FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez uoči sastanka ECB-a i pad švicarskog BDP-a pritisnuli europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u utorak budući da je među investitorima prevladao oprez uoči ovotjednog sastanka Europske središnje banke (ECB) a dodatno ih je zabrinuo neočekivani pad švicarskog gospodarstva u drugom tromjesečju.

Londonski FTSE pao je 1,0 posto na 5.700 bodova, frankfurtski DAX za 0,5 posto na 6.981 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,56 posto i iznosio 3.434 boda.

U fokusu je i dalje predstojeći sastanak Europske središnje banke koja bi u četvrtak trebala objaviti pojedinosti planirane kupovine obveznica zaduženih članica eurozone radi snižavanja troškova njihovog zaduživanja. Na sastanku utjecajnog odbora Europskog parlamenta predsjednik ECB-a Mario Draghi naznačio je prema navodima zastupnika da bi banka mogla kupovati državne obveznice s rokom dospijeća do tri godine.

Trgovci su na oprezu jer sumnjaju da će planirani program biti dovoljno opsežan da u korijenu sasiječe europsku dužničku krizu.

"Nadamo se da postoji izlaz, ali on nije odmah iza ugla", pojasnio je raspoloženje na tržištu Mike Turner iz tvrtke XBZ.

"I dalje očekujem da će se pad cijena dionica nastaviti ako (ECB) u četvrtak svojom objavom ne izazove 'šok i strahopoštovanje'. A ne bih baš rekao da oni nužno znaju kako riješiti krizu", naglašava Adrian Slack iz Bastion Capitala.

Tržišne aktere zabrinuo je i pad švicarskog gospodarstva u drugom tromjesečju zbog negativnog utjecaja krize u eurozoni na švicarski izvoz.

Među najvećim su gubitnicima na tržištu bile dionice švicarskih poduzeća. Tako je cijena dionica kemijske grupe Roche pala jedan posto, a prehrambenog diva Nestle 0,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,1 posto, na 8.775 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙