FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽDO Bjelovar: nije točno da za zločin u Četekovcu, Balincima i Čojlugu nitko nije odgovarao

ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru opovrgnulo je danas izjavu virovitičko-podravskog župana Tomislav Tolušić o neprocesuiranju zločinaca odgovornih za ubojstvo 24 Hrvata mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga, istaknuvši da su još 1993. podigli optužnicu protiv više osoba nedostupnih hrvatskom pravosuđu te da je za te zločine jedna osoba pravomoćno osuđena na maksimalnu 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Tolušić je na današnjoj komemoraciji u Četekovcu neprocesuiranje zločinaca koji su počinili pokolj nazvao hrvatskom sramotom te pozvao sve nadležne institucije, a prije svega Državno odvjetništvo da "tu priču konačno privede kraju". To neće dignuti ljudi iz grobova, ali će zadovoljiti neke minimalne postulate pravde i pravednosti, kazao je virovitičko-podravski župan na 21. obljetnicu zločina.

No, iz bjelovarskog tužiteljstva opovrgnuli su izjavu kako nitko za taj ratni zločin do danas još nije odgovarao.

"Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 1993. godine podiglo optužnicu protiv više osoba zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina na štetu civilnog stanovništva, a optuženici trenutno nisu dostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, dok je za događaje koji su se 4. rujna 1991. dogodili u selima Balinci, Četekovac i Čojlug na štetu civila hrvatske nacionalnosti, B. S. pravomoćno osuđen u prisutnosti na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina", stoji u priopćenju bjelovarskog Županijskog državnog odvjetništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙