FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u odlučne poteze ECB-a podupire tečaj eura

LONDON, 29. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru u srijedu je na međunarodnim tržištima nastavio dobivati podršku od očekivanja ulagača da će Europska središnja banka (ECB) uskoro poduzeti odlučne poteze, te da će američka središnja banka pokrenuti novi ciklus popuštanja monetarne politike.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,25735 dolara, što je nadomak 1,2590 dolara, najviše razine na koju se popeo početkom srpnja. Potom se stabilizirao na 1,2559 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dan ranije.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je nakratko dosegnula najvišu razinu u danu od 98,83 jena, da bi se potom njome trgovalo po 98,74 jena, u plusu 0,2 posto.

Dolar je prema jenu ostao gotovo nepromijenjen, na 78,55 jena.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi danas je za medije izjavio da središnja banka eurozone mora poduzeti izvanredne mjere. Njegove izjave poduprle su očekivanja da ECB radi na planu za kupnju obveznica kako bi se snizili troškovi zaduživanja članica eurozone u rubnom dijelu eurozone.

Ulagači su pak oprezni spram američke valute pred sastanak središnjih bankara u Jackson Holeu. Svaki nagovještaj novog popuštanja monetarne politike u govoru čelnika američke središnje banke (Fed) Bena Bernankea u petak mogao bi pritisnuti dolar.

Stratezi kažu da će jedinstvena europska valuta teško ostvariti veće dobitke pred mjesečni sastanak ECB-a 6. rujna, koji ulagači nestrpljivo očekuju u potrazi za konkretnim pojedinostima plana kupovine obveznica. Njemačka središnja banka Bundesbank protivi se kupovini obveznica, no ECB-ovi dužnosnici ulažu puno napora kako bi ublažili strah tržišta.

"Na tržištu se nadaju da će u rujnu biti poduzeti veliki potezi koji će umiriti pritiske na tržištima državnih obveznica. Uz to, jedan od čimbenika je i američki Fed. Dobar dio tržišnih sudionika očekuje da će u rujnu biti pokrenut novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike (QE3)", kazao je Derek Halpenny, čelnik odjela analize u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙