FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 25. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ČAČAK - U Srbiji su zbog šumskih požara u subotu evakuirani stanovnici triju sela na jugozapadu zemlje, a vojska je pozvana da pomogne u gašenju požara koji divljaju zbog suše, jaljaju agencije. Požari u okolici grada Čačka na jugozapadu zemlje zahvatili su padine brda i polja kukuruza isušena visokim temperaturama i doveli do evakuacije ugroženih sela Miokovci, Srezojevci i Gornja Gorevnica, javio je Reuters. Vatrom je ugroženo 300 kućanstava, a povrijeđene su tri osobe, rekao je načelnik odjela za izvanredna stanja Predrag Marić, prenosi agencija Beta. U gašenje požara na obroncima planine Suvobora koji je izbio još u petak navečer uključio se u subotu i ruski protupožarni zrakoplov Beriev Be-200 s kapacitetom od 12 tona, a već danima je uključen jedan ruski helikopter. Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je kako je pozvalo vojsku i žandarmeriju da pomogne u gašenju požara koji prijeti trima selima. Čelnik odjela za izvanredna stanja ministarstva unutarnjih poslova Predrag Marić kazao je kako je stanje "krajnje ozbiljno", navodi agencija Tanjug. Cijelo područje jugoistočne Europe zahvatio je toplinski udar s temperaturama koje dosežu i 40 stupnjeva Celzija što je potaknulo izbijanje stotina šumskih požara.

SARAJEVO - Sadašanja ustavna rješenja i izborna pravila koja vrijede u Bosni i Hercegovini neprihvatljiva su zbog njihova diskriminarajućeg karaktera u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina, a još jedni izbori koji bi se održali na temelju takvih pravila ne bi bili međunarodno priznati, upozorila je u subotu voditeljica ureda Vijeća Europe (VE) u BiH Mary Ann Hennessey. "Ukoliko se (opći) izbori 2014. održe pod postojećim ustavom, imat ćemo problem uopće priznati takve izborne rezultate", kazala je Hennessey novinarima u Banjoj Luci. Podsjetila je kako su se vođe svih važnijih političkih stranaka u BiH obvezali da će predložiti rješenja kojim bi se iz ustava i izbornog zakona uklonile odrednice koje pripadnicima nacionalnih manjina priječe kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH. Oni su se tijekom srpnja u pregovorima s predstavnicima Europske komisije obvezali do 31. kolovoza zajednički predložiti način provedbe presude Europskog suda za ljudska prava koji je ustav i izborni zakon te zemlje ocijenio diskriminirajućim u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina. Do isteka tog roka ostalo je tek nekoliko dana, a usuglašenog rješenja nema na vidiku, istaknula je Hennessey.

BERLIN - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble isključio je u subotu mogućnost odgode roka za provedbu reformi u Grčkoj, nakon posjeta grčkog premijera Berlinu dan prije. "Više vremena znači obično više novca", rekao je ministar u razgovoru koji će u nedjelju objaviti list Tagesspiegel am Sonntag. "A to znači vrlo brzo novi program" pomoći, rekao je, dodajući da to "ne bi bio dobar put za rješavanje temeljnog problema eurozone". Samaras je nakon posjeta Berlinu u petak u subotu posjetio Pariz. Grčka nastoji produljiti rok za uravnoteženje proračuna za dvije godine, do 2016.

GAZA - Premijer Hamasove vlade u Gazi Ismail Haniyeh prihvatio je poziv Irana da sudjeluje na summitu nesvrstanih koji će se 30. i 31. kolovoza održati u Teheranu, što su palestinske vlasti predsjednika Mahmouda Abbasa oštro kritizirale. "Premijer Ismail Haniyeh sudjelovat će na tom summitu na poziv iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada", priopćio je Hamas. Palestinske vlasti, Hamasov suparnik, koje imaju sjedište u Ramallahu kao i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kritizirale su u subotu taj poziv. Predsjednik Mahmoud Abbas objavio je prošli mjesec da je prihvatio poziv iranskih čelnika. To je trebao biti prvi posjet palestinskog predsjednika Teheranu.

CARACAS - Dvadesetčetvero ljudi poginulo je, a 56 je ozlijeđeno u subotu u eksploziji u najvećoj rafineriji u Venezueli, objavila je venezuelanska vlada. Poginulo je ukupno 24 ljudi, "većinom vojnici Nacionalne garde" zaduženi za sigurnost lokacije, rekao je venezuelanski potpredsjednik Elias Jaua za javnu televiziju VTV. Među poginulima je i jedno desetogodišnje dijete, rekla je Stella Lugo, guverner države Falcon, gdje se nalazi rafinerija Amuay. Među ozlijeđenima, 50 je već pušteno iz bolnice, a šestero je zadržano na liječenju. Eksplozija se dogodila u noći na subotu, u 1.11 sati po mjesnom vremenu, a uzrokovana je istjecanjem plina. Izazvala je požar koji je pod nadzorom, kazala je Lugo.

TEHERAN - Na zapadu Irana u subotu je pao helikopter iranske Revolucionarne garde, a u nesreći su poginula četiri pripadnika tih iranskih elitnih vopjnih snaga, objavljeno je na interentskim stranicama Revolucionarne garde, Sepahnews. U vijesti se ne navodi identitet četvorice poginulih gardista koji su bili u helikopetru ni tip letjelice, no kaže se da su bili "u misiji u pograničnom području Sardaštu", bez dodatnih pojedinosti. To pogranično područje Irana većinom nastanjuje kurdska manjina. Sredinom 2011. godine Revolucionarna garda je na tom području nekoliko mjeseci vodila ofenzivu protiv pobunjenika iz stranke PJAK, Stranke za slobodan život Kurdistana, glavnog kurdskog pokreta u borbi protiv režima u Teheranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙