FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/MOSKVA - Moskovski sud proglasio je u petak krivima tri članice ruskog punk sastava Pussy Riot za huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom, javljaju ruski mediji. Nadežda Tolokonjikova (22), Ekaterina Samucevič (30) i Marija Aljohina (24) otpjevale su 21. veljače, skrivene iza maski, s gitarama i ozvučenjem, "punk molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina na oltaru katedrale Krista Spasitelja u Moskvi. One su rekle da je namjera njihova prosvjeda bila ukazati na tijesne veze između ruske Pravoslavne crkve i Putina, a ne uvrijediti vjernike. Obrazlažući presudu, sutkinja Marina Sirova izjavila je da je njihova akcija bila "pomno isplanirana". Očekuje se da će presuda biti izrečena kasnije tijekom dana, a tužiteljstvo je zatražilo trogodišnju kaznu zatvora. Ovo je suđenje podijelilo Rusiju. Mnogi su podržali zahtjeve vlasti za izricanjem oštre kazne, a drugi su tražili blagost. Putin je izjavio da one nisu napravile "ništa dobro" ali da im se ne treba preoštro suditi. Protivnici Putina, koji je započeo svoj šestogodišnji predsjednički mandat u svibnju, tvrde da je ovo suđenje dio širega pokušaja bivšega KGB-ova agenta da uništi njihov prosvjedni pokret. Ispitivanje javnog mišljenja koje je objavio u petak neovisni ruski analitički centar Levada, pokazalo je da je samo 6 posto ispitanih naklonjeno mladim ženama, dok je 51 posto ispitanih reklo da ne nalaze ništa dobro kod njih ili da osjećaju neprijateljstvo prema njima. Ovo je suđenje izazvalo veliki interes međunarodne zajednice. Međunarodne organizacije mjesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od progona i strogog kažnjavanja članica skupine.

LONDON - U petak su se nastavili diplomatski pregovori kako bi se pokušalo pronaći rješenje u aferi s Julianom Assangeom, osnivačem WikiLeaksa koji je i dalje u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i čija je sudbina više nego neizvjesna, usprkos azilu koji mu je odobrio Quito. Dvadesetak britanskih policajaca nastavilo je stražariti ispred ulaza u zgradu od crvenih opeka u kojoj je ekvadorsko diplomatsko predstavništvo koje je od 19. lipnja "zlatni kavez" za Australca. Pokraj zgrade su i dva policijska vozila, a tu je i desetak Assangeovih pristaša koji su tu proveli noć spavajući na kartonima kako bi "čuvali stražu". "Nastavlja se britanska taktika zastrašivanja", komentirao je WikiLeaks na Twitteru. Ako Assange odluči izaći iz zgrade veleposlanstva, mogao bi odmah biti uhićen na temelju uhidbenog naloga koji je za njega izdala Švedska, želeći ga saslušati zbog optužba za silovanje i napastovanje. Čini se da će se Assange ipak odvažiti i izaći iz zgrade ispred koje u nedjelju u 14 sati treba dati izjavu za javnost, točno dva mjeseca od dolaska u ekvadorsko predstavništvo, piše WikiLeaks. Čim je Quito u četvrtak objavio da Assangeu odobrava diplomatski azil, Velika Britanija je upozorila da mu neće izdati propusnicu i da to "nimalo" ne utječe na postupak izručenja.

MARIKANA - Policajci koji su u četvrtak pucali u rudare okupljene u Marikani, na sjeveru Južnoafričke Republike, postupili su u legitimnoj obrani, rekla je u petak ravnateljica nacionalne policije iznoseći službeni podatak o 34 ubijena rudara i 78 ranjenih. "Skupina štrajkaša navalila je na policiju, pucajući iz vatrenog oružja i mašući opasnim oružjem. Policija se povukla i morala je upotrijebiti najveću moguću silu kako bi se zaštitila", rekla je Riah Phiyega na tiskovnoj konferenciji. "Poginule su ukupno 34 osobe, a više od 78 je ranjeno. Uhićeno je 259 osoba iz različitih razloga, od remećenja javnog reda i mira, preko ubojstva i pokušaja ubojstva do neovlašenog okupljanja i posjedovanja opasnog oružja", dodala je. Ovo je prvi službeni podatak otkako se u četvrtak poslijepodne dogodila pucnjava. Sindikalni izvor je u petak ujutro izvijestio o 36 mrtvih. Policija je, želeći opravdati svoj postupak, pokazala videosnimku na kojoj se vidi kako redarstvene snage pokušavaju rastjerati rudare razgovarajući s njima, a zatim i uporabom raznih sredstava, pa tako i suzavca, vodenih šmrkova, šok granata i gumenih metaka. "Policija je počela uporabom najmanje moguće sile, sukladno našoj politici i zakonu. Tek kada se to pokazalo nedovoljno upotrijebili smo drugu mogućnost. Iskreno mislim, mi mislimo, da je to bilo opravdano. Nismo htjeli da bilo tko pogine", dodala je.

VARŠAVA - Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril i Katoličke crkve u Poljskoj mons. Jozef Michalik potpisali su u petak povijesni apel za poljsko-rusku pomirbu i protiv sekularizacije Europe. "Pozivamo naše vjernike na molitvu kako bi dobili oproštenje od grijeha, nepravdi i svih zala koje smo jedni drugima nanosili", ističe se u tekstu potpisanom uz veliku pompu u povijesnom kraljevskom dvorcu u Varšavi. "Sigurni smo da je ovo tek prvi korak, najvažniji, prema ponovnoj uspostavi međusobnog povjerenja bez kojega nema trajnog zajedništva ni istinske pomirbe", rekla su dvojica prelata, obećavši da će se "zalagati za približavanje naših Crkava i naših naroda". Potpisnici se obvezuju da će "braniti pravo i prisutnost religije u javnom životu" Europe pod naletom sekularizacije. "Danas su naši narodi sučeljeni s novim izazovima. Pod izlikom zaštite sekularnosti i zaštite sloboda, dovode se u pitanje temeljna načela Deset zapovijedi Božjih", rekli su. "Svjedoci smo promicanja pobačaja, eutanazije, istospolnih brakova i potrošačkog duha. Tradicionalne vrijednosti se odbacuju a vjersko znakovlje se izbacuje iz javnog prostora", izrazili su žaljenje prelati. Potpisivanje apela koji se priprema od veljače 2010. vremenski se podudara s izricanjem presude u Moskvi u suđenju trima mladim ženama iz ruske punk skupine Pussy Riot kojima prijete tri godine zatvora zbog "molitve" u katedrali protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tijekom popodneva u Varšavi se treba održati feministička prosvjedna povorka prema ruskom veleposlanstvu. Posjet patrijarha Kirila Poljskoj i njegov zajednički apel s mons. Michalikom mogu potaknuti približavanje Pravoslavne crkve i Svete Stolice.

TOKIO/PEKING - Japan je u petak poslao kući skupinu kineskih aktivista pritvorenih nakon što su se iskrcali na otok kojeg svojataju i Japan i Kina, izvješćuje Reuters i podsjeća da je ovo jedan u nizu incidenata vezanih uz teritorijalne sporove između spomenutih zemalja i Južne Koreje. Japan i Kina, dva najmoćnija gospodarstva Azije, u napetim su odnosima nakon što su se aktivisti u srijedu iskrcali na nenastanjeni, krševiti otok kojeg Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu. Sedam aktivista je poletjelo iz Okinawe za Hong Kong, a ostatak od 14-člane skupine će se navečer brodom krenuti prema Kini. Japan je u sporu i s Južnom Korejom oko drugog otočja, a napetost je kulminirala kada je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak prije tjedan dana posjetio otočje poznato kao Takeshima u Japanu i Dokdo u Južnoj Koreji. Podjednake su udaljenosti od obje države, a vjeruje se da se u tlu nalazi smrznuti prirodni plin koji ima potencijalnu vrijednost od nekoliko milijardi dolara.

DUBAI - Tisuće Iranaca uzvikivale su "smrt Americi, smrt Izraelu" tijekom prosvjeda koje je organizirala država u petak, a predsjednik Mahmoud Ahmadinejad im je rekao da nema mjesta za židovsku državu na budućem Bliskom istoku. Iran, kojemu je Zapad nametnuo oštre sankcije, suočen je s prijetnjom izraelskog ili američkog vojnog udara na njegova nuklearna postrojenja. Nakon narodnih ustanaka koji su preoblikovali regiju Iran također pokušava spriječiti svrgavanje s vlasti svog najbližeg arapskog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. "Vi želite novi Bliski istok? Mi također, ali na novom Bliskom istoku... neće biti traga američkoj nazočnosti i cionistima", rekao je Ahmadinejad na Sveučilištu u Teheranu, a uživo je prenosila državna televizija. "Održavanje postojanja cionističkog režima (Izraela) zajedničko je opredjeljenje većine arogantnih zapadnjačkih vlada", rekao je Ahmadinejad u svom govoru. On je pozvao na muslimansko jedinstvo kao protutežu američkoj potpori Izraelu.

PODGORICA - Crnogorsko državno odvjetništvo, državna uprava za sprječavanje pranja novca policija sumnjiče zastupnike u crnogorskom parlamentu i novinare da su objavili tajne podatke o aferi Telekom u kojoj se državne dužnosnike sumnjiči za korupciju. Crnogorski su mediji u petak objavili da je državno odvjetništvo pokrenulo istragu kako bi otkrilo osobe koje su medijima dostavile tajne podatke o slučaju Telekom. Crnogorsko državno odvjetništvo također se oglasilo i u priopćenju poručilo kako je riječ o kaznenom djelu. "U duljem razdoblju, ti podaci bili su u posjedu nadležnih domaćih državnih tijela, o kojima javnost nije znala ništa sve dok ih nismo učinili dostupnim članovima anketnog odbora i odbora za sigurnost crnogorskog parlamenta", navodi se u zajedničkom priopćenju državnog odvjetništva, uprave za sprječavanje pranja novca i policije. Proteklih dana su u javnost putem medija dospjeli tajni podaci iz informacija koje su dostavljene parlamentarnim odborima, iako je cijeli slučaj strogo zatvoren za javnost. Objavljeno je da su američki istražitelji došli do podataka da su tijekom 2005. godine preko podgoričke Euromarket banke obavljane koruptivne isplate vezane za aferu Telekom, i to u iznosu od oko 2,32 milijuna EUR.

LJUBLJANA - Slovenski ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak osudio je kao "odvratne" grafite i ironične pjesmice u kojima se predsjednik vlade Janez Janša uspoređuje s Hitlerom i Mussolinijem, te zatražio da se ubrza istraga protiv osobe koja je uputila anonimne prijetnje Janši i njegovoj obitelji. Nakon što su neki mediji u Sloveniji objavili da su Janši i njegovoj obitelji upućene anonimne prijetnje u elektronskoj pošti upućenoj na portal državne uprave, policija je potvrdila da istražuje slučaj i da je na tragu počinitelju, ali ne navodeći detalje zbog interesa istrage. U svom blogu, kojim redovito komentira društvene i političke događaje, Gorenak je u petak izrazio nezadovoljstvo sporošću policijske istrage o osobi koja je početkom tjedna Janši, njegovoj supruzi i sinčiću zaprijetila bacanjem bombe u njihovu kuću kod Velenja, objavili su slovenski mediji. "Otkrivanje i progon kaznenih djela, pa i onih povezanih s prijetnjama i pozivom na nasilje, spadaju u najvažnije zadaće policije, kriminalističke službe i državnog odvjetništva. Postoji dovoljno zakonskih mogućnosti za brzo i učinkovito djelovanje", poručio je Gorenak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙