FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BEOGRAD - Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljko Džakula, koji je u nedjelju nazočio proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu, izjavio je za beogradski list "Politika" da nije mogao odbiti poziv predsjednika Ive Josipovića koji prema njegovu mišljenju promiče potpuno novu politiku prema Srbima u Hrvatskoj. Džakulin dolazak u Knin prvi je put da toj proslavi nazoči netko od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a on u razgovoru za taj beogradski dnevnik, objavljenom u utorak, kaže kako vrijeme treba pokazati je li to pomirljivo ili izdajnički. "Zbog nespremnosti za pojavljivanje srpskog predstavnika u Kninu, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović isključio je i najmanju mogućnost incidenta koji bi upropastio njegovu iskrenu želju da se odnosi između Srba i Hrvata stvarno i opipljivo poprave", rekao je Džakula. "Politika" piše kako je Džakulin dolazak u Knin, na obilježavanje obljetnice "Oluje", izazvao "pravu političku oluju" i u Hrvatskoj, među tamošnjim Srbima, ali i među izbjeglima iz Hrvatske i njihovim udrugama u Srbiji. Džakula je za taj list izjavio kako je dao potporu politici predsjednika Josipovića u cilju stvarnog popravljanja odnosa između Srba i Hrvata, kao što su Srbi u najvećoj mjeri dali svoje glasove Josipoviću kao predsjedniku i Kukuriku koaliciji. Upitan je li, uoči njegova odlaska u Knin na obilježavanje obljetnice "Oluje", bio svjestan burnih reakcija i kritika Srba u Hrvatskoj i Srbiji, Džakula je rekao kako je bio svjestan da će njegov odlazak u Knin dovesti do burnih reakcija sa sviju strana.

SAN FRANCISCO - Veliki požar buknuo je u Chevronovoj rafineriji nafte u Richmondu u Kaliforniji pa je mougće da se proizvodnja dugo neće nastaviti, što bi moglo povećati cijenu benzina u Kaliforniji, koji je najskuplji u SAD-u. Požar je pod nadzorom, ali nije ugašen, priopćio je Chevron. Golemi stupovi crnog dima dižu se nad zaljevom u kojemu se nalazi grad San Francisco, a zatvorene su i četiri željezničke postaje.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u ponedjeljak da se treba "preispitati" o tome kako smanjiti nasilje u zemlji, nakon nedjeljnog pokolja u Wisconsinu kojemu je u srpnju prethodilo još jedno krvoproliće u Coloradu. Amerikanci će se odmah "distancirati" pokaže li se da je motiv ubojice u Wisconsinu bila rasna mržnja, rekao je predsjednik novinarima u Ovalnom uredu. Obama je rekao da ga je duboko potresla vijest o pucnjavi u hramu Sikha u nedjelju u kojoj je poginulo sedam osoba, među njima i napadač. "Ove strašne i tragične stvari prečesto se događaju" i ne ostavljaju dovoljno vremena da se "preispitamo" o tome kako "drugim načinima smanjiti nasilje", dodao je. Predsjednik je dao izjavu dan nakon pokolja koji je navodno počinio bivši vojnik Wade Michael Page, povezan s manjim skupinama koje zagovaraju vladavinu bijele rase. Pokolj se dogodio jedva petnaest dana nakon pucnjave na premijeri filma o Batmanu u Aurori, u saveznoj državi Coloradu, kada je James Holmes (24) ubio 12 i ranio 58 osoba.

RAFAH - Egipat je islamističke napadače koji su uz izraelsku granicu ubili 16 osoba proglasio "nevjernicima" i u ponedjeljak najavio odlučnu akciju jer je taj masakr pokvario odnose i s Izraelom i s Palestincima. Jedan egipatski dužnosnik rekao je da su džihadisti u Egipat ušli iz Pojasa Gaze i u nedjelju napali graničnu postaju. Zatim su ukrali dva vozila i krenuli u obližnji Izrael gdje su ubijeni. Izraelski ministar obrane Ehud Barak u ponedjeljak je izjavio da je u tom napadu poginulo osmero napadača i dodao kako se nada da će taj incident "probuditi" Egipat jer ga Izrael ionako već optužuje da je izgubio nadzor nad pustinjom na Sinajskom poluotoku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙