FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) koordinator je projekta za Hrvatsku koji će u četvrtak i petak u Zagrebu predstaviti Ujedinjeni narodi i Europska komisija posvećenog mjerama smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa i jačanja otpornosti na nepogode uzrokovane klimatskim promjenama, potvrđeno je u utorak iz DUZS-a. Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) nositelji su dvogodišnjeg 2,2 milijuna eura vrijednog projekta koji se financira iz europskog programa IPA-a 2010., a krajnji korisnici su, uz Hrvatsku, Albanija, BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo i Turska., zemlje koje redovito zahvaćaju prirodne nepogode poput valova vrućine ili polarne hladnoće, poplava, suša, šumskih požara i potresa. "Svaka zemlja ima svoj jedinstveni profil rizika s kojima se najčešće suočava, ali izloženost poplavama i potresima je zajednička svim ovim zemljama kojima će u okviru našeg programa biti pružena pomoć. Prekogranična suradnja je ključna za maksimalnu iskoristivost resursa i za pravodobno dijeljenje informacija između zemalja o prvim naznakama nadolazeće prirodne katastrofe", kazala je posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a Margareta Wahlstroem. Glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud u priopćenju je podsjetio da "vrijeme, klimatski i vodeni ciklusi ne poznaju granice". "Ovaj projekt će uvelike pridonijeti jačanju kapaciteta regije u sočavanju sa sadašnjim i budućim rizicima i jačanju kapaciteta prilagodbe klimatskim promjenama", istaknuo je Jarraud.

ZAGREB - Veleposlanik Republike Hrvatske u Državi Izrael Pjer Šimunović posjetio je u nedjelju 9. hrvatski kontingent UNDOF mirovne misije na Golanskoj visoravni i zapovjedništvo misije UNDOF, mirovne misije UN-a koja djeluje na području izraelsko-sirijske crte razgraničenja nakon Jomkipurskog rata, priopćeno je u utorak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. U kampu Ziuani, na izraelskoj strani crte razgraničenja, veleposlanik Šimunović održao je sastanke s zapovjednikom UNDOF misije, indijskim general-bojnikom Iqbalom Singh Singhom, zapovjednikom austrijske bojne u sklopu kojeg djeluje i 9. hrvatski kontingent, na čelu sa zapovjednikom 9. HRVCON-a bojnikom Domagojem Josipom Babićem. Tijekom posjeta upriličeno je i druženje s dijelom pripadnika hrvatskog kontingenta, čija je zona odgovornosti sa sirijske strane crte razgraničenja.

SARAJEVO - U Sarajevu je u utorak obilježena sedamnaesta obljetnica masakra u kojemu su u jednom od topničkih napada snaga bosanskih Srba na taj grad poginule 43 osobe, a ranjeno ih je više od osamdeset. U kolovozu 1995., granata ispaljena na tržnicu Markale označila je jedan od najbrutalnijih događaja koji su obilježili tri i pol godine ratne opsade Sarajeva. Ovaj je napad bio izravnim povodom za intervenciju NATO-a i zračne udare na položaje vojske bosanskih Srba, što su u konačnici doveli do pregovora u Daytonu i kraja rata u BiH. Vijence i cvijeće na spomen ploču podignutu u znak sjećanja na poginule Sarajlije položili su brojni dužnosnici, među kojima su bili predsjednik predsjendištva BiH Bakir Izetbegović i član predsjendištva Željko Komšić. Izetbegović je istaknuo kako se ne smije dopustiti da ovakve tragedije padnu u zaborav.

MOSTAR - Koordinacija poljoprivrednih udruga u Federeciji BiH, koja okuplja jedanaest različitih udruga, najavila je u utorak da će u ponedjeljak 3. rujna blokirati granične prijelaze prema Hrvatskoj i Srbiji te važnije prometnice u BiH, zbog nezadovoljstva neisplatom. Sa sastanka koordinacije u Mostaru priopćeno je da "poljoprivredna politika federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića vodi primarnu poljoprivrednu proizvodnju u propast".

Koordinacija traži da Lijanović, koji je i suvlasnik mesne industrije iz Širokog Brijega te dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, podnese ostavku na mjesto ministra. Poljoprivrednici ga optužuju za nezakonito trošenje poljoprivrednih poticaja i nepoštivanja zakona. Poljoprivrednici tvrde da je ministrovim naputkom ukinuta ili smanjena potpora ovčarskoj, pčelarskoj, povrtlarskoj, peradarskoj i ratarskoj proizvodnji te da ministar Lijanović radi na planskom uništavanju domaće poljoprivredne proizvodnje. Prema podacima poljoprivrednih udruga, uz smanjenje poticaja štete od suše u poljoprivredi u BiH iznose više 500 milijuna eura.

OSLO - Norveški premijer Jens Stoltenberg kojeg kritiziraju zbog nepripremljenosti norveške policije i institucija na napade Andersa Behringa Breivika 22. srpnja 2011., izrazio je u utorak žaljenje zbog toga na izvanrednoj sjednici parlamenta, ali je implicitno isključio mogućnost ostavke. Stoltenberg je odgovorio na kritike iz izvješća neovisnog povjerenstva objavljenog 13. kolovoza, koje govori što je dovelo do bombaškog atentata u Oslu, što se moglo izbjeći, kako je počinitelj mogao biti uhićen ranije i time izbjeći pokolj na otoku Utoeyi. "Ulica Grubbegata, gdje se nalaze vladina ministarstva, morala je biti zatvorena, a nije bila. Ubojica je morao biti uhićen ranije, a nije. Nekoliko je mjera sigurnosti moralo biti pokrenuto, a to se nije dogodilo", priznao je Stoltenberg. "Žalim zbog toga", rekao je premijer, ali je kazao da ne namjerava podnijeti ostavku. U izvješću je povjerenstvo, koje je imenovala vlada, kritiziralo odgovor vlasti na bombaški napad i pokolj koji je počinio desničarski ekstremist Anders Behring Breivik. Povjerenstvo je ukazalo na sporost administracije zbog koje nije zatvoren dio četvrti u kojem se nalazi vlada i ministarstva za promet, kao što je zbog sigurnosnih razloga bilo sugerirano od 2004. i ocijenilo da je Breivik morao biti uhićen ranije.

PEKING - Egipatski predsjednik Mohamed Morsi počeo je u utorak višednevni posjet Kini, prvoj nearapskoj zemlji koju posjećuje od preuzimanja dužnosti, a u središtu razgovora bit će niz projekata kojima Egipat, suočen s teškom gospodarskom situacijom, nastoji privući kapitalna ulaganja. "Činjenica da ste odabrali Kinu među prvim stranim zemljama, pokazuje da pridajete veliku važnost egipatsko-kineskim odnosima", rekao je kineski predsjednik Hu Jintao primajući Morsija u Pekingu. Dvojica predsjednika prisustvovala su potpisivanju niza sporazuma s područja poljoprivrede, telekomunikacija, turizma, znanstvenog istraživanja, a Kina je obećala isporučiti Egiptu policijska vozila. Potpisat će se i sporazumi o sedam velikih projekata, među kojima su elektrana Kom Ombo u južnom Egiptu, projekt gradnje 27 žitnih silosa, tvornica za desalinizaciju morske vode, razvoj brzog interneta te gradnja industrijskih pekarnica, kazao je egipatski dužnosnik. Egiptu su "očajnički potrebna velika kineska ulaganja", ističu stručnjaci. Egipat će predložiti Kini da ponudi projekt superbrzog vlaka koji bi u 40 minuta povezivao Kairo s Aleksandrijom, drugim najvećim gradom u zemlji, s mogućnošću produljenja trase do južnog Egipta.

BEČ - Austrija će u siječnju 2013. organizirati referendum o obaveznom služenju vojnog roka, objavio je u utorak vicekancelar Michael Spindelegger. "U siječnju ćemo na referendumu odlučiti hoćemo li zadržati obavezu služenja vojnog roka ili će imati u potpunosti profesionalnu vojsku", rekao je Spindelegger, čelnik Austrijske pučke stranke (OeVP). Odluka o referendumu usklađena je sa socijaldemokratskim kancelarom Wernerom Faymannom. Od 2008. Austriju vodi velika koalicija konzervativaca i socijaldemokrata (SPOe). Rasprave o ukidanju vojnog roka u Austriji traju već mjesecima. Ministar obrane, socijaldemokrat Norber Darbos želi vojni rok zamijeniti profesionalnom vojskom, ali u vladi nema konsenzusa. Svi muškarci u Austriji do 35 godina moraju odslužiti šestomjesečni vojni rok, koji je od 2005. iznosio osam mjeseci.

LJUBLJANA - Nekadašnji ljubljanski nadbiskup i donedavni pročelnik vatikanske kongregacije za redovnike kardinal Franc Rode u utorak je oštro odbacio tvrdnje vodećeg slovenskog dnevnog lista da je otac 42-godišnjaka, kojega je rodila djevojka kojoj je kao mladi svećenik bio vjeroučitelj. "Članak koji se temelji na glasinama i citiranju neimenovanih izvora predstavlja napad na moje ime. To je neistinita i izmišljena priča i oštro opovrgavam sve tvrdnje o kršenju svećeničkog celibata i navodnom očinstvu", poručio je Rode u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Slovenske biskupske konferencije. Istodobno, kardinal Rode je najavio tužbu za klevetu protiv dnevnika "Delo" koji je u utorak objavio tu priču. Budući da "Delo" nije htjelo povući članak niti objaviti njegov demanti, Rode je najavio da će protiv lista upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva, te da je u tu svrhu već angažirao odvjetnike, kako bi zaštitio svoju čast. Vjerujem da će sudski postupak pokazati neutemeljenost i neistinitost novinskog zapisa, poručio je kardinal.

BOGOTA - Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos u utorak je potvrdio da njegova vlada vodi preliminarne pregovore s najvećom pobunjeničkom skupinom, gerilcima Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC), te da također razmatra i pokretanje pregovora s drugom po snazi gerilskom skupinom Narodnom oslobodilačkom vojskom (ELN) u cilju okončanja građanskog rata koji traje već pet desetljeća. U televizijskom obraćanju naciji iz svoje predsjedničke palače, Santos je kazao da njegova vlada uči iz pogrešaka prijašnjih državnih vođa koji su pokušali, ali nisu uspjeli sklopiti trajni mur s FARC-om. "Od prvog dana moje vlade radim na ustavnoj obvezi pronalaženja mira. S tim na umu vodimo početne pregovore s FARC-om kako bi sukobu došao kraj", rekao je Santos, potvrdivši dosadašnje glasine da vlada iza kulisa pregovorara s gerilcima.

BUKUREŠT - Šef rumunjske države Traian Basescu vratio se u svoj ured u predsjedničku palaču Cotroceni u utorak ujutro, dan nakon što je Službeni glasnik objavio odluku Ustavnog suda koja poništava referendum od 29. srpnja o njegovoj smjeni. Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland pozdravio je primjenu te odluke i ohrabrio rumunjske političare "da zajedno rade za demokratsku i bogatu Rumunjsku", piše u priopćenju. Povratak predsjednika desnog centra izabrana 2009., pedeset i dva dana nakon što ga je parlament smjenio, obilježava završetak neviđene političke krize od pada komunizma koja je blokirala zemlju više od mjesec dana. Traian Basescu morat će nastaviti kohabitaciju s parlamentarnom većinom lijevog centra, najmanje do parlamentarnih izbora predviđenih u prosincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙