FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 2. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

JOHANNESBURG

Južnoafrički tužitelji privremeno su povukli optužbu protiv 270 rudara optuženih da su ubili 34 kolege rudara štrajkaša koje je zapravo ustrijelila policija, ali najavljuju da će ih možda ponovno optužiti kad završi istraga. Javnost je bila ogorčena optužnicom podignutom u skladu sa zakonom iz vremena aparthejda prema kojem su rudari sudjelovali u "zajedničkom zločinčkom pothvatu" kad su ubijeni njihovi kolege. Kolovoško policijsko ubojstvo rudara štrajkaša u rudniku Marikana kojim upravlja proizvođač platine Lonmin najteži je takav incident od kraja bjelačke vladavine 1994. i prizvao je u sjećanje okrutnost iz vremena aparthejda. "Konačna optužba bit će donesena tek kad istraga završi. Optužba za ubojstvo protiv sadašnjih 270 osumnjičenika bit će i službeno privremeno povučena", rekao je na konferenciji za novinare Nomgcobo Jiba, vršitelj dužnosti šefa tužiteljstva.

BEJRUT

Najmanje 21 osoba ubijena je u nedjelju u napadu sirijske vojske na ruralno područje pokrajine Hame u središtu zemlje, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Postoji mogućnost povećanja broja žrtava te vojne operacije, jer se brojne osobe vode kao nestale, a neki ranjeni su u kritičnom stanju", precizira SOHR, koji ne navodi jesu li žrtve civili ili pobunjenici. Službena agencija Sana je navela su svi poginuli članovi terorističke oružane skupine. Sve ih je ubila vojska koja je zaplijenila njihovo oružje, dodaje Sana.

MOSTAR

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija optužio je u nedjelju u govoru na pomotivnoj konvenciji svoje stranke čelnike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića da su se udružili u rušenju države BiH čime je najavio oštru kampanju za općinske izbore koji će se u BiH održati početkom listopada. "Dodik kaže da je BiH nesposobna egzistirati i da je pitanje samo kako će se mirno rastati, da Vijeće ministara teško funkcionira i da Lagumdžija mora otići. Dodik kaže, a Tihić to podržava", rekao je Lagumdžija u Zenici istaknuvši da će njegova stranka spriječiti podjelu BiH.

MOSKVA

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u nedjelju je izrazio zadovoljstvo proizvodnjom nafte koja je u kolovozu u Rusiji dosegla rekordnu razinu nakon pada SSSR-a 1991. i naglasio potrebu nastavka modernizacije tog sektora. Ministarstvo energije je ranije navelo da su ruske naftne tvrtke izvlačile 10,38 milijuna barela dnevno u kolovozu, što je više od količine u srpnju i predstavlja rekord u posljednja dva desetljeća. Taj podatak pokazuje pravo mjesto Rusije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte, rekao je Medvedev i dodao da Rusija mora primijeniti vrhunske tehnologije i poboljšati učinkovitost rada.

BORODIN

Ruski čelnici predvođeni predsjednikom Vladimirom Putinom i nekoliko tisuća ljudi iz više europskih zemalja okupilo se u nedjelju blizu Moskve kako bi uprizorenjem bitke kod Borodina, najkrvavijeg i najvećeg jednodnevnog okršaja Napoleonskih ratova, obilježilo njezinu dvjestotu godišnjicu. I dok su se tisuće statista pripremale za rekostrukciju slavne bitke između Napoleonove Velike armije i ruske carske vojske, ruski predsjednik Vladimir Putin u Borodinu je u prisutnosti brojnih uzvanika, među kojima se našao i bivši francuski predsjednik Valery Gisard D'Estaing, održao govor koji je odisao ponosom i patriotizmom, prenose mediji. "Cijeli je narod ustao protiv napadača. Junaštvo ruskoga naroda, duhovna moć i njegova duboka privrženost majci domovini, našoj su zemlji tada dali ogroman poticaj i dotad neviđenu snagu. Domoljublje što ga je tada pokazao naš narod braneći rodnu grudu zajamčilo nam je ulogu velike svjetske sile", rekao je Putin pred spomenikom borcima podignutom na mjestu okršaja.

BEOGRAD

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najoštrije je u nedjelju osudio skidanje table s nazivom ulice Zorana Đinđića u tom gradu i ispisivanje šovinističkih grafita na njezinu mjestu, što je posljedica višetjedne političke borbe za upravljanje Novim Sadom između vladajućih demokrata i oporbene koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom, javlja agencija Beta. Nepoznati počinitelji skinuli su tijekom noći tablu s nazivom Ulice Zorana Đinđića u Novom Sadu i ispisali šovinističke grafite protiv njegova gradonačelnika Igora Pavličića. Na fasadi Filozofskog fakulteta napisali su: "Pavličiću ustašo. Gotov je. Vojvodina je sljedeća". Nije prvi put da se ovako nešto događa, ali događa se u atmosferi koja se stvara zadnjih mjesec dana u Novom Sadu, gdje se ne preza ni od čega u političkoj borbi", rekao je Pavličić agenciji Beta. U Novom Sadu tjednima traju pokušaji oporbe okupljene oko Srpske napredne stranke da smijeni gradsku vlast predvođenu Pavličićem i Demokratskom strankom.

SEATTLE

Američki pisac Richard Bach, autor Galeba Jonathana Livingstona, bestselera iz sedamdesetih, i dalje se nalazi u kritičnom stanju u bolnici u Seattleu nakon što je kao pilot malog zrakoplova doživio nesreću pri slijetanju. Bacha (78) liječe u Medicinskome centru Harborview u Seattleu, a osoblje bolnice kaže kako mu je stanje nepromijenjeno. Njegov zrakoplov Easton Gilbert Searey srušio se na travnatu pistu otoka San Juana uz sjeverozapadnu obalu Washingtona pošto je stajnim trapom zakvačio električni kabel. Bach je visio naglavce na pojasu, objavili su iz šerifova ureda u San Juanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙