glavni tajnik je s predsjednikom Karzaijem također podijelio svoju duboku zabrinutost zbog 'internih napada'", kazala je. "Predsjednik Karzai uvjeravao je glavnog tajnika da čini sve što može kako bi spriječio takve napade", istaknula je.

BRUXELLES - Europska unija u srijedu je pozvala članove Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da novom međunarodnom posredniku za Siriju Lakhdaru Brahimiju pruže podršku koju traži za ispunjenje svoje misije. Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton je telefonirala u utorak Brahimiju i razgovarali su o hitnom zaustavljanju nasilja u zemlji, prema priopćenju njezina glasnogovornika objavljenog u srijedu. Uska koordinacija i jedinstvena diplomatska akcija međunarodne zajednice su nužni za uspjeh posrednika, dodao je. Brahimi je u utorak izrazio žaljenje zbog "zapanjujućeg" broja žrtava u zemlji, i tražio podršku međunarodne zajednice njegovoj misiji. Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava više od 26.000 ljudi je poginulo od početka pobune.

MARIKANA - Više od tri tisuće južnoafričkih štrajkaša marširalo je u srijedu ulicama u blizini Lonminova rudnika u Marikani i to je najveći prosvjed u uzburkanom području otkad je prošli mjesec policija ubila 34 rudara prosvjednika. Policija je opremljena suzavcem i puškama, a na mjesto prosvjeda poslana su i oklopna vozila i helikopteri iz kojih snage sigurnosti nadgledaju prosvjednike. Riječ je o najvećem broju pripadnika snaga sigurnosti od krvoprolića 16. kolvoza, najtežeg incidenta od završetka aparthejda 1994.

PARIZ - Cijene osnovnih živežnih namirnica mogle bi se u idućih 20 godina udvostručiti, a glavni krivac su klimatske promjene koje uzrokuju ekstremne vremenske nepogode poput suša, poplava ili uragana, upozorava u srijedu humanitarna organizacija Oxfam. U upravo izašlom izvješću Oxfam ocijenjuje da su klimatske promjene "podcijenjene" te upozorava da su ekstremni vremenski uvjeti sve češće pojave, što je pogubno za poljoprivredu koja trpi velike gubitke u urodu kultura. Ta nevladina udruga procjenjuje da bi cijena kukuruza 2030. mogla biti veća za čak 140 posto zbog sve učestalijih suša, poput ovogodišnje suše u SAD-u, najveće u posljednjih pola stoljeća. U Africi bi, dodaje Oxfam, uslijed suša i poplava cijene žitarica mogle skočiti za 120 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙