FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUSP Jasenovac ogorčen Razumovim negiranjem zločina u jasenovačkom logoru

ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Savjet Javne ustanove Spomen područje Jasenovac izrazio je danas javnu osudu i duboko ogorčenje zbog izjava povjesničara Stjepana Razuma, pročelnika Nadbiskupijskog arhiva, koji tvrdi kako ne postoje dokazi da je ustaški logor Jasenovac bio stratište na kojem su izvršena masovna ubojstva.

Razum time na frapantan način negira odgovornost Ante Pavelića i tzv. NDH za zločine i odbacuje poimenični popis 83.000 jasenovačkih žrtava, među kojima je bilo čak i 20.000 djece. Do tog popisa, koji upravo i jest nepobitni dokaz o stravičnom zločinu, došlo se višegodišnjim mukotrpnim istraživačkim radom povjesničara i stručnjaka JUSP Jasenovac, ističe se u priopćenju.

Takve izjave su nedopustivo ponašanje kojim netko, tko se smatra povjesničarom, a uz to dolazi iz crkvenih krugova u Hrvatskoj, potpuno negira postojanje tog zloglasnog logora. Na taj način omalovažava svaku pojedinu žrtvu, šaljući time poruku netrpeljivosti i mržnje, što predstavlja kazneno djelo, umjesto da kao svaki odgovoran svećenik, širi poruku "mir s vama".

Očekujemo konkretnu reakciju odgovornih ljudi Katoličke crkve i Biskupske konferencije, ali i državnih i drugih institucija, jer se sredstva za funkcioniranje Crkve, pa i za plaću Stjepana Razuma izdvajaju iz Državnog proračuna, stoji u priopćenju JUSP Jasenovac.

Povjesničar Stjepan Razum u intervjuu jednom hrvatskom listu izjavio je kako je vrijeme "da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu", odnosno da nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske!

Dokaza o masovnom stradanju u Jasenovcu za vrijeme rata nema jer da ih ima, komunistička vlast i osobito subnorovci hrvatskoj i svjetskoj javnosti već odavno bi ih predstavili. Pokušali su iskapati 1961., 1964. i 1984., ali naišli su na umorene hrvatske vojnike, pa su prekinuli istraživanja, ustvrdio je Razum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙