FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: stagnacija na azijskim burzama

TOKIO, 13. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama trgovanje je danas bilo mirno, bez znatnijih pomaka, jer novi dokazi da globalno gospodarstvo usporava rast koče rast cijena dionica, dok očekivanja novih monetarnih poticaja sprječavaju njihove veće prodaje.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks stagnirao je na 8.891 bodu. Na ostalim azijskim burzama indeksi su bilježili tek blage promjene – tako je južnokorejski burzovni indeks oslabio 0,6 posto, kao i indeks burze u Šangaju, dok je indeks australske burze ojačao 0,3 posto, a singapurske 0,2 posto.

Nakon razočaravajućih prošlotjednih makroekonomskih pokazatelja iz nekoliko najvećih gospodarstva, a posebice o usporavanju izvoza Kine u srpnju, investitori će ovoga tjedna za nove smjernice čekati podatke o američkoj maloprodaji i potrošačkim cijenama, te bruto domaćem proizvodu eurozone u drugom tromjesečju. Potonji će biti objavljen u utorak, a očekuje se da će ukazati na gospodarski pad.

Danas je objavljeno da je japansko gospodarstvo ojačalo u drugom tromjesečju 1,4 posto na godišnjoj razini, znatno usporivši aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto. Usporavanje je uglavnom posljedica dužničke krize u eurozoni, koja je negativno utjecala na japanski izvoz.

Jačaju zabrinutosti investitora i da bi njemačko gospodarstvo moglo uroniti u recesiju u drugoj polovini godine, pritisnuto europskom dužničkom krizom.

„Najnoviji niz makroekonomskih pokazatelja govori nam da su europska zbivanja trenutno glavni uteg globalnom gospodarstvu. Ti pokazatelji podupiru naš poziv Europskoj središnjoj banci da popusti monetarnu politiku, te da oslabi tečaj eura prema dolaru“, kažu ekonomisti Barclays Capitala u svojoj bilješci klijentima.

Tečaj eura na deviznim tržištima blago je ojačao jutros prema dolaru, na 1,2297 dolara, no nema snage doseći najvišu razinu prema dolaru u zadnjih mjesec dana od 1,24 dolara, koju je dotaknuo prošloga ponedjeljka.

Cijena zlata, pak, nastavlja rasti. Spot cijena sada je iznad 100-dnevnog pomičnog prosjeka, na 1.608,5 dolara za uncu.

„U odnosu na cijenu ostalih plemenitih metala, cijena zlata je snažna i u uzlaznom trendu, jer rastu očekivanja da će Fed dodatno kvantitativno popustiti monetarnu politiku“, kaže Yuichi Ikemizu, iz tokijske Sandard banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙