FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan skok prodaje automobila u SAD-u

DETROIT, 5. rujna 2012. (Hina/AFP) - Proizvođači vozila prodali su u Sjedinjenim Državama u kolovozu 20 posto više vozila nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestila je specijalizirana savjetodavna tvrtka Autodata, ističući pritom da se zbog viših cijena goriva kupci sve više okreću manjim i ekonomičnijim vozilima.

Ukupno je u kolovozu prodano 1.285.202 vozila, u odnosu na 1.072.283 vozila u lanjskom kolovozu, objavila je Autodata. To je ujedno najviša brojka za kolovoz od 2007. kada je prodano 1,47 milijuna vozila.

To je najveći skok prodaje otkako je vlada odlučila udahnuti život zamrlom američkom tržištu automobila programom poticaja "Gotovina za krntiju" zahvaljujući kojem su američki potrošači u kolovozu 2009. nahrupili u auto-salone.

Ako se izuzmu sezonski uvjetovani faktori, u američkoj su Autodati izračunali da je u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem kolovoza ukupno prodano 14,52 milijuna vozila, u odnosu na 12,46 milijuna u odgovarajućem razdoblju prošle godine.

Rast prodaje uglavnom se temelji na obnovljenoj potražnji nakon financijske krize u 2008. i dugotrajnog usporavanja gospodarskih aktivnosti.

Proizvođači automobila ističu da je takav rezultat odražava i poboljšane izglede za gospodarstvo. "Temeljni su ekonomski faktori i dalje umjereni ali stabilni", kazala je u telekonferenciji ekonomistica Forda Jenny Lin.

Najviše su automobila u kolovozu prodali Toyota i Honda, čija se prodaja prošle godine urušila zbog problema u lancu opskrbe nakon strašnog potresa i tsunamija u Japanu.

Najveći je skok prodaje zabilježila Toyota, za čak 46 posto, s prodanih ukupno 188.520 vozila. U Hondi su prodali 131.321 vozilo, 60 posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu.

Američka velika trojka također je zabilježila dvoznamenkaste stope rasta zahvaljujući ulaganjima u ekonomična i manja vozila i pojačanoj potražnji za kamionetima s obzirom na oporavak tržišta nekretnina.

Ford je tako prodao ukupno 197.249 vozila, 13 posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu, a najavio je i da namjerava povećati proizvodnju u četvrtom tromjesečju za sedam posto, na 725 tisuća vozila i uvesti treću smjenu u montažnom pogonu u Louisvilleu kako bi podupro potražnju za novim vozilom Escapeom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙