FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača na deviznim tržištima uoči zasjedanja Feda i ECB-a

LONDON, 1. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru u srijedu je blago porastao na međunarodnim tržištima u opreznoj trgovini pred ovotjedna zasjedanja središnjih banaka u SAD-u i eurozoni, s tim da se ulagači spremaju za nove mjere ECB-a kojima bi se zauzdala dužnička kriza.

Euro je u takvim okolnostima bio u plusu prema dolaru svega 0,1 posto, na 1,2310 dolara. Jedinstvena europska valuta bila je na manjem dobitku i prema jenu, i to od 0,2 posto, te se njome trgovalo po 96,14 jena.

Američka valuta nakratko se, pak, spustila na najnižu razinu u dva mjeseca prema japanskoj, od 77,90 jena, da bi se potom stabilizirala na 78,16 jena, što znači da je u plusu 0,05 posto u odnosu na jučer.

Tržišni sudionici ipak imaju na umu i moguće razočaranje u četvrtak kada zasjeda ECB. Podršku euru i drugoj rizičnoj imovini ovih su dana pružale izjave čelnika ECB-a Marija Draghija da će učiniti sve za spas eura.

Analitičari kažu da će većina danas biti sklonija oprezu, pa će se tečaj eura prema dolaru vjerojatno zadržati unutar uskog raspona.

Odluka američke središnje banke Fed očekuje se u danas u kasnim poslijepodnevnim satima. Analitičari očekuju da će se se Fed suzdržati od najave oštrih mjera za podupiranje posustalog gospodarskog rasta, ali da će signalizirati da je spreman djelovati.

U četvrtak će fokus biti usmjeren zasjedanju ECB-a.

"Ako ECB izađe s nekom konkretnom mjerom, mogli bismo svjedočiti jačanju eura, ovisno o tome u kojoj će mjeri Draghi izložiti pojedinosti na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka", kazala je valutna analitičarka banke RBS Ankita Dudani. Dodala je da su izgledi za pozitivan ishod sastanka, odnosno razočaranje sada 50 naprama 50.

Mnogi ulagači, analitičari i trgovci mišljenja su međutim da će učinci svakog poteza ECB-a biti privremeni ako ne dođe do održivog gospodarskog rasta u posrnuloj južnoj Europi.

Najnoviji podaci iz eurozone svjedoče o sumornim izgledima za 17-članu regiju. Industrijska aktivnost eurozone u srpnju je pala na najnižu razinu u 37 mjeseci, pokazao je danas objavljen Markitov PMI indeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙