FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Srpsko narodno vijeće (SNV), Zajedničko vijeće općina (ZNV) i SKD Prosvjeta u cijelosti su danas odbacili pismo predsjednika države Ive Josipovića listu Novosti smatrajući ga opasnim presedanom, posve neprimjerenim demokratskim društvima, te su izrazili iznenađenje i zabrinutost osobnim napadom predsjednika na Milorada Pupovca, osnivača SNV-a i SDSS-a. "Mi predstavnici vodećih organizacija srpske zajednice i izabrani predstavnici Srba u općinama, gradovima, županijama i Saboru smatramo da je riječ o potezu koji nije u skladu s demokratskim poimanjem ustavne uloge predsjednika, niti s pravilima parlamentarne demokracije", stoji u izjavi za javnost SNV-a, SDSS-a, ZNV-a i Prosvjete. Oni smatraju da "taj potez podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u društvu, nasuprot parlamentarnoj i stvarnoj ulozi SDSS-a, SNV-a i ostalih srpskih organizacija, koje rade na povjerenju, suradnji i uzajamnoj toleranciji". "Podsjećamo predsjednika da je SDSS jedan od legalnih i legitimnih predstavnika izbornoga tijela RH, te predsjednik ne smije diskriminirati ni njega ni njegove predstavnike. Također podsjećamo da je SNV organiziran na osnovi međunarodnog ugovora, na osnovi Ustavnog zakona i na osnovi izbora koje organizira nadležno državno ministarstvo te da su ostale organizacije srpske zajednice organizirane temeljem istih propisa i nisu ni fantomske niti su rezultat nečije privatne politike i samovolje", piše u izjavi.

ZAGREB - I dalje je u tijeku gašenje požara na otvorenom prostoru u mjestu Sitno Donje kod Žrnovnice - požarom je zahvaćeno 25 hektara borove šume i trave, u gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage a na požarište je upućena i Državna intervencijska postrojba Split, izvijestila je popodne Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U tijeku je i gašenje požara otvorenog prostora na području Radošića, u zaseoku Uble - opožarena je trava i nisko raslinje, a u gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage s devet vatrogasaca i dva vozila, a požar je iz zraka gasio i jedan Canadair, izvijestio je DUZS. Dojavu o tom požaru zaprimio je Vatrogasni operativni centar Split. Na požarištu kod Planog – Trogir i dalje je u tijeku sanacija požarišta. Opožareno je oko 800 hektara raslinja.

DUBROVNIK - Pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Sveučilišta u Zagrebu u Poslijediplomskog središtu Dubrovnik danas je počela s radom međunarodna znanstvena konferencija Međunarodne geografske unije, najveće i najznačajnije svjetske asocijacije znanstvenika iz različitih područja geografije. Kako je priopćeno iz Poslijediplomskog središta Dubrovnik, konferenciju je organizirala specijalistička komisija unije koja se bavi problemima globalizacije i marginalizacije i Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. To je prvi put da se u Hrvatskoj održava konferencija jedne od specijalističkih komisija Međunarodne geografske unije, a okupila je četrdesetak znanstvenika iz cijelog svijeta među kojima su neki od vodećih svjetskih stručnjaka koji se bave pitanjima marginalizacije i globalizacije u svijetu.

RIJEKA - Riječanin (72), kojeg je, dok je u središtu Rijeke prelazio kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza, srušio motocikl, preminuo je jučer popodne nedugo nakon nesreće u riječkoj bolnici, izvijestila je danas primorsko-goranske policija. Opatijac (23), vozač motocikla riječkih registarskih oznaka marke Ducati, teško je ozlijeđen i zadržan je na liječenju. Motocikl se u trenutku nesreće kretao Zvonimirovom ulicom brzinom koja nije bila prilagođena uvjetima i stanju kolnika.

ZAGREB - Splitsku banku u zagrebačkoj Dubravi opljačkala je žena, s pištoljem i putnom torbom u rukama, te iz banke odnijela oko 360.000 kuna, izvijestila je danas na konferenciji za novinare zagrebačka policija. Razbojnica koja je jučer oko 10,25 sati u Aveniji Dubrava opljačkala Splitsku banku ima oko 40-ak godina, visoka je oko 170 centimetara i srednje je tjelesne građe. Ima dužu valovitu tamnu kosu, a nosila je i dioptrijske naočale tamnog okvira. U jednoj ruci držala je pištolj, a u drugoj smeđu putnu torbu. Uz prijetnju pištoljem razoružala je zaštitara, te njega, zaposlenika banke i jednu stranku, zatvorila u WC-u banke, a potom joj je zaposlenica banke iz trezora izvadila novac. Potom se razbojnica udaljila u nepoznatom smjeru. Zagrebačka policija izvijestila je danas o još četiri razbojništva koja su se dogodila jučer i noćas.

RIJEKA - Krizni eko stožer Marišćina, ogranak Udruge Eko Kvarner – Halubje uputio je ministru zdravlja Rajku Ostojiću otvoreno pismo u kojem upozorava na utjecaj odloženog baliranog otpada na području budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpada (ŽCGO) "Marišćina" na zdravlje ljudi i okoliš te traži hitnu izradu studije utjecaja odlagališta na zdravlje ljudi. Iz eko stožera traže da se hitno ukine protusmradna zavjesa na Marišćini (biljna ulja koja ubrzavaju postupak organskog raspadanja), da se odmah zaustavi dovoz baliranog otpada, da se hitno raspiše javni natjačaj za odvoz i zbrinjavanje otpada iz Primorsko-goranske županije i da se izradi nova studija za izbor odgovarajuće lokacije za gopodarenje otpadom. Zbog popunjenosti dosadašnjeg županijskog odlagališta komunalnog otpada Viševac, otpad se balira i odlaže na Marišćini, do izgradnje ŽCGO Marišćina. „Ovaj najprimitivniji deponij, koji je trebao biti sofisticirani centar za gospodarenje otpadom, izmakao je kontroli,“ stoji u priopćenju te se naglašava da „ništa, ili gotovo ništa nije prema projektnoj dokumentaciji.“

ZAGREB - Jesen u Zagrebu bit će bogata koncertima vrhunskih izvođača sa svjetske nezavisne rock scene, među kojima se izdvajaju perjanice americane Calexico i Lambchop, karizmatični Mark Lanegan, bivši član Caveovih Bad Seedsa Mick Harvey, kultni indie rockeri Wedding Present te post-punk bend Mission of Burma. To su samo neki od dvadesetak koncerata koji bi se do Nove godine trebali održati u Zagrebu u organizaciji "Žednog uha" iza kojeg stoji koncertni promotor Mate Škugor. Većina koncerata održat će se u Nezavisnom kulturnom centru Park - novom zagrebačkom koncertnom prostoru. Riječ je kompleksu kluba Purgeraj i dvorane na katu iznad tog kluba koji se nalazi u zagrebačkom parku Ribnjaku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙