FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je da će se zauzimati za kaznenu odgovornost onih zbog kojih su najveće slovenske banke u lošem stanju i opterećene nenaplativim potraživanjima. U razgovoru za novi broj tjednika "Reporter" od ponedjeljka Janša je rekao da njegovu vladu, koja želi sanirati javne financije i izdvojiti toksična potraživanja iz vodećih banaka, najviše kritiziraju "upravo oni koji su zaslužni za veliku pljačku slovenskih banaka". Stoga će on zahtijevati da zakon o sanaciji banaka, koji parlament treba donijeti najesen, sadrži i odredbu po kojoj djela financijskog kriminala ne zastarijevaju. "Saniranje banaka i uklanjanje kreditnog grča spada među prioritetne zadaće. Glavni je problem crna rupa u našim bankama", rekao je Janša u razgovoru. Dodao je da u zakon o sanaciji vodećih slovenskih banaka, koje moraju očistiti svoje bilance od loših kredita, treba unijeti odredbu o nezastarijevanju kaznenih djela vezanih za vodstva banaka koja su odobravale velike kredite bez pokrića i osiguranja.

RIMINI - Talijanski ministar industrije Corrado Passera u ponedjeljak je oštro kritizirao njemačku središnju banku Bundesbank zbog negativne reakcije na plan Europske središnje banke da intervenira na tržištima obveznica kako bi snizila troškove zaduživanje uzdrmanih zemalja eurozone. Proteklih tjedana iz redova talijanske vlade, uključujući premijera Marija Montija, stižu sve oštrije kritike na račun nesklonosti Njemačke da odobri mjere kojima bi se snizili troškovi zaduživanja Italije i Španjolske. Govoreći na skupu u ljetovalištu Rimini, ministar Passera rekao je da kritika iz Bundesbanka na račun ECB-ovih planova o kupnji obveznica "ne služi na čast onima koji ne izgovaraju". U posljednje su vrijeme učestali "nesuvisli i štetni komentari koji su također uznemirili tržišta", istaknuo je talijanski ministar. Europska središnja banka u ponedjeljak je odbacila izvješće njemačkog tjednika Der Spiegel u kojem se navodi da planira uvesti gornju granicu za troškove zaduživanja prezaduženih zemalja eurozone.

BERLIN - Rad noću i vikendom za mnoge je Nijemce postao uobičajen, a prošle je godine četvrtina zaposlenih u Njemačkoj radila subotom, objavio je u ponedjeljak njemački Savezni zavod za statistiku, a prenose njemački mediji. Za razliku od sadašnjih 25 posto Nijemaca, prije 15 godina subotom ih je radilo samo 18,8 posto. Nedjeljom je prošle godine radilo 14,5 zaposlenih u Njemačkoj, a početkom devedesetih godina taj je udio iznosio deset posto. Gotovo svaki deseti zaposleni u Njemačkoj radi i noću. Zaposleni u punom radnom vremenu u Njemačkoj su prošle godine radili u prosjeku 40,7 sati tjedno, što je za 40 minuta više nego sredinom devedesetih godina. Svaki osmi zaposleni na puno radno vrijeme radi više od 48 sati tjedno, pri čemu viši namještenici moraju raditi dulje. Osim toga, statistike pokazuju da u Njemačkoj stariji zaposlenici rade dulje.

ŠANGAJ - Udruženje kineskih vinara zatražilo je od vlade da pokrene istragu o uvozu vina iz Europe, tvrdeći da subvencije Europske unije štete domaćim proizvođačima, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji. Kinesko Udruženje proizvođača alkoholnih pića pozvalo je ministarstvo gospodarstva da istraži šteti li uvoz vina iz Europske unije domaćem kineskom tržištu, objavila je državna kineska novinska agencija Xinhua. "Gotovo je svaki kineski vinar osjetio utjecaj uvoza iz EU-a. Unija je svojoj industriji vina odobrila razne subvencije, dovodeći pritom kineske proizvođače u nepovoljan položaj", kazao je dužnosnik udruženja Wang Zuming. Kina nastoji izgraditi domaću industriju vina. Veći dio vina u Kini donedavno se proizvodio masovno i bio je slabe kvalitete, ali sada se na tržištu pojavljuju i dobra kineska vina, smatraju stručnjaci. Prema europskim procjenama, uvoz vina i žestokih pića u Kinu premašuje milijardu eura godišnje. Istodobno je praksa krivotvorenja u Kini prouzročila ogromne gubitke europskim vinarima, osobito Vinariji Bordeaux. Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino procjenjuje da je potrošnja vina u Kini porasla lani na 17 milijuna hektolitara, što je 1,5 milijuna hektolitra više nego u 2010.

SEUL - Južnokorejski Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering izvijestio je u ponedjeljak da je osigurao 2.220 milijardi wona (1,94 milijardi dolara) vrijedan posao gradnje naftnih platformi za jednu afričku kompaniju. Iz vodećeg svjetskog brodograditelja poručuju da će pet platformi isporučiti do travnja 2016. Ime afričkog klijenta nije navedeno kao ni druge pojedinosti dogovorenog posla.

LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon što je Europska središnja banka (ECB) otklonila medijska izvješća da razmišlja o određivanju gornje granice prinosa na obveznice zaduženih zemalja kao otponca za kupovinu njihova duga. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 1,2296 dolara, zadržavši se time unutar raspona od 1,2240 do 1,2450 dolara, u kojem se njime trgovalo u protekla dva tjedna. U istom je postotku jedinstvena europska valuta oslabila i prema jenu, kliznuvši na 97,79 jena. Dolar je pak ostao nepromijenjen prema japanskoj valuti, na 79,49 jena. Izvješće tjednika Der Spiegel poduprlo je euro na početku trgovine u ponedjeljak jer je potkrijepilo prognoze da će ECB obnoviti kontroverzni program kupovina državnih obveznica, tumače trgovci. Banka je u međuvremenu upozorila da izvješćivanje o odlukama koje još nisu donesene navodi na krive zaključke. Očekuje se ipak da će slabljenje eura biti ograničeno jer postoje šanse da će ECB ipak poduzeti konkretne mjere nakon završetka sezone ljetnih odmora u Europi, pa ulagači ne žele preagresivno prodavati euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙