FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" predstavljena u Dubrovniku

DUBROVNIK, 23. kolovoza 2012. (Hina) - U povodu europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima večeras je u Dubrovniku predstavljena knjiga Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina".

Uz autora su na predstavljanju, koje je organizirala udruga Hrvatski domobran, sudjelovali predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović te dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Obraćajući se okupljenima dubrovački biskup Mate Uzinić kazao je kako je Dubrovnik grad koji na osobit način obilježava ovaj dan jer su stradanja počela od Dubrovnika i to je prva postaja Križnoga puta.

"Ne možemo graditi budućnost ako se ne suočimo s prošlošću na temelju stvarnih podataka i onda oprostimo i krenemo u zajedničku budućnost putem dobra", naglasio je dubrovački biskup Mate Uzinić dodajući kako je s istinom suočiti počinitelje zločina i jedini način da se oni u vječnosti susretnu s braćom i sestrama kojima su to učinili.

Predsjednik hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović kazao je kako ova knjiga donosi podatke o stratištima i grobištima kojima je dokazano da je 56 posto stratišta u Hrvatskoj, a šest posto u BiH. Da su među stradalima i civili govori i podatak iz knjige koji kaže "da ih je među žrtvama 17 posto, što dokazuje da je riječ o raboti nasilja i ubijanja od tadašnjih jugokomunističkih vlasti", rekao je Šeparović dodavši da su nedavno u Blatu na Korčuli ekshumirani posmrtni ostaci trojice Blaćana koje su jugokomunistički zločinci bacili u jamu, a među kojima je i njegov brat.

Autor knjige Josip Jurčević kazao je kako je prema dosadašnjim saznanjima najveća koncentracija prikrivenih grobišta hrvatskih vojnika i civila u Sloveniji i to u području Maribora, Dravograda, Slovenjgradeca, Kočevja i Celja.

Na području Hrvatske samo na širem području Zagreba do sada ih je evidentirano 120, a velik broj ih je i u Krapini, Varaždinu, Našicama i Karlovcu.

U knjizi su prikupljeni podaci od 1571 masovnom prikrivenom stratištu i grobištu iz Hrvatske, BiH, Italije i Slovenije od kojih su za 1343 za zločine odgovorne jugokomunističke vlasti. U knjizi su prvi put objavljeni podaci o 183 tajne grobnice u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙