FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ljetno zatišje, nema poticajnih vijesti

ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi ni danas se ne očekuju znatnije promjene Crobexa jer ni sa domaće, ni sa svjetske gospodarske scene ne stižu vijesti koje bi potaknule investitore na življe trgovanje.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,32 posto, na 1.698 bodova, a Crobex10 0,10 posto, na 924 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,13 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego dan prije.

„Ne očekujem ni danas znatnije promjene Crobexa, jer nema poticajnih vijesti. Sezona objave financijskih izvješća je završena, i možemo reći da je više kompanija podbacilo s rezultatima, nego što je ugodno iznenadilo. Obujam trgovanja i dalje bi mogao biti nizak, zbog ljetnog zatišja na burzi“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Poticajnih vijesti zasad nema ni sa svjetskih burzi. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer ulagači ne žele previše riskirati uoči Fedovog osvrta na gospodarsku situaciju i moguću najavu labavljenja monetarne politike.

Dow Jones indeks oslabio je 0,49 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,43, a Nasdaq indeks 0,21 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, nakon četiri dana neprestanog rasta, jer je ulagače pokolebalo slabljenje industrijske aktivnosti u Kini.

PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u srpnju skliznuo s 50,2 na 50,1 bod, najnižu razinu u osam mjeseci, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

I na europskim se burzama jutros trguje oprezno.

„Na inozemnim burzama očekuje se oprezno trgovanje, sve dok Fed danas poslijepodne ne objavi odluke sa svog redovitog zasjedanja. Očekivanja tržišnih sudionika su velika, pa je izvjesno je da će tržišta reagirati nakon objave Fedova priopćenja“, zaključuje Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙