FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 20. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SUBOTICA - Sukob predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i čelnika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca mogao bi se loše odraziti na srpsko-hrvatske odnose, kao i položaj vojvođanskih Hrvata, izjavio je u ponedjeljak za Radio televiziju Vojvodine ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i politički analitičar Tomislav Žigmanov. „Položaj Srba u Hrvatskoj često je izravno povezan sa statusom Hrvata u Srbiji jer se principom reciprociteta ili čak retorzije mogu javiti posljedice po ovdašnje Hrvate. To se pokazalo više puta u povijesti“, naveo je Žigmanov. Po njemu, možda nije slučajno što je do sukoba došlo u ovome trenutku kako bi se srpsko-hrvatski odnosi u širem smislu „ili radikalizirali ili stavili u veći fokus interesa“. „Zabrinjavajuće je što se u srbijanskim medijima ponovno stvara klima hrvatskih negativnih odnosa prema Srbima. U smislu da Hrvati ponovno tlače Srbe, da su Hrvati ti koji ne daju Srbima živjeti, itd. Što dakako može biti zabrinjavajući moment“, istaknuo je Žigmanov. Josipović je optužio Pupovca da stoji iza medijskih napada srpskoga tjednika „Novosti“ na njega. Josipović je naveo i da je Pupovac svoju politiku pretvorio u „etnobiznis“, dok je s druge strane Pupovac progovorio kako predsjednik Hrvatske takvim istupima krši Ustav i „razara manjinske institucije“.

SUBOTICA - Vojvodina neće zatvoriti ured u Bruxellesu, iako to nalaže odluka Ustavnog suda Srbije koji je nedavno osporio veliki dio nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, objavio je u ponedjeljak novosadski list „Dnevnik“. Prenoseći izjavu vojvođanskog tajnika za međuregionalnu suradnju Branislava Bugarskog list navodi da „ured u Bruxellesu ne ugrožava državu Srbiju ali je očigledno da u intelektualnoj eliti u Srbiji postoji i drukčije mišljenje“. Bugarski je rekao da nastavak rada ureda Vojvodine ne znači nepoštovanje odluke Ustavnog suda, jer on nije ni osnovan kao predstavništvo već kao ispostava Pokrajinskog fonda "Europski poslovi". "Naravno da odluke Ustavnog suda poštujemo, ali formiranje ureda Vojvodine nije vođeno idejom da mi uzimamo prerogative države, već da zajedno s predstavnicima nacionalne razine vlasti radimo na tome da Srbija i Vojvodina budu uspješnije", naveo je Bugarski. Prema njegovim riječima, nitko ne spori da je Vojvodina dio Srbije, ali postoje različita viđenja njezina položaja unutar Srbije. Ustavni sud Srbije je 11. srpnja objavio da je 20 članova Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, koji definiraju njezinu autonomiju – neustavno. Po mišljenju toga tijela, neustavna je zakonska odredba prema kojoj Vojvodina, u sklopu svojih nadležnosti, može osnivati predstavništva u regijama Europe, odnosno u Bruxellesu.

BEOGRAD - U Beogradu je u ponedjeljak predstavljena knjiga pod naslovom "Optužujem", u kojoj su sakupljena izlaganja bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i haaškog optuženika pred sudom u Den Haagu. Na predstavljanju knjige, što ga je simbolično na Miloševićev rođendan upriličila udruga "Sloboda", umirovljeni general Božidar Delić, koji je bio svjedok Miloševićeve obrane u Haagu, rekao je da je knjiga od "povijesnog značenja". "Smatram Slobodana Miloševića posljednjim velikim državnikom i protivnikom globalne kolonizacije, a u cijeloj karijeri svojom najvažnijom odlukom i najvećom čašću smatram svjedočenje u njegovu obranu", kazao je Delić. Predgovor za knjigu napisala je Miloševićeva supruga Mira Marković, koja sada živi u Rusiji, a kao jedan od priređivača te kao lektorica navodi se njegova kći Marija Milošević, koja se preselila u Crnu Goru.

Uz knjigu, čitatelji dobivaju i CD sa snimkama i fotografijama o NATO-vom bombardiranju SR Jugoslavije 1999.

PARIZ - Novi posrednik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi pozdravio je u ponedjeljak važnu ulogu Francuske u tom pitanju, nakon razgovora u Parizu s predsjednikom Francoisom Hollandeom. Podsjetivši da je Francuska predsjedavajuća Vijeća sigurnosti UN-a, alžirski diplomat koji je u petak prihvatio funkciju na čelu misije od Kofija Annana, ocijenio je da je ona važna zemlja za sve što se događa oko Sirije. Susret s predsjednikom Hollandeom je iznimno koristan početak za njega i njegovu misiju, rekao je Brahimi novinarima nakon razgovora s francuskim predsjednikom koji ga je "pozorno slušao". Brahimi je nasilje u Siriji nazvao "građanskim ratom" u razgovoru za tv France 24. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je odvratilo da se ne radi o građanskom ratu, a nasilje pripisuje salafističkim naoružanih skupinama koje imaju podršku "poznatih zemalja". Francuski predsjednik Francois Hollande je u ponedjeljak u razgovoru s Brahimijem ponovio da "nema političkog rješenja u Siriji bez odlaska Bashara al-Assada s vlasti u Damasku.

PRAG - U Češkoj je u ponedjeljak zabilježena rekordno najviša temperatura u povijesti zemlje 40,4 stupnjeva Celzija u selu Dobrichovice, 20 km jugozapadno od Praga, prema meteorološkoj službi. I u drugim mjestima diljem zemlje temperatura je bila oko 40 stupnjeva, prema podacima meteoroloških službi. Prethodni apsolutni rekord datira iz 1983. kada je 27. srpnja zabilježeno 40,2 stupnja C u Prag-Uhrineves, u predgrađu češke prijestolnice. Meteorolozi objašnjavaju da su pasje vrućine izazvale velike količine vrućeg zraka iz Maroka i s Iberskog poluotoka.

LJUBLJANA - Slovenska stranka umirovljenika (DESUS) osudila je kao pokušaj političke diskreditacije jedan "šaljivi" novinski prilog u kojemu se tvrdilo da je u pripremi zakon o gašenju i prestanku djelovanja te stranke. "Tako grubog napada na stranku još nismo doživjeli", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednik DESUS-a, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Erjavec je dodao da je objava članka u ljubljanskom listu "Dnevnik" od subote uznemirila članstvo stranke, jer se kroz priču o navodnoj pripremi zakona kojom bi se stranka DESUS ukinula, tvrdilo da se DESUS u sadašnjoj vladi desnog centra priklonio kršenju ustava i ukidanju socijalnih i ljudskih prava, pa je ustavom treba zabraniti. Erjavec je rekao da će od redakcije lista "Dnevnik", koja je objavila neistine koje su uznemirile umirovljenike i članstvo DESUS-a, zahtijevati ispravak, pojašnjenje, te otkrivanje autora i političke pozadine takve "šale" kojom se nastoji nauditi stranci.

MOSKVA - Proširuje se istraga nad glazbenom skupinom "Pussy Riot" čije su tri članice osuđene na dvije godine zatvora zbog prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina, objavila je u ponedjeljak ruska policija unatoč kritikama iz svijeta za koje je ruski šef diplomacije rekao da bi mogle prerasti u histeriju. Policijska glasnogovornica rekla je da se istraga širi na preostale članove feminističke punk skupine, no nije navela njihov broj niti predmet optužnice. Na stranici Wikipedije stoji da skupinu čini desetak izvođača te 15 osoba koje obavljaju tehnički posao kao što su snimanje i produkcija. Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima i osuđene na dvije godine zatvora za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom" zbog izvedbe "punk molitve" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kojom su Majku Božju zazvale da k sebi uzme Putina. Glasnogovornica je rekla da se traga za drugim članovima po optužbama koje nisu povezane sa zločinom za koji su tri žene osuđene. Sjedinjene Države, Europska unija, više drugih zemalja te niz glazbenih zvijezda kritiziralo je tako strogu kaznu, a SAD je pozvao ruske vlasti na reviziju procesa.

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smijenio je ministra vanjskih poslova Sergeja Martinova i "imenovao ga na drugu dužnost", objavljeno je u ponedjeljak u priopćenju ureda bjeloruskog predsjednika koji nije objavio razlog smjene. Vladimir Makej, nekadašnji šef uprave bjeloruskog predsjednika, imenovan je za novog šefa bjeloruske diplomacije. Rođen 1958. Makej je radio u ministarstvu vanjskih poslova prije nego je postao savjetnik predsjednika Lukašenka 2000. Imenovan na čelo uprave ureda predsjednika 2008., brzo je postao jedna od najutjecajnijih osoba u Bjelorusiji. Zbog tog ga je utjecaja EU svrstao na popis bjeloruskih dužnosnika sa zabranom ulaska u EU nakon što je u Minsku ugušen prosvjed bjeloruske oporbe protiv kontroverzna reizbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika u prosincu 2010. U tom kontekstu bjeloruski analitičari pitaju se kako će Makej moći predstavljati zemlju na konferencijama u Europi.

OSWIECIM - Tristotinjak osoba, među kojima više desetaka potomaka njemačkih nacista, ali i potomaka žrtava, u ponedjeljak je iz bivšeg koncentracijskog logora Auschwitza krenulo na marš za život i marš protiv antisemitizma. Na poticaj neovisne njemačke protestanske crkve TOS te uz pomoć poljskih nevladinih udruga i protestanskih crkava, sudionici će obići mjesta bivših logora Belzec, Majdanek, Sobibor i Chelmno te završiti u petak na mjestu logora Treblinka, 100 kilometara od Varšave. "Zamisao je potekla u Tuebingenu gdje su mnogi mladi ljudi proučavali povijest i otkrili da je njihova rodbina bila umiješana u nacističke zločine", objasnio je Heinz Reuss iz njemačke crkve TOS. Marš je počeo u logoru Birkenauu blizu Auschwitza, simbola holokausta na jugu Poljske kratkim obraćanjem Baeerbel Pfeiffer koja je u emotivnom govoru zatražila oprost za svog djeda električara. On je logore Auschwitz-Birkenau okružio naponskom bodljikavom žicom i postavljao opremu za plinske komore.

BERLIN - Rad noću i vikendom za mnoge je Nijemce postao uobičajen, a prošle je godine četvrtina zaposlenih u Njemačkoj radila subotom, objavio je u ponedjeljak njemački Savezni zavod za statistiku, a prenose njemački mediji. Za razliku od sadašnjih 25 posto Nijemaca, prije 15 godina subotom ih je radilo samo 18,8 posto. Nedjeljom je prošle godine radilo 14,5 zaposlenih u Njemačkoj, a početkom devedesetih godina taj je udio iznosio deset posto. Gotovo svaki deseti zaposleni u Njemačkoj radi i noću. Zaposleni u punom radnom vremenu u Njemačkoj su prošle godine radili u prosjeku 40,7 sati tjedno, što je za 40 minuta više nego sredinom devedesetih godina. Nasuprot tome, radno vrijeme zaposlenih na kraće radno vrijeme iznosilo je 18,2 sata. Svaki osmi zaposleni na puno radno vrijeme radi više od 48 sati tjedno, pri čemu viši namještenici moraju raditi dulje. Osim toga, statistike pokazuju da u Njemačkoj stariji zaposlenici rade dulje. Ukupno gledano, prosječno tjedno radno vrijeme u Njemačkoj u posljednjih je 20 godina skraćeno za oko tri sata, što se tumači u prvom redu sve većim brojem zaposlenih na kraće radno vrijeme. Njihov udio u ukupnom broju zaposlenih udvostručio se od 1991. Prema istom izvoru, Nijemci rade kraće nego većina zaposlenih u drugim članicama EU. Kad se uzme tjedni prosjek onih koji rade puno radno vrijeme i onih koji rade skraćeno, dobije se 35,5 radnih sati, što je za gotovo dva sata manje nego prosjek EU. Najkraće rade Nizozemci, 30,5 sati, a najdulje Grci, 42,1 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙