FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

MOSTAR - Banjalučki biskup Franjo Komarica pozvao je u srijedu na svetoj misi zadušnici na rasvjetljavanje zločina koji su prije 20 godina, na početku rata, počinili pripadnici srpskih postrojbi nad 67 hrvatskih civila u mjestu Briševu kod Prijedora. “Mi se već dvadesetu godinu okupljamo na današnji dan, bilo na ruševinama ovdašnje župne crkve u Staroj Rijeci, bilo po ovdašnjim grobljima, a zadnjih godina u ovoj obnovljenoj crkvi da molitvama za duše nevino ubijenih 67 katolika i katolkinja ovog sela Briševa izrazimo svoju dužnu zahvalnost za njihovu vjernost do nasilne, mučeničke smrti“, rekao je u propovijedi biskup Komarica. Pritom je pozvao obitelji i predstavnike vlasti da ne zaborave na žrtve u Briševu, kako se više ni jednom narodu ne bi ponovio 'strašni zločin na Briševu'.Obilježavanju godišnjice zločina u Briševu u kojemu su 24. i 25. srpnja 1992. ubijeni hrvatski civili od 14 do 87 godina starosti nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić.

ŽENEVA - Rusija će 22. kolovoza službeno postati 156. članica Svjetske trgovačke organizacije (WTO), doznaje se u u srijedu od te međunarodne organizacije. Rusija je 23. srpnja predala instrumente ratifikacije za pristup WTO-u, koji prema propisima nastupa 30 dana poslije, odnosno 22. kolovoza. Dva dana poslije Rusije WTO-u će kao 157. država članica pristupiti Vanuatu. Do kraja 2012. godine WTO se nada pristupu još dviju država, Laosa i Jemena, s kojima trenutačno pregovara.

WASHINGTON - Bijela Kuća ocijenila je u srijedu da korištenjem borbenih helikoptera režim predsjednika Bašara al-Asada ponovno dokazuje svoju izopačenost i osudila je napad koji traje u Alepu, drugom po veličini gradu u Siriji. Uporaba helikoptera predstavlja još "jednu potvrdu razine izopačenosti Asadova režima", rekao je glasnogovornik Baracka Obame Jay Carney novinarima u zrakoplovu Air Force One tijekom leta američkog predsjednika iz Seattlea u New Orleans.

U Alepu od petka traje otvoreni sukob između snaga Asadova režima i Slobodne sirijske vojske (FSA). U Damasku je u utorak redovna vojska helikopterima i teškim topništvom bombardirala jedno od posljednjih pobunjeničkih uporišta, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

TUNIS -Tuniski predsjednik Moncef Marzuki donio je u srijedu, na državni praznik, odluku o pomilovanju 1.300 zatvorenika, objavilo je njegov ured u priopćenju. Prema istom izvoru, Marzuki je tu odluku donio u srijedu ujutro nakon razgovora s ministrom pravosuđa, islamistom Nuredinom B'Hirijem. U izjavi na radiju B'Hiriji je precizirao da se pomilovanje odnosi na starije zatvorenika, maloljetnike, studente i učenike. Tunis je 25. srpnja obilježio 55. obljetnicu proglašenja Republike 1957.

TORREON - Sedmorica rudara ostala su zarobljena pod zemljom nakon eksplozije koja se u srijedu dogodila u ugljenokopu na sjeveru Meksika, javila je mjesna agencija za civilnu zaštitu.

Trupla trojice rudara su izvučena, a četvorica rudara se još vode kao nestali, dodaje agencija.

Eksplozija se dogodila u srijedu ujutro u rudniku u La Floridi, blizu Muzquiza, u državi Coahuili. "Sve upućuje da je uzrok eksplozije nakupljeni plin", rekao je čelnik agencije Francisco Martinez, a prenijela je televizijska mreža Milenio.

GLASGOW - Početak ženske nogometne utakmice između Kolumbije i Sjeverne Koreje na Olimpijskim igrama u srijedu u Glasgowu kasnio je više od sata zbog problema sa sjevernokorejskom zastavom, javlja agencija France Presse.

Utakmica koja je bila zakazana za 19.45 sati (20.45 sati po srednjoeuropskom vremenu) počela je u 20.50 sati pošto su sjevernokorejske nogometašice u znak prosvjeda izašle s terena kada su na golemim zaslonima na stadionu opazile južnokorejsku umjesto sjevernokorejske zastave.

GLASGOW - Sjevernokorejski izbornik ženske nogometne vrste Sin Ui-gun rekao je da je zamjena zastava, zbog koje je utakmica s Kolumbijom kasnila više od sata na Olimpijskim igrama u srijedu u Glasgowu, bila "velik problem" za njegovu zemlju.

"Zamjena zastava bila je velik problem, kao što znate", rekao je Sin nakon pobjede sjevernokorejskih nogometašica nad Kolumbijom (2:0), na tiskovnoj konferenciji na kojoj se javnosti obratio preko prevoditelja.

Odgovarajući na pitanje jesu li njegove igračice bile ljutite, Sin je rekao: "Bili smo ljutiti jer su naše nogometašice predstavljene kao Južnokorejke, što nas, kao što sigurno znate, jako pogađa".

"Naša ekipa ne bi igrala da ta pogrješka nije ispravljena. Ona je ispravljena i mi smo odlučili igrati", dodao je. Organizacijski odbor i FIFA su se ispričali i ispravili pogrješku, premda je to uzelo vremena".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙