FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 8. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA

Bonitetna agencija Fitch snizila je u srijedu ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije sa "A" na "A-", s negativnim srednjeročnim izgledima, nakon što su joj prethodnih dana kreditnu ocjenu snizile i agencije Moody's i Standard&Poor's. Fitch je u priopćenju povodom nove ocjene naveo da se Slovenija i dalje susreće s nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sustava, te da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenskoj vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizira banke i premosti fiskalni deficit. Prema ocjeni Fitcha, slovenska vlada će ove i slijedeće godine banke morati dokapitalizirati sa 2,8 milijardi eura, zbog čega bi se udio državnog duga u nacionalnom BDP-u mogao povećati sa 47,6 posto koliko je iznosio u 2011. na oko 63 posto u 2014. godini. Ukoliko ne osigura financijska sredstva za banke i financiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga, upozorava Fitch.

EU trebala mnogo manju pomoć u odnosu na onu koju bi trebale Španjolska i Italija.

LJUBLJANA

Ravnatelj slovenske policije Janko Goršek u srijedu je dao ostavku, rekavši da nema iste poglede na budući rad policije s ministrom unutarnjih poslova Vinkom Gorenakom, a mediji nagađaju o mogućim političkim pritiscima koji su do toga doveli. 47-godišnji Goršek rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani da se na ostavku odlučio nakon što je njegov razgovor s Gorenakom pokazao kako među njima nema potrebnog stupnja povjerenja i da različito gledaju na budući rad policije. Goršeka je za ravnatelja policije s petogodišnjim mandatom 2009. godine imenovala prijašnja vlada, a u zadnje vrijeme u više je javnih izjava aludirao na postojanje političkih pritisaka glede kriminalističkih istraga koje policija još nije završila i na svoje moguće smjenjivanje.

SARAJEVO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u srijedu se pridružio pozivima ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatku Lagumdžiji da podnese ostavku, no pri tom je istaknuo kako ostavka ne bi trebala uslijediti zbog glasovanja o rezoluciji o Siriji nego zbog političke krize koju je Lagumdžija izavao u samoj zemlji.

Tihić je novinarima kazao kako u SDA smatraju da postoji cijeli niz razloga zbog kojih bi Lagumdžija trebao podnijeti ostavku, no među njima ne može biti i glasovanje predstavnika BiH na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u prilog rezolucije o Siriji. Zbog tog čina, Lagumdžijinu je pak ostavku zatražio predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik, a u SDA drže kako je potpora naporima da se okonča sirijska kriza bio jedini mogući ispravni postupak. Tihić je u Lagumdžijine grijehe vrijedne smjene ubrojio svojedobno izbacivanje HDZ BiH i HDZ 1990. iz vlade Federacije BiH, narušavanje odnosa među konstitutivnim narodima u BiH te pokušaj uklanjanja SDA iz vlasti.

BEJRUT

Žestoke borbe vodile su se u srijedu u Alepu, gdje sirijska vojska pokušava zauzeti pobunjenička uporišta, kao i u drugim dijelovima zemlje izloženima bombardiranjima, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava navodeći da su poginule najmanje 82 osobe. U Alepu je poginulo najmanje 34-oro ljudi - 9 pobunjenika, 10 vojnika i 14 civila. Silovite borbe vode se u četvrti Salahedin. U bombardiranju četvrti Mašatija poginula je jedna žena i dvoje djece, a i druge četvrti izložene su snažnom bombardiranju.Među 82 poginulih 41 je civil, 15 pobunjenika i 26 vojnika. Od intenziviranja borbi u Alepu u Siriji svaki dan život izgubi oko 200 ljudi. U utorak je poginulo 225 ljudi, 129 civila, 50 pobunjenika i 46 vojnika, što je jedna od najtežih bilanci od početka sukoba u ožujku 2011. Ukupno je poginulo više od 21.000 ljudi.

AMAN

Jordan je u srijedu potvrdio da je na njegov teritorij stigao bivši sirijski premijer Rijad Hidžab, najviše pozicionirani dužnosnik koji je prebjegao od početka ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada prije 17 mjeseci. Službena državna novinska agencija Petra prenosi izjavu glasnogovornika jordanske vlade Samiha el-Majata da je Hidžab sa članovima svoje obitelji u srijedu u zoru stigao u Jordan. Hidžab, koji poput većine sirijske oporbe dolazi iz sunitske većine, nije bio dio Asadovog užeg kruga, no kao premijer i najviši civilni dužnosnik koji je prebjegao, svojim je odlaskom nanio simboličan udarac državnom poretku ukorijenjenom u predsjednikovoj manjinskoj sekti Alavita. Asad je zamijenio Hidžaba s vršiteljem dužnosti premijera u ponedjeljak, neposredno prije nego što je Hidžabov glasnogovornik objavio da je on prebjegao.

KAIRO

Vojne operacije protiv "terorista" na Sinaju predstavljaju "potpuni uspjeh" i nastavit će se, potvrdila je u srijedu egipatska vojska u najnovijem priopćenju. Operacije vojnih i policijskih snaga, uz potporu ratnog zrakoplovstva, pokrenute su u utorak navečer nakon nedjeljnog napada koji je koštao života 16 egipatskih graničara na granici s Izraelom, dodaje se u priopćenju. "Akcija je završila potpunim uspjehom, a plan se nastavlja", poručuje egipatska vojska koja ne navodi na kojem su području vođene akcije niti navodi broj mogućih žrtava. Iz više se izvora, međutim, doznaje da je u napadu jurišnih helikoptera na selo Toumah, na sjeveru Sinaja, u samu zoru poginulo oko 20 ljudi.

WASHINGTON

Manje od tri mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora, aktualni predsjednik države Barack Obama i dalje je popularniji od svog republikanskog suparnika Mitta Romneya, doznaje se iz dviju najnovijih anketa čiji su rezultati objavljeni u srijedu, objavili su američki mediji. Prema anketi Washington Posta i ABC-a aktualni demokratski predsjednik uživa potporu 53 posto birača, dok bi za Romneya sada glasovalo njih 40 posto. Istraživanje javnog mnijenja sveučilišta Quinnipiac, New York Timesa i CBS-a fokusiralo se na tri ključne države za izbore zakazane 6. studenoga. Radi se o tzv. neodlučnim državama (swing states). Dvije od njih, Wisconsin i Virginia sklonije su Obami, dok Romney ima izglede u Coloradu.

MOSKVA

Ruski premijer Dmitrij Medvedev doputovao je u srijedu u Južnu Osetiju na četvrtu godišnjicu kratkog rusko-gruzijskog rata vođenog oko te proruske republike koja se početkom 90-ih otcijepila od Gruzije. Medvedev je u srijedu razgovarao s predsjednikom Južne Osetije Leonidom Tibilovim, javlja agencija Ria Novosti. Gruzija je noću na 8. kolovoza 2008. počela ofenzivu radi povrata Južne Osetije na što je Rusija odgovorila velikom vojnom operacijom. Rat je trajao pet dana i završen je ruskim priznanjem neovisnosti Južne Osetije i Abhazije, druge gruzijske otcijepljene republike. Osim Moskve neovisnost dviju republika priznaje samo nekoliko država Latinske Amerike i Pacifika. Od rata 2008. Rusija drži velike vojne snage na tlu dviju republika koje su de facto neovisne od Tbilisija od početka 90-ih godina kada su ratovale protiv gruzijskih snaga.

UJEDINJENI NARODI

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je u srijedu da Mali postaje utočište za "terorističke i kriminalne" skupine nakon što su zapadnoafričke države zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži slanje vojnih snaga kako bi se stabiliziralo tu zemlju. Islamističke militantne skupine kontroliraju gotovo dvije trećine Malija nakon što su preuzele vodstvo nad sekularističkom pobunom početkom godine i osvojile još teritorija kada je vojnim udarom 22. ožujka s vlasti svrgnut predsjednik Amadu Tumani Ture.

Ban je pred Vijećem sigurnosti kazao da su islamisti na sjeveru Malija nezakonito nametnuli šerijatski zakon te da je situacija nestabilna i nepredvidljiva. "Dolaskom regionalnih i međunarodnih džihadista, ima razloga za zabrinutost da sjever postaje utočište za terorističke i kriminalne elemente", rekao je.

KIJEV

Ukrajinsko središnje izborno povjerenstvo odbilo je u srijedu registrirati bivšu premijerku Juliju Timošenko kao nositeljicu liste glavnog oporbenog saveza za parlamentarne izbore 28. listopada zbog njezina policijskog dosjea. Desetero članova povjerenstva od 15 glasovalo je protiv, a odluka se odnosi i na njezina bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Lucenka, koji je također u zatvoru, a koji je bio peti na toj listi, javlja Interfax. Timošenko i Lucenko trenutačno su na izdržavanju zatvorske kazne zbog čega ne mogu sudjelovati na izborima, rekao je član povjerenstva Oleksandar Šelest. Timošenko je osuđena na sedam godina zatvora, a Lucenko na četiri. Oboje su osuđeni zbog zloporabe ovlasti.

MOSKVA

Četvorica pripadnika muslimanske sekte u ruskom Tatarstanu optužena su za okrutnost nad djecom koju su navodno držali pod zemljom, prenosi BBC. Policija je otkrila 27 djece i 38 odraslih kako žive u tamnim i negrijanim ćelijama poput katakombi, iskopanih u osam razina ispod kuće vođe sekte Faizrahmana Satarova (83), koji se proglasio muslimanskim prorokom. Neka djeca nikada nisu vidjela svjetlo dana, prenijeli su ruski mediji. Sekta, koja se prije 10 godina doslovno zatvorila u podzemlje i prekinula kontakte s vanjskim svijetom, otkrivena je u predgrađu grada Kazana tijekom istrage nedavnih napada na muslimanske svećenike u Tatarstanu, pretežito muslimanskom području na Volgi. Ruske vlasti odvele su 19-oro maloljetne djece od kojih su neka smještena kod skrbnika, a neka u bolnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙