FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao u očekivanju mjera ESB-a

LONDON, 7. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta slijedom očekivanja da će Europska središnja banka uskoro poduzeti mjere kako bi snizila troškove zaduživanja Italije i Španjolske.

Euro je tako oko podneva bio na skromnom dobitku prema dolaru, od 0,1 posto, i njime se trgovalo po 1,2415 dolara. U ponedjeljak je na elektroničkoj platformi EBS nakratko dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana od 1,2444 dolara.

Dolar je pak u istom postotku ojačao prema jenu, dosegnuvši 78,34 jena.

Sve izraženija očekivanja da bi ESB već idućeg mjeseca mogao intervenirati kako bi snizio opasno visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije potpirila su apetit za rizičnom imovinom na tržištima širom svijeta, podupirući euro i australski dolar.

"Očekujemo da će euro za mjesec dana porasti na 1,26 dolara, te na 1,30 dolara za tri mjeseca, dijelom zbog obnovljenog optimizma u vezi s eurozonom a dijelom zbog slabosti dolara", ističe Michael Sneyd iz BNP Paribasa.

Jedinstvenoj europskoj valuti potporu je pružilo i očitovanje povjerenja premijeru Mariju Montiju u talijanskom parlamentu u glasanju o prijedlogu zakona koji predviđa smanjenje potrošnje kako bi se srezao proračunski manjak.

Neizvjesnost je ipak i dalje prisutna na tržištima, a posebno se strahuje od otpora Njemačke ESB-ovim opsežnijim kupovinama obveznica.

"Euro se drži prilično dobro ali posrijedi je još uvijek korekcija a ne značajniji rast njegove vrijednosti", upozorava Jeremy Stretch iz CIBC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙