FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney, koji bi ovoga tjedna trebao osvojiti stranačku nominaciju za predstojeće američke predsjedničke izbore, prema istraživanju javnoga mnjenja izjednačeni su u izgledima za ulazak u Bijelu kuću, prenosi u ponedjeljak list The Washington Post. Istraživanje The Washington Posta i televizijske kuće ABC pokazuje da je u ovom trenutku u središtu interesa birača neuspjela Obamina ekonomska politika a ne neka druga politička pitanja koja proteklih tjedana dominirala predizbornom kampanjom poput optužbi da je Romney plaćao premale stope poreza. Prema anketi Romneyev bi ulazak u Bijelu kuću podržalo 47 posto Amerikanaca s pravom glasa a Obamin 46 posto američkih glasača. Sličan odnos snaga tako se po anketama zadržao već oko mjesec dana unatoč uloženim stotinama miljuna dolara u televizjske promidžbene poruke kojima se uglavnom blati suparnik a kojima dvojica vodećih suparnika bombardiraju Amerikance tjednima. Prema anketi osam od deset Amerikanaca daje gospodarskom stanju u zemlji neprolaznu ocjenu i 70 posto ih smatra da zemlja ide pogrešnim smjerom i to već više od godinu dana.

BEČ - Poboljšavanje globalne nuklearne sigurnosti nakon prošlogodišnje nesreće u japanskoj Fukushimi i dalje mora ostati naša najveća briga, usprkos učinjenih pozitivnih koraka, kazao je ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano. "Još puno toga mora biti učinjeno i ne smijemo se opustiti", kazao je Amano na početku konferencije koju u Beču organizira IAEA-a a čiji je cilj jačanje međunarodnih standarda kako bi se spriječilo ponavljanje nesreće u japanskom reaktoru. "Nesreće više nisu glavne vijesti medija, ali osnovno je da svi mi, sve zemlje članice IAEA-e, zadržimo osjećaj važnosti rješavanja tog pitanja", kazao je japanski diplomat. Na izvanrednom sastanku u Beču sudjeluju predstavnici 75 zemalja.

ZAGREB/NEW BERN - Naturalizirani američki državljanin rođen u BiH Anes Subašić, sedmi član jedne skupine iz Sjeverne Karoline čiji su članovi osuđeni zbog terorističkih aktivnosti, osuđen je na 30 godina zatvora zbog terorizma, uključujući planiranje ubojstva, otmice i nanošenja tjelesnih ozljeda, javio je internetski portal WRAL. Subašić je pred sudom izjavio da je nevin i cijeli sudski proces nazvao je "retardiranim". Tužitelj je tražio doživotnu kaznu, na što je Subašić upitao: "Zašto ne dvije doživotne?". "Nisam kriv! Nisam terorist! Nisam musliman! Ne kajem se za nešto što nisam učinio", rekao je Subašić. Skupinu, čiji je član bio Subašić, predvodio je Daniel Boyd koji je osuđen u petak na 18 godina zatvora. Subašić je bio posljednji osuđeni član grupe koja je "skupljala novac i oružje te se pripremala za terorističke napade na američku vojsku i strane mete". Po podacima vlasti, od studenoga 2006. do srpnja 2009. Subašić je s ostalima nastojao prikupiti novac za terorističke aktivnosti, ali i oružje za obuku, kao i ljude za "nasilni džihad". Teroristička skupina je navodno razmatrala i napad na američku bazu Quantico u Virginiji.

LJUBLJANA - Slovenci ne vjeruju da će sudski biti kažnjeni najodgovorniji za kriminal "bijelih ovratnika" unatoč tvrdnjama premijera Janše da je zbog krize sve manje tolerancije prema takvim pojavama, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo. Na pitanje očekuju li kažnjavanje krivaca za korupciju u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), drugoj najvećoj banci u državi nakon Nove Ljubljanske banke (NLB), 75 posto ispitanika u anketi vodećeg dnevnog lista odgovorilo je niječno, a potvrdno samo 23 posto. Više od 80 slovenskih kriminalista sudjelovalo je prošle srijede na području Maribora u istrazi pokrenutoj protiv nekoliko članova starog upravnog i nadzornog odbora te banke zbog sumnji da su sudjelovali u korupcijskom pokušaju privatizacije dnevnog lista Večer. Istodobno, vodi se i istraga vezana uz poslove iste banke pri kupnji nekretnina u Hrvatskoj od 2006. do 2009. preko "fiktivnih" tvrtki na kojima je mariborska banka prema navodima ovdašnjih medija izgubila oko 60 milijuna eura. No, trojica od privremeno uhićenih, među kojima i bivši direktor Matjaž Kovačič, istog su dana pušteni na slobodu i nije im određen pritvor.

MOSKVA - Četrnaest aktivista Greenpeacea počelo je u ponedjeljak novu prosvjednu akciju protiv planova bušenja ruskog Gazproma na Arktiku, tri dana nakon što su se popeli na jednu platformu te tvrtke u regiji, objavio je Greenpeace. Aktivisti su presreli brod koji je prevozio djelatnike naftne platforme Gazproma na Arktik. Privezali su na sidro jedan od svojih brodova kako bi spriječili brod Gazproma da nastavi put, precizira Greenpeace u priopćenju. "Danas vodimo mirnu akciju, kako bi ta platforma prestala zagađivati ove čiste vode", rekao je Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeace International, koji sudjeluje u akciji. U petak je šest aktivista prešlo na platformu Gazproma prosvjedovati protiv planova bušenja u tom području s bogatim rezervama. Greenpeace ukazuje na opasnosti eksploatacije Arktika i u lipnju je počela novu kampanju, jednu od najambicioznijih koje je dosad organizirala, za očuvanje Arktika i zabranu otvaranja naftnih bušotina i industrijskog ribolova na tom području.

MOSTAR - Veliki broj požara na području Hercegovine koji su prouzročili katastrofalne posljedice posljednjih mjeseci izazvani su ljudskim nemarom, a policija je otkrila i nekoliko piromana. Prema priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) policija u Grudama je u nedjelju navečer uhitila dvojicu bosanskohercegovačkih državljana, od kojih je jedan maloljetnik, nakon dojave građana da potpaljuju požare na više lokacija. Dodaje se da su dvije osobe krećući se vozilom hrvatskih registracijskih oznaka između općina Posušja i Gruda podmetnule ukupno četiri požara dok je puhao snažan vjetar. Policija je piromane uhitila u Grudama te ih privela u policijsku postaju. Uhićenom 57-godišnjaku je izmjereno 1,81 promila alkohola u krvi, dok je maloljetnik ispitan u policiji u nazočnosti roditelja. Policija će protiv počinitelja podnijeti prijavu županijskom odvjetništvu, a prema zakonu zaprijećena kazna zatvora za ovo kazneno djelo je između jedne i osam godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙