FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumnje u efikasnost ESB-ovih mjera zakočile euro

LONDON, 6. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta budući da mnogi ulagači sumnjaju u efikasnost mjera koje je najavila Europska središnja banka (ESB) u sklopu nastojanja da se obuzda dužnička kriza u eurozoni.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 1,2355 dolara, spustivši se s najviše razine od 5. srpnja od 1,2444 dolara, koju je dosegnuo u azijskoj trgovini.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu, i to 0,5 posto, te se njome trgovalo po 96,70 jena. Prethodno je nakratko dotaknula najvišu razinu od sredine srpnja od 97,80 jena.

Dolar je također oslabio prema jenu, i to 0,2 posto, kliznuvši na 78,30 jena, ali se ipak zadržao iznad najniže razine u dva mjeseca, koju je zabilježio prošlog tjedna.

Na početku trgovanja u novom tjednu euro je dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u mjesec dana, poduprt optimizmom ulagača zbog najave ESB-a da će intervenirati kupovinom obveznica kako bi smanjio visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije u narednim mjesecima.

Analitičari pak upozoravaju na neizvjesnost koja obavija ESB-ov plan, predviđajući nove nevolje za eurozonu prije konačnog razrješenja krize.

Predsjednik ESB-a Mario Draghi kazao je prošlog tjedna da će banka intervenirati samo u suradnji s kriznim fondovima eurozone i da će zemlje prethodno morati zatražiti pomoć.

Iako su najave iz ESB-a o kupovini obveznica na sekundarnim tržištima donijele olakšanje, mnogi analitičari upozoravaju da to možda neće biti dovoljno da podrži dugotrajnije jačanje eura. U kratkoročnoj perspektivi taj bi efekt moglo polučiti tek smanjivanje razlike između prinosa na državne obveznice rubnih zemalja eurozone i na one njemačke.

"Predsjednik ESB-a naznačio je da je spreman učiniti sve kako bi zaštitio euro a za nas to znači da će ECB-ova bilanca biti proširena. Očekujemo da će euro postupno deprecirati, što će pomoći rubnim zemljama eurozone", dodaje Peter Kinsella iz frankfurtskog Commerzbanka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙