FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: najveća dobitnica dionica Diokija

ZAGREB, 2. kolovoza 2012. (Hina) - Crobex indeks Zagrebačke burze danas je nastavio blagi uspon, sedmi dan zaredom, a po skoku cijene za više od 20 posto ističe se dionica Diokija.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,33 posto, na 1.715 bodova, ojačavši 7. dan uzastopno. Sada je na najvišoj razini od 23. svibnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.720 bodova.

Crobex10 oko podneva bio je u plusu 0,41 posto, na 935 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 3 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i jučer u ovo doba.

„Već sedmi dan zaredom Crobex raste, što je njegovo najdulje pozitivno razdoblje još od početka veljače ove godine. Veseli nas ovakvo pozitivno kretanje, pogotovo kad se uzme u obzir da su makroekonomski pokazatelji i dalje loši. Najveća dobitnica danas je dionica Diokija“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Uz promet od 298,5 tisuća kuna, cijena dionice Diokija danas je skočila čak 22,6 posto, dosegnuvši 19,37 kuna. To je njezina najviša razinu od 27. lipnja, kada je na zatvaranju burze iznosila 19,5 kuna.

Poticaj njezinu rastu dala je Vladina najava da će danas odlučivati o državnom jamstvu u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje turske tvrtke Caliskan Ic Ve Dis Ticaret Sanayi radi isplate plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije u sklopu programa restrukturiranja te grupe.

Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 671.000 kuna. Cijena joj je porasla 1,56 posto, na 210 kuna, te se nalazi na najvišoj razini od 25. travnja.

Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 462.000 kuna. Cijena joj je u blagom minusu, za 0,1 posto, na 461 kunu.

I na europskim burzama najvažniji indeksi danas su u blagom plusu – londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu su trenutnu oko 0,6 posto.

„Na inozemnim burzama trguje se i dalje oprezno, dok investitori iščekuju odluke Europske središnje banke s današnjeg zasjedanja, koje će odrediti daljnji smjer tržišta“, zaključuje Rinkovec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙