FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura porastao u opreznoj trgovini pred odluku ECB-a

LONDON, 2. kolovoza 2012. (Hina/Reueters) - Tečaj eura u četvrtak je ojačao na međunarodnim tržištima prema dolaru i jenu, jer investitori špekuliraju da će Europska središnja banka (ECB) danas najaviti nove mjere za suzbijanje dužničke krize i time potaknuti potražnju za rizičnijim valutama.

Tečaj eura prema dolaru bio je tako u plusu 0,3 posto, te je iznosio 1,2259 dolara, što je osjetno iznad najniže razine u dvije godine od 1,2042 dolara, na koju se spustio prošli tjedan. Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, također za 0,3 posto.

Dolar se, pak, stabilizirao na 78,44 jena, iznad najniže razine u dva mjeseca od 77,90 jena, na koju se spustio jučer.

Analitičari i ulagači čekaju završetak današnjeg zasjedanja ECB-a, a ponajviše tiskovnu konferenciju njezina čelnika Marija Draghija koja će pokazati hoće li snažna prošlotjedna obećanja u vezi spasa eura biti potkrijepljena novim odlučnim mjerama za suzbijanje dužničke krize. Draghijeve izjave potaknule su intenzivne špekulacije o mogućem ponovom aktiviranju ECB-ova programa kupovina državnih obveznica s ciljem snižavanja visokih troškova zaduživanja Italije i Španjolske.

Ako se takva nagađanja ostvare, tečaj eura mogao bi testirati visoku razinu od 1,2390 dolara, koju je dosegnuo prošli tjedan. No ako središnja banka ne ispuni očekivanja, tržišta tečaj eura bi mogao pasti, kažu analitičari, napominjući kako će druge rizičnije valute biti još i jače pogođene.

Unatoč svim neizvjesnostima glede ishoda ECB-ova sastanka, Španjolska je danas uspješno prodala 3,1 milijarde eura, ali i uz veću cijenu u odnosu na ranije slične aukcije. Iako je tamošnje ministarstvo financija bilo primorano platiti visoki prinos na 10-godišnje obveznice od 6,647 posto, i to drugi najveći od uvođenja eura 1999., analitičari kažu da je aukcija bila uspješna s obzirom na aktualnu situaciju. To je ipak cijeli postotni bod manje u usporedbi s nedavno zabilježenom rekordnom razinom.

Od novih vijesti važnih za eurozonu izdvajaju se današnji napisi u muenchenskom dnevnom listu da Draghi razmišlja o tome da ECB zajedno s Europskim stabilizacijskim mehanizmom (ESM), budućim stalnim kriznim fondom eurozone, krene u akciju kupovina državnih obveznica Italije i Španjolske i time pomogne u snižavanju visokih troškova zaduživanja tih dviju zemalja.

Američka valuta zadržala je dobitke ostvarene prema drugim vodećim svjetskim valutama nakon što se američka središnja banka Fed suzdržala od novih poticaja za gospodarstvo, što je odluka kakvu je većina tržišnih sudionika ionako očekivala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙