FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

SAN JOSE - Američka porota presudila je u petak da je južnokorejska kompanija Samsung kopirala ključna obilježja iznimno popularnih uređaja iPhone i iPad zbog čega američkoj informatičkoj tvrtki Apple mora platiti više od milijardu dolara odštete. Presuda bi mogla dovesti do zabrane prodaje ključnih Samsungovih proizvoda i vjerojatno učvrstiti Appleovu dominaciju na rastućem tržištu mobilnog računarstva. Porota suda u kalifornijskom San Joseu je manje od tri dana odlučivala o sedam Appleovih i pet Samsungovih tužbi za kršenje patentnih prava, što sugerira da je devetero članova porote imalo malo teškoća u zaključivanju da je Samsung kopirao iPhone i iPad te određivanju odštete u iznosu od milijarde i 51 milijun dolara. Apple i Samsung, dvije kompanije koje prodaju više od polovine pametnih telefona i tablet računala na svijetu, proteklih su se godinu dana sudski sporili u nekoliko zemalja oko patenata i dizajna njihovih proizvoda. Borba između dviju kompanija počela je lani kada je Apple tužio Samsung u više zemalja, optužujući južnokorejsku tvrtku za kopiranje iPhone i iPad, zbog čega je tražio 2,5 milijardi dolara odštete. Samsung je odgovorio protutužbom. Dvije tvrtke su rivali, no istodobno međusobno posluju u iznosu od pet milijardi dolara. Apple je, naime, Samsungov najveći kupac za mikroprocesore i druge dijelove koje ugrađuje u svoje proizvode.

NEW YORK - Otpušteni modni dizajner Jeffrey Johnson (53) identificiran je kao muškarac koji je u petak ujutro po mjesnom vremenu započeo pucnjavu ispred zgrade Empire State Buildinga u New Yorku, u kojoj je smrtno stradalo dvoje, a ranjeno je devet osoba, priopćila je newyorška policija. Jeffrey Johnson, dizajner modnih dodataka, prije godinu je dana dobio otkaz u tvrtki Hazan Imports koja ima sjedište nasuprot Empire State Bulidinga. Johnson je prvo ubio svog 41-godišnjeg bivšeg šefa na ulici u blizini jedne od najpoznatijih newyorških znamenitosti, a potom zapucao na policajce koji su brzo stigli na mjesto ubojstva. Policija je uzvratila vatru i ubila Johnsona. U pucnjavi je još ranjeno devet ljudi, a nitko od njih nije u životnoj opasnosti, objavio je na tiskovnoj konferenciji newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg. Dodao je da se radi o osobnom obračunu i odbacio je bilo kakvu povezanost s terorizmom. Empire State Building nije ni na koji način povezan s napadom, radilo se tek o slučajnosti što Johnsonova bivša tvrtka ima ured u blizini. Još nije poznato je li Johnson pucao na prolaznike ili su se našli u unakrsnoj vatri.

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran u petak nisu uspjeli postići dogovor koji bi trebao riješiti sve dublje zabrinutosti oko iranskog nuklearnog programa, a viši UN-ov dužnosnik je izjavio da novi razgovori zasad nisu u planu. "Današnji razgovori bili su intenzivni, ali između Irana i UN-a ostaju važne razlike koje su spriječile postizanje sporazuma", rekao je novinarima glavni inspektor IAEA Herman Nackaerts nakon sedmosatnog razgovora s iranskim izaslanstvom u Beču. "U ovom trenutku nemamo planova za još jedan sastanak", rekao je. Iranski veleposlanik pri IAEA Ali Ašgar Soltanija izjavio je nakon razgovora kako je "nedvojbeno" ostvaren "određeni napredak", ali da razlike ostaju. "Zato što je to vrlo složeno pitanje... pitanja povezana s nacionalnom sigurnošću zemlje nešto su vrlo osjetljivo", rekao je. "No moram reći da napredujemo... i nastavit ćemo ovaj proces kako bi na kraju imali okvir oko kojega se slažu obje strane". Izgleda da gotovo nikakav napredak nije ostvaren na najhitnijem zahtjevu IAEA-a, dopuštenju da njezini inspektori posjete vojni kompleks Parčin u kojem se, po uvjerenju agencije, izvode eksplozivni testovi povezani s razvojem nuklearnog oružja.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u petak članu američkog Kongresa koji boravi u posjetu Izraelu da Iran ubrzava postupak izrade nuklearnog oružja, ne vodeći računa o međunarodnim sankcijama. "Još jučer smo dobili dodatne dokaze da Iran nastavlja ubrzavati napore izrade nuklearnog oružja, potpuno ignorirajući zahtjeve međunarodne zajednice", rekao je Netanyahu, prenosi se u priopćenju njegova ureda, koji navodi njegovo obraćanje republikanskom članu kongresa Mikeu Rogersu. Pozivajući se na diplomate i stručnjake, list The Washington Post od četvrtka piše da će sljedeće izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pokazati da je Teheran postavio stotine novih centrifuga i da bi mogao ubrzavati proizvodnju nuklearnog goriva. Nakon više od dva mjeseca prekida, IAEA je u petak nastavila razgovore s Iranom s kojim želi postići odgovor o sumnjivim postrojenjima.

ATENA - Nekoliko tisuća useljenika prosvjedovalo je u petak u Ateni protiv policijskih racija i brojnih rasističkih napada, koji su postali učestaliji otakako je zemlja zapala u tešku ekonomsku krizu. Grčka je glavni ulaz azijskim i afričkim migrantima koji pokušavaju doprijeti do Europske unije. Suočeni su pritom sa sve većim neprijateljstvom u zemlji koja se bori s teškom recesijom, dugovima i velikom nezaposlenošću, što je dovelo ultranacionalističku stranku Zlatnu zoru u parlament po prvi put. Oko 5000 prosvjedovalo je pred zgradom grčkog parlamenta noseći natpise: "Ne islamofobiji" i "Neonacisti, van". Bio je to jedan od najvećih proturasističkih prosvjeda u Ateni posljednjih godina. Napetosti između useljenika i Grka oštro su porasli posljednjih mjeseci, a prosvjed je održan dan pošto je policija pritvorila nekoliko stotina imigranata bez dozvola i strpala ih u bivšu vojarnu u zapadnom gradu Korintu.

BERLIN - Njemačka vlada je u petak opravdala obuku časnika bjeloruske policije do 2011. obećanjem Minska da će poduzeti demokratske reforme. "Njemačka vlada je između 2008. i 2011. intenzivirala dijalog s bjeloruskom vladom jer su postojali prvi znaci da je Minsk spreman poduzeti demokratske reforme i uskladiti se s pravnom državom", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Prema tom glasnogovorniku, njemačka vlada je tada ocijenila da je zemlja krenula u proces demokratizacije. To intenziviranje kontakata, povezano s nadama u otvaranje Bjelorusije prema zapadu i EU-u, palo je nakon manipuliranih predsjedničkih izbora 2010., objasnio je Philipp Spauschus na redovnoj konferenciji za novinare. Suradnja s bjeloruskom vladom je tada bitno smanjena i zatim potpuno zaleđena, precizirao je. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je ocijenio žalosnim da je Minsk zatim odlučio napustiti proces koji je počeo.

MOSKVA - Bivši svjetski šahovski prvak i ruski oporbenjak Gari Kasparov oslobođen je u petak na sudu u Moskvi optužbe da je sudjelovao u neodobrenom prosvjedu i skupu potpore članicama glazbene skupine Pussy Riot osuđenima na dvije godine zatvora jer su izvele "punk molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina u crkvi. Kasparov, 49-godišnji vođa oporbe, bio je među desecima ljudi uhićenih ispred suda na kojemu su prošlog tjedna osuđene tri članice skupine Pussy Riota. Jedan od najoštrijih Putinovih kritičar je razgovarao s novinarima kada su ga policajci uhitili i odveli u policijski kombi, a to su tijekom sudske rasprave potvrdila i četiri svjedoka. Sud je ustvrdio kako svjedoci policije nisu dokazali da je Kasparov sudjelovao u neodobrenom prosvjedu te ga je oslobodio optužbe. "Mislim da je ovo vrlo važan dan, povijesni dan, jer po prvi put na našim sudovima dokaz policajca nije prihvaćen samo zato što nosi uniformu", rekao je Kasparov nakon jedne od rijetkih sudskih odluka koja mu ide u prilog. Kasparov bi se još uvijek mogao suočiti s kaznenom prijavom na temelju optužbe policajca koji tvrdi da ga je oporbeni vođa ugrizao. Policija je o dokumentaciju s tom optužbom poslala na uvid federalnim istražiteljima. Kasparov se iz svijeta šaha povukao 2005., nakon čega se uključio u politiku i postao jedan od istaknutijih oporbenih vođa.

LOS ANGELES - Oproštajna poruka redatelja Tonyja Scotta ne otkriva razlog njegova samoubojstva, objavio je u petak Los Angeles Times, pozivajući se na izvore iz institucija koje istražuju smrt koja je zbunila Hollywood. U oproštajnoj poruci i pismima koja je ostavio prije smrtonosnog skoka s mosta iznad luke u Los Angelesu slavni redatelj nije spomenuo zdravstvene probleme, a LA Times doznaje kako vlasti ne isključuju mogućnost da se možda nikad ne otkrije razlog samoubojstva 68-godišnjeg redatelja koji je svjetsku slavu dosegao filmovima Top Gun, Dani groma, Policajca s Beverlly Hillsa 2, Grimizna plima i Zanimanje špijun. Nakon samoubojstva pojavila su se nagađanja da je Scott imao tumor na mozgu, no njegova obitelj je to opovrgnula, a i obdukcija nije otkrila znakove mogućeg tumora. Konačni uzrok smrti mlađeg brata također slavnog holivudskog redatelja i oskarovca Ridleya Scotta trebao bi biti poznat za nekoliko tjedana kada se dobiju rezultati toksikoloških analiza i drugih testiranja. Očekuje se da će Tony Scott biti pokopan u subotu na privatnom obiteljskom pogrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙