FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi pred američko izvješće o zaposlenosti

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, predvođeni rastom cijena dionica banaka, nadoknadivši gubitke od dana ranije zbog razočaranja jer Europska središnja banka nije poduzela nove mjere za otklanjanje krize, a u fokusu tržišta je američko izvješće o zaposlenosti.

Londonski FTSE oko 13 sati bio je u plusu 1,3 posto, na 5.735 bodova, frankfurtski DAX 1,99 posto, na 6.737 bodova, a pariški CAC 2,26 posto, na 3.305 bodova.

Bankovne dionice oporavile su se od vala rasprodaja dan ranija, izazvanih razočaranjem što ECB neće odmah krenuti s novim odlučnim mjerama za suzbijanje dužničke krize, poput kupovina državnih obveznica.

Najviše su pritom ojačale dionice Societe Generalea, za 4,5 posto, Intese Sanpaoloa, za 6,1 posto, te Deutsche Banka, za 3,7 posto. Europski STOXX indeks bankovnih dionica u plusu je 12 posto nakon prošlotjednih izjava čelnika ECB-a Marija Draghija da će učiniti sve za spas eura.

Od pojedinačnih dobitnika isticao se njemački inženjerski konglomerat Siemens, sa skokom cijena dionica od gotovo pet posto. Povod je bila vijest da je započeo s programom otkupa dionica u vrijednosti do tri milijarde eura.

Za daljnje smjernice tržišta će pratiti izvješće američke vlade o zaposlenosti, a očekuju da će pokazati oko 100-tinjak tisuća novih radnih mjesta u srpnju. Slabiji podaci od očekivanih mogli bi ojačati nade u novi krug mjera za poticaj gospodarstvu, poput trećeg kruga kupovina obveznica.

Unatoč uzletu burzovnih indeksa od prošle srijede, mnoštvo trgovaca i fond menadžera oprezni su i dalje u pogledu smjera kretanja tržištu u idućih nekoliko dana.

"Draghi drži ulagače u neizvjesnosti; u osnovi dobiva na vremenu. No, u nekom trenutku ćemo trebati jasan plan a ne prijetnje, jer će tržišta u protivnom biti vrlo nestabilna", kazao je Alexandre Le Drogoff, upravitelj fonda u tvrtki Talence Gestion u Parizu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je danas 1,13 posto, završivši ovotjedno trgovanje na 8.555 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙